Memòria històrica

El Govern lliura certificats de reparació jurídica a víctimes del franquisme a Llorenç del Penedès

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, ha assegurat que la reparació jurídica és un deure democràtic que ens interpel·la a tots

El Govern lliura certificats de reparació jurídica a víctimes del franquisme a Llorenç del Penedès. Generalitat de Catalunya

El Govern lliura certificats de reparació jurídica a víctimes del franquisme a Llorenç del Penedès. Generalitat de Catalunya

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

En un acte emotiu celebrat avui a Llorenç del Penedès, el Govern ha lliurat els certificats de reparació jurídica a 21 persones que van ser represaliades pel franquisme. Aquest gest simbòlic busca reconèixer la injustícia patida per aquestes persones i les seves famílies, i contribuir a la recuperació de la seva memòria.

Els certificats, expedits pel Departament de Justícia, Drets i Memòria, acrediten la nul·litat de les sentències, causes i resolucions dictades pels tribunals i consells de guerra del règim franquista. Això significa que les condemnes van ser il·legals i arbitràries, i que van vulnerar els drets humans fonamentals de les víctimes.

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, ha assegurat que "la reparació jurídica és un deure democràtic que ens interpel·la a tots". "No es tracta només de reparar el mal causat, sinó també de construir un futur basat en la memòria i el respecte als drets humans", ha afegit.

Ubasart ha recordat que a Catalunya s'han declarat il·legals tots els tribunals de l'Auditoria de Guerra de l'Exèrcit d'Ocupació, i que qualsevol persona pot sol·licitar el certificat de reparació jurídica per a un familiar víctima del franquisme. Des de l'entrada en vigor de la llei de reparació jurídica, el Departament de Justícia ha rebut gairebé 9.000 sol·licituds.

L'alcaldessa de Llorenç del Penedès, Montserrat Ventosa, ha valorat positivament la iniciativa del Govern, i ha destacat la importància de recordar les víctimes del franquisme per tal d'evitar que la història es repeteixi. "Avui és un dia important per a Llorenç del Penedès i per a tota Catalunya", ha afirmat.

L'acte de lliurament dels certificats ha comptat amb la participació de familiars de les víctimes, representants d'institucions locals i diverses entitats. Tots ells han coincidit en la necessitat de continuar treballant per la memòria, la veritat i la justícia.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local