Festa Patrimonial d'Interès Nacional

S'obre el procés per escollir els Pabordes i Pabordesses de la Festa Major de Vilanova 2025

El ple sol·licita el reconeixement de la Festa Major de Vilanova i la Geltrú com a Festa Patrimonial d'Interès Nacional

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

A partir del 14 de juny ja es poden presentar les candidatures per ser Pabordes i Pabordesses de la Festa Major de Vilanova i la Geltrú de 2025. Les persones interessades tenen fins al 30 de juny per presentar la seva sol·licitud. El sistema d'elecció és el mateix que es va implementar fa dos anys i que té com a objectiu donar més protagonisme a les entitats culturals de la ciutat. D'entre les candidatures presentades, s'escolliran set persones que seran les encarregades d'organitzar la Festa Major de l'any vinent.

Qui pot ser Pabordessa o Paborde?

-Tres membres de les associacions de cultura popular vinculades a les cercaviles de la Festa Major, que formen la Taula d'Associacions de Festa Major.
-Un membre de les entitats culturals que consten al registre municipal, incloent-hi les AAVV que tinguin una activitat cultural durant tot l'any.
-Un membre proposat per la Regidoria de Cultura a la Junta de portaveus i escollit entre les persones que presentin la seva candidatura.
-Dos membres més proposats per la Regidoria de Cultura a la Junta de portaveus.

Com presentar la candidatura?

Les sol·licituds es poden presentar de manera telemàtica a través del web de l'Ajuntament (https://www.vilanova.cat/) o bé presencialment a l'Oficina d'Atenció Ciutadana (plaça de la Vila). 

L'any 1997 es creava la figura de les Pabordesses i Pabordes com la comissió ciutadana encarregada de l'organització de la Festa Major de la Mare de Déu de les Neus. Una figura que per la primera tinenta d'Alcaldia i regidora de Cultura, Teresa Llorens, ha resultat del tot imprescindible a l'hora d'organitzar la màxima expressió de festivitat a la ciutat, juntament amb el Carnaval. “L'organització de la Festa Major no s'entendria sense la figura d'aquestes dones i homes, que amb el seu treball i esforç, la seva il·lusió i l'estima que tenen per la ciutat, fan que els vilanovins i vilanovines gaudim de la màxima expressió de festa i tradició”

La Festa Major, un reconeixement d'interès nacional

A més d'obrir el termini de presentació de candidatures, el Ple de l'Ajuntament també ha aprovat aquest dilluns sol·licitar el reconeixement de la Festa Major de Vilanova i la Geltrú com a Festa Patrimonial d'Interès Nacional. La festa ja està catalogada a l'Inventari del Patrimoni Cultural Català i es considera que conté un interès històric i patrimonial suficient per optar a aquest reconeixement.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local