Figura clau per a la cultura

Mor el crític teatral i periodista cultural Joan Anton Benach

Nascut a Vilafranca del Penedès l'any 1936, va ser patró de la Fundació Teatre Lliure i va revitalitzar la programació del Grec

Mor el crític teatral i periodista cultural Joan Anton Benach. Ajuntament de Barcelona

Mor el crític teatral i periodista cultural Joan Anton Benach. Ajuntament de Barcelona

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El crític teatral i periodista cultural Joan Anton Benach (Vilafranca del Penedès, 1936) va morir ahir dissabte a la tarda, segons ha confirmat el Teatre Lliure. Benach va ser crític de teatre a 'El Correo Catalán' –del 1966 al 1979- i després va seguir a 'La Vanguardia', del 1985 al 2015. També va ser delegat dels Serveis de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona entre el 1979 i el 1983, des d'on va impulsar un ambiciós programa d'exposició i dinamització dels museus, va revitalitzar la programació del Grec i va portar figures internacionals com Peter Brook al Mercat de les Flors. "Ha estat una figura clau del nostre sector i per a la cultura de la ciutat, i patró de la Fundació Teatre Lliure des dels seus inicis", ha recordat el Lliure.

El 1985, Joan Anton Benach va ser comissari de l'exposició 'Catalunya, fàbrica d'Espanya' i l'any següent va fundar i dirigir la revista 'Barcelona, Metròpoli Mediterrània' (1986-2006), que ha volgut modernitzar la reflexió sobre la ciutat. Benach fou igualment un dels iniciadors del circuit català de TVE, amb la direcció de programes com Tot Art (1976-1979). Com a estudiós, ha publicat una biografia de J. Hernández Pijuan, i assaigs sobre Maiakovski, J. M. de Sagarra i el teatre català de postguerra. Va guanyar el premi Joan Santamaria de narració el 1979 per 'Ball de garces'.

"Una figura clau per a la cultura de Barcelona"

"Ha mort Joan Anton Benach, figura clau per a la cultura de la ciutat de Barcelona. A ell li devem l’impuls del Festival Grec i moments tan recordats com l'arribada de Peter Brook al futur Mercat de les Flors. Descansi en pau", ha manifestat l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, en una piulada a X.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local