Elles, les dones, també hi eren

Montserrat Comas recopila més de 800 cartes adreçades a Víctor Balaguer que reivindiquen el feminisme del segle XIX

‘Elles, les dones, també hi eren’ revela la relació epistolar entre l’escriptor i diverses intel·lectuals del seu entorn

Montserrat Comas recopila més de 800 cartes adreçades a Víctor Balaguer que reivindiquen el feminisme del segle XIX. EIX

Montserrat Comas recopila més de 800 cartes adreçades a Víctor Balaguer que reivindiquen el feminisme del segle XIX. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La historiadora vilanovina Montserrat Comas ha recopilat més de 800 cartes que posen de manifest el paper fonamental de les dones en la societat moderna. Confessions, anècdotes, debats i estratègies polítiques són només alguns dels continguts que es poden llegir en els escrits dirigits a Víctor Balaguer. El seu epistolari és una font historiogràfica excepcional que recull dades de la segona meitat del segle XIX fins ara desconegudes. A Elles, les dones, també hi eren, l’estudi de les cartes de corresponsals femenines permet de descobrir tant la xarxa social completa del polític, escriptor i historiador català com la tasca de les dones que van formar part del seu entorn intel·lectual.

A partir de l’anàlisi d’una selecció de més de vuit-centes cartes, el nou llibre de Comas fa visibles les dificultats de les dones que havien de mantenir soles una economia domèstica malmesa; la reivindicació que moltes van fer dels seus drets laborals, o la lluita perseverant que van mantenir la majoria per compaginar les seves aspiracions artístiques i professionals amb el rol que se’ls havia assignat. Amb aquesta obra, Montserrat Comas i Güell demostra l’interès de la correspondència femenina per conèixer la rellevància de les dones en aquella època i la seva influència en els primers treballs literaris i periodístics d’un personatge públic tan decisiu com Balaguer.

Editat amb el suport de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, aquest títol forma part de la col·lecció Singularitats, vinculada al Grup de Recerca en Història de l’Art i del Disseny Contemporanis de la Universitat de Barcelona, que se centra en temes relacionats amb el modernisme i el noucentisme, en la història del disseny a Catalunya i els estudis culturals de les arts a Barcelona. Dirigida per Teresa-M. Sala, la col·lecció compta amb el Segell de Qualitat en Edició Acadèmica (ANECA-FECYT). Els darrers títols de la col·lecció són Arte y olvido. Teorías y trayectorias artísticas (1850-1950), de Vicenç Furió i Núria Peist (eds.), i La sensibilidad de la metrópolis moderna. Imaginarios estéticos y espectáculos visuales, de Sonsoles Hernández Barbosa i Irene Gras Valero (eds.).

Montserrat Comas i Güell és historiadora, bibliotecària i exdirectora de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Especialitzada en la figura de Víctor Balaguer i la lectura, ha publicat Lectura i biblioteques populars (1794-1914) (2001), La Biblioteca Museu Balaguer, un projecte nacional català (2007), Víctor Balaguer i la identitat col·lectiva (2008) i La impremta catalana i els seus protagonistes a l’inici de la societat liberal (1800-1833) (2012), entre d’altres.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local