Façana històrica

La Bisbal del Penedès fa la primera intervenció per a la recuperació de les pintures de l'edifici de les escoles

L’Ajuntament vol continuar treballant en un estudi per conèixer la viabilitat i el cost de la reproducció i restitució de la decoració pictòrica original de l’edifici

La Bisbal del Penedès fa la primera intervenció per a la recuperació de les pintures de l'edifici de les escoles . Ajt La Bisbal del Penedès

La Bisbal del Penedès fa la primera intervenció per a la recuperació de les pintures de l'edifici de les escoles . Ajt La Bisbal del Penedès

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El passat dimarts 20 de març va tenir lloc, a petició de les regidories d'Ensenyament i Cultura, una intervenció a l'edifici centenari de l'escola bisbalenca, al carrer Balmes, que tenia per objectiu estudiar la viabilitat de la recuperació de les pintures murals originals de la façana. Aquesta intervenció va anar a càrrec de l'empresa vendrellenca Lesena Patrimoni Cultural, especialitzada en protecció, conservació i restauració del patrimoni cultural, amb una gran experiència en la intervenció i restauració d'elements murals a l'aire lliure.

Actualment, a la façana de l'escola no s'observa cap mena de decoració pictòrica, ja que la façana es presenta totalment recoberta per una capa de pintura de color blanc. Tanmateix, originàriament la façana de l'escola estava decorada amb tres jocs de pintures murals: un a cada torre i un tercer en el medalló central de l'edifici.

L'empresa vendrellenca va fer una dotzena de cales prospectives en diversos punts dels mòduls d'accés oest i est i al cos central a la recerca de possibles restes de les pintures murals que decoraven la façana principal de les escoles públiques del municipi, a partir de la documentació fotogràfica que es conserva del dia de la seva inauguració (1923). Havent fet aquestes cales, sota la capa de mig mil·límetre de gruix, aproximadament, executada amb la tècnica del "gotelé", es va poder apreciar l'existència del revestiment de morter original de l'edifici, sobre el qual hi havia una capa de pintura de color ocre.

Tot i que la recerca ha estat infructuosa, ja que no s'han trobat vestigis suficients de les ornamentacions pictòriques, gràcies a la intervenció i a l'estudi tècnic realitzat per l'empresa, s'ha pogut determinar l'evolució constructiva de l'edifici. Aquest, originalment, va ser arrebossat amb un morter de color marronós, probablement de calç, amb uns àrids procedents de riera. Al damunt d'aquesta capa s'han observat les restes d'una capa de pintura de color ocre, que caldria relacionar amb el moment de la construcció de l'edifici. Finalment, les capes més modernes de pintura es van fer en color blanc.

Això no obstant, la voluntat de l'Ajuntament de la Bisbal del Penedès és continuar treballant en un estudi per conèixer la viabilitat i el cost de la reproducció i restitució de la decoració pictòrica original de l'edifici, a partir de les mostres fotogràfiques trobades en diferents arxius. Aquest estudi se li encarregaria a la mateixa empresa especialitzada, que ja ha restaurat obres de tant valor com els estucats del Portal del Pardo del Vendrell.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local