Provem-ho en català

El pòdcast més gran fet en català arriba al final del seu recorregut a Vilanova i la Geltrú amb més de 1.500 participants

Amb les veus recollides es crearà el pòdcast més gran que s’ha fet mai en català, que veurà la llum a principis del 2024

El pòdcast més gran fet en català arriba al final del seu recorregut a Vilanova i la Geltrú amb més de 1.500 participants. Generalitat de Catalunya

El pòdcast més gran fet en català arriba al final del seu recorregut a Vilanova i la Geltrú amb més de 1.500 participants. Generalitat de Catalunya

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La cabina de ràdio de la Queta, iniciativa engegada en el marc de la campanya Provem-ho en català. Molt per parlar, molt per viure!, ha arribat al final del seu recorregut a Vilanova i la Geltrú, havent sumat la participació de més de 1.500 persones, amb una mitjana de 35 participants per dia. Des que es va posar en marxa el 23 de setembre a la ciutat de Barcelona, aquesta cabina de ràdio mòbil ha passat per 16 municipis principals de les vegueries catalanes, en un trajecte que l’ha permès connectar amb els habitants de tot el territori.

Amb el més d’un miler de veus recollides, un cop s’hagin processat i seleccionat, es crearà el pòdcast més gran que s’ha fet mai en català, que veurà la llum a principis del 2024 i que servirà com a colofó de la iniciativa. El pòdcast recollirà les reflexions sobre la llengua de la ciutadania que els participants han anat expressant i servirà per fer palesa la pluralitat d’accents i de parles present al país. En l’última parada de la cabina, a Vilanova i la Geltrú, el Conseller de Drets Socials Carles Campuzano ha fet un balanç molt positiu de la iniciativa assegurant que “es percep que el país té ganes d’implicar-se de nou en l'ús social de la llengua arreu del país”. “Ens cal de nou un impuls per estendre l’ús social de la llengua catalana. La força d’una llengua és la força dels seus parlants, i en aquest país de 8 milions de catalanes i catalans hem de reforçar més que mai les polítiques orientades a estendre l’ús de la llengua”, ha apuntat el conseller.

La cabina de la Queta ha estat oberta a tothom que hi volgués participar durant vuit setmanes, motivant els ciutadans a activar la llengua independentment del seu nivell. Ha recollit tant les veus dels participants que s’han sumat a la iniciativa a títol individual com les d’escoles i associacions del territori que s’hi ha acostat amb els seus alumnes i membres. També ha acollit la celebració d’esdeveniments culturals com els episodis en directe dels pòdcasts d’ ‘Oye Polo’ i ‘La Trinae’, de Ràdio Primavera Sound, que van tenir lloc a Tortosa.

Durant el temps en què la cabina ha estat activa, els participants han pogut escollir 4 opcions segons el seu nivell de català i les seves preferències: respondre preguntes relacionades amb el seu ús del català; practicar la llengua en una conversa amb la Queta; fer un karaoke amb la cançó Començar, que els Tyets, les Marala i el Kelly Isaiah han interpretat per a la campanya; o bé donar una mostra de veu per al projecte AINA, per tal de normalitzar el català en les tecnologies digitals. Els participants també han anat rebent la gravació de la seva pròpia participació al correu electrònic, material que han pogut anar compartint amb les seves amistats o a través de les xarxes socials.

Les ciutats que la cabina ha trepitjat, per ordre, són Barcelona, Sabadell, Terrassa, Manresa, Igualada, Tàrrega, Reus, Tarragona i Tortosa, Lleida, Tremps, Girona, Figueres, Vic, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú. Tots aquests municipis compten també amb un centre del Consorci per la Normalització Lingüística.

El pòdcast més gran en català, una acció més dins de la campanya de la Queta

Des del seu llançament, la campanya de comunicació de la Queta ha difós la importància de “provar-ho en català” a través dels mitjans de comunicació digitals i impresos, sales de cinema i un gran desplegament de cartells a la xarxa de transports i serveis públics de tot Catalunya.

Alhora, ha activat el web de campanya https://moltperparlar.cat/, amb un argumentari complet per aprendre català i per fer-lo servir, i un recull exhaustiu de recursos d’aprenentatge. Des de la seva posada en funcionament, el mes de març, el web compta amb més de 82.000 visualitzacions i prop de 73.000 usuaris. S’hi poden descarregar tota mena de materials de campanya i hi ha l’accés a propostes dinàmiques i entretingudes, com un karaoke o una coreografia de la cançó.

Una de les peces de difusió centrals de la campanya és la cançó ‘Començar’, interpretada per The Tyets, Marala i Kelly Isaiah. El videoclip publicat del com-s’ha-fet compta amb més de 110 mil visualitzacions a YouTube.

Amb la finalitat d’arribar a diferents sectors de la població nouvinguda, els continguts de la campanya es difonen en sis idiomes: a banda del català, se’n fa difusió en castellà, àrab, amazic, romanès, xinès mandarí i urdú. A més, la campanya coordina i organitza altres activitats de foment de l’ús del català en sectors específics de la societat, com l’àmbit de la salut, l’empresarial o l’educatiu, amb una agenda pública d’activitats pel territori, que es pot consultar al web.

El català, una prioritat pel Govern

El Govern situa la llengua catalana com una prioritat absoluta de l’Executiu, que des de l’inici de la legislatura es va posar a treballar per entrar en una nova etapa de la política lingüística del país, que assegurés el present i el futur del català, l’aranès i la llengua de signes catalana. En aquest sentit, el Govern va presentar un paquet de 100 mesures per la llengua que estan desenvolupant transversalment tots els Departaments, per tal de millorar l’ús del català en tots els àmbits.

El pòdcast de la Queta també ha permès a tota la ciutadania donar la seva veu per al projecte AINA. Impulsat pel Govern en col·laboració amb el Barcelona Supercomputing Center (BSC), AINA és un projecte basat en tecnologies de dades i intel·ligència artificial (IA) que té com a objectiu generar els corpus i els models informàtics de la llengua catalana perquè les empreses que creen solucions basades en IA, com ara assistents de veu, cercadors d’Internet, traductors i correctors automàtics, agents conversacionals, etc. puguin fer-ho en català. Gràcies a la cabina s’han incrementat el nombre veus enregistrades i s’ha contribuït posar el català al nivell que li correspon pel que fa les tecnologies d’intel·ligència artificial.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local