Art urbà

27 murals transformen La Bisbal del Penedès després de la primera edició del GraffTech Fest

La vila de la Bisbal ha viscut un cap de setmana molt intens gràcies a la presència de 16 artistes que han omplert murs i façanes d'art

27 murals transformen La Bisbal del Penedès després de la primera edició del GraffTech Fest.. Ajuntament de la Bisbal

27 murals transformen La Bisbal del Penedès després de la primera edició del GraffTech Fest.. Ajuntament de la Bisbal

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Bisbal del Penedès ha estat l'escenari, del 22 al 24 de setembre, de la primera edició del festival GraffTech Fest, promogut des de l'empresa Suite of Art. Ara, el municipi llueix un total de 17 pintures murals, dues de les quals s'estan acabant de pintar aquesta setmana. Una vegada s'hagin finalitzat totes les obres del festival, aquestes inclouran realitat augmentada i, a través de la tecnologia mòbil, obriran les portes a imatges i missatges relacionats amb cada obra o a universos plens de fantasia.

La vila de la Bisbal ha viscut un cap de setmana molt intens gràcies a la presència de 16 artistes que han omplert murs i façanes d'art. Veïns i veïnes del municipi i persones vingudes d'arreu han pogut gaudir de la creació d'un mural des del primer minut. A hores d'ara només falta acabar el mural que l'artista bisbalenca Zaranoia està fent a l'aparcament de l'escola nova (avinguda Baix Penedès) i un mural protagonitzat per una dona pagesa, que l'artista Christian Sasa està acabant avui dimecres. Val a dir que, per facilitar la visita de les pintures, tots els murals de la Bisbal del Penedès estan geolocalitzats i es poden trobar a Google Maps. A més, properament les obres inclouran realitat augmentada i els visitants podran apropar el mòbil a les pintures i per descobrir que s'amaga en cadascuna d'elles.

Els artistes que han fet possible aquestes obres són: Lalone, Mateo Lara Jiménez, Bublegum, Christian Sasa, Eslicer, Decima, Fran Castro (Cosa.v), Nesui, Jotalo, Konestiloart, Ruldisseny, Nauni, Danklabara, Deleon (Mèxic), Nihao (Brasil)  i la bisbalenca Zaranoia. Els temes de les pintures de la Bisbal del Penedès són diversos, però la majoria estan centrats en temes bisbalencs, com ara la transhumància, la pagesia, els tres tombs, els animals -com ara l'àliga cuabarrada- i les plantes autòctones, la vinya i la collita... i també s'han inclòs temes més universals, com ara el pas del temps, el món dels infants, la salut, l'art universal -hi ha un mural que recrea part de l'escultura El Discòbol, de Miró- i la fantasia. 

L'alcaldessa de la Bisbal del Penedès, Agnès Ferré, ha explicat que "estem molt contentes i orgulloses del poble que tenim i del fet que cada cop sigui més bonic. Aquests disset murals se sumen als altres murals que hi ha al municipi: dos a l'edifici antic de l'escola; el mural amb sis imatges dels anys 40 i 50 del segle passat dels tres tombs (14 x 2 metres) que hi ha a l'Era de Batre; el de la caseta de la llum de l'Era de Batre; el del Rebost solidari; el de la pista de l'Esplai; els dels dipòsits d'aigua del Priorat, l'Esplai, Can Gordei i la Miralba. Per tant, tenim gairebé una trentena de pintures murals al municipi, que el fan més bonic i que, a més, són un gran atractiu perquè les persones d'altres contrades vinguin a visitar la Bisbal".

Ferré s'ha mostrat "molt agraïda amb tots els artistes, ja que han fet una feina impecable i, a banda de ser uns grans artistes i professionals, són una gent molt maca que han estat en contacte constant amb la gent que ha anat a visitar els murals quan estaven treballant-hi. També vull agrair la feinada feta pel bisbalenc Jaume Junqué de l'empresa Suite of Art, que ha fet possible aquest festival al municipi, i la feina de coordinació feta per la regidora de Turisme, Judith Vidal, que ha apostat des del primer minut en aquest projecte que combina art de carrer i tecnologia, un esdeveniment que ha col·locat la Bisbal del Penedès en el mapa dels municipis amb un gran atractiu turístic".

El bisbalenc Jaume Junqué, CEO de l'empresa Suite of Art, s'ha mostrat molt satisfet pel fet que "la iniciativa ha estat un èxit i tant els artistes com els visitants han gaudit molt d'aquest cap de setmana. Ara, la Bisbal del Penedès té uns carrers plens d'obres d'art que, a partir del proper cap de setmana, també seran la porta d'entrada a l'univers de la realitat augmentada". Junqué ha afegit que "la Bisbal pot dir amb el cap ben alt que és el primer municipi del món que ha acollit un festival que combina l'art de carrer i la realitat augmentada en totes les seves obres". Jaume Junqué ha explicat que "aquest cap de setmana tindrem enllestida la configuració de la realitat augmentada als murals i, quan les persones apropin el mòbil a les pintures, podran veure com les obres cobren vida". Com a emprenedor, el Jaume Junqué espera "poder portar el festival a diversos punts del món i, per descomptat, també a altres punts de la comarca i del país".



Durant el cap de setmana els veïns i les veïnes, així com els i les visitants, també han pogut gaudir de les activitats paral·leles, algunes centrades en el públic infantil -com ara pintar una figura de la mascota del festival o un mural a la paret de l'aparcament de l'escola- i d'altres en el públic general, com ara el taller de realitat virtual i augmentada.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local