Festa de la Fil·loxera

Sant Sadurní d’Anoia es prepara per tornar a combatre la plaga de la fil·loxera

La Festa augmenta el foc que es cremarà a la Plaça de l’Església, es renova l’Orquestrina i s’aposta per millorar la sonorització de la Plaça de l’Església

Sant Sadurní d’Anoia es prepara per tornar a combatre la plaga de la fil·loxera. Festa de la Fil·loxera

Sant Sadurní d’Anoia es prepara per tornar a combatre la plaga de la fil·loxera. Festa de la Fil·loxera

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Associació Festa de la Fil·loxera ja ho té tot a punt per tornar a combatre, com cada 7 i 8 de setembre, la plaga de la fil·loxera. El foc, la música i el color groc seran els protagonistes d’una Festa que servirà per recordar com, a final del segle XIX, els sadurninencs van superar la plaga de la fil·loxera que va arrasar les vinyes del municipi.

La Festa de la Fil·loxera, que se celebra cada 8 de setembre i va ser declarada Festa Popular d’Interès Cultural l’any 2017, s’emetrà un any més en directe per les televisions locals i per la plataforma La Xarxa + a partir de dos quarts d’onze de la nit.

Una nova edició de la Festa de la Fil·loxera que arriba amb importants novetats. Una d’elles és que s’ha renovat l’Orquestrina de la Fil·loxera, que a partir d’aquest any estarà dirigida per Ramon Castellví i que arriba acompanyada d’una important inversió per tal de millorar la sonorització de tota la Plaça de l’Església durant la Festa de la Fil·loxera. Aquesta millora de sonorització s’ha coordinat amb Josep Maria Riera, enginyer tècnic industrial amb més de 33 anys d’experiència en el món de l'entreteniment de la música en directe.

La Festa de la Fil·loxera potencia, també, aquest 2024, un dels seus trets característics: el foc. És per aquest motiu que durant l’Escampada de Fil·loxeretes del dissabte 7 de setembre (23h) s’encendran prop de 1.500 sortidors, fet que permetrà donar més força a l’arribada de la plaga a Sant Sadurní d’Anoia.

D’altra banda, i com no podia ser d’altra manera, l’Associació manté el ferm compromís amb el creixement de la Festa de la Fil·loxera infantil del diumenge 8 a les 12h, que és el planter de la Festa. A més de treballar per continuar potenciant els balls que no tenen foc -Larves, Pageses i Set Savis-, els nens portadors dels elements de foc cremaran prop de 1.400 carretilles infantils.

Finalment, un any més també es millorarà el foc de la Festa de la Fil·loxera del diumenge 8 a la nit, on s’utilitzaran més de 1.200 sortidors. Això permetrà que el primer atac de les 30 fil·loxeretes a la Plaça de l’Església sigui més potent; després que l’any passat ja s’estrenés un nou foc pel segon i últim atac de fil·loxeretes.


Noves mesures de seguretat

Totes aquestes novetats aniran acompanyades d’un conjunt de mesures de seguretat que s’implantaran, motiu pel qual s’ha creat un nou Equip de Suport, de Prevenció, Coordinació i Primera Intervenció que estarà operatiu els dies 7 i 8 de setembre.

A més, per tal de gestionar millor l'afluència de públic a la Plaça de l’Església la nit del 8 de setembre, des de l’Associació s’ha reorganitzat la Plaça i la distribució dels elements de la Festa. Per aconseguir-ho, s’ha habilitat el carrer Mossèn Fontanilles exclusivament per als elements i participants de la Festa i, per tant, quedarà tallat al públic. Els assistents podran accedir a la Plaça per les escales del Carrer Església i pels carrers del Campanar, de Mossèn Ullatre i d'en Torras i Bages.

D’altra banda, l’Associació canviarà la ubicació de la pantalla per tal de millorar la visibilitat de la Festa a tot el públic assistent.


L’Escampada

La Festa de la Fil·loxera té un preludi el dia 7 de setembre a la nit, just després del tradicional castell de foc de les Fires i Festes. Les protagonistes són les fil·loxeretes, que surten després del castell de foc per a representar l’aparició de la plaga de la fil·loxera i inicien dos correfocs de 15 fil·loxeretes cadascun que recorren diversos carrers per a trobar-se al centre de la vila, a la plaça de l’Era del Guineu, situada al davant mateix de can Guineu, la casa pairal d’un dels Savis de Grècia, Marc Mir. Allà també intervé la fil·loxera gran i els ceps, amb foc vermell.


La Festa infantil

Es tracta d’una cercavila amb les versions infantils de tots els elements de la Festa que té lloc el dia 8 de setembre a les 12 del migdia. S’inicia a la plaça de l’Església i finalitza a la plaça de l’Ajuntament, on els més petits de la Festa celebren el seu Triomf Final. Durant el recorregut, els elements de foc (Fil·loxera, Fil·loxeretes i Ceps) fan servir pirotècnia adaptada a l’edat dels participants, i els grups de ball; Larves, Pagesos, Set Savis fan contínues parades per representar el seu ball.


43a Festa de la Fil·loxera

La Festa de la Fil·loxera se celebra cada 8 de setembre i va ser declarada Festa Popular d’Interès Cultural l’any 2017. S’inicia a tres quarts de deu de la nit al C/ Raval amb la Baixada, una cercavila de foc, música i ball fins a la plaça de l’Església.

La Festa de la Fil·loxera comença amb el primer ball de pagesos, que representa la tranquil·litat dels habitants de Sant Sadurní abans que arribés la plaga de la fil·loxera. La placidesa de la vida local i de tota la plaça s’acaba de sobte amb el primer atac de la fil·loxera i les fil·loxeretes.

La conseqüència de l’atac de la fil·loxera es pot veure seguidament amb la primera aparició del ceps, que fan acte de presència per ballar, carregats amb petards de foc vermell, un color impropi dels ceps que simbolitza la malaltia de la planta. Un cop han pres consciència de la importància de la plaga, els pagesos tornen a fer la seva aparició, ara no per a celebrar res sinó per a plantejar-se què poden fer per lluitar contra la fil·loxera. El desordre i el desconcert de la població posa en marxa les forces vives locals. La primera trobada dels Set Savis de Grècia acaba sense que hagin trobat de moment la manera de resoldre el problema.

La fil·loxera torna a demostrar la seva ferocitat i es fa amb el domini de la plaça. El so dels petards i dels timbals fan d’acompanyament musical de la bèstia. Com en la seva primera aparició, primer apareix la fil·loxera, seguida de les fil·loxeretes i de nou la fil·loxera gran.
En la seva segona aparició, els Set Savis de Grècia troben la solució contra la fil·loxera: replantar les vinyes amb peus de cep americans, que són immunes a la plaga. Un cop vençuda la plaga, tornen a aparèixer els ceps, però ara carregats amb foc verd. Són els ceps de peu americà, immunes a la fil·loxera.

Per a celebrar la victòria sobre la plaga, la Festa s’acaba amb una ruixada general de cava, mentre la música convida a tots els participants i al públic assistent a ballar al mig de la plaça per a celebrar la culminació d’una nova edició de la Festa de la Fil·loxera. Aquest any durant el Triomf Final s’obriran més de 300 ampolles de cava.


Botiga de la Fil·loxera

Una part important dels ingressos que permeten la celebració de la Festa de la Fil·loxera provenen de la Botiga on es ven el marxandatge fil·loxeraire. La botiga estarà oberta a la plaça de l’Ajuntament el 6 de setembre de 17:30h a 20h i, els dies 7 i 8 de setembre, de 10:30h a 13:30h i de 17:30h a 20h.


Horaris de la Festa

Dimecres 7 de setembre (23h): Escampada de fil·loxeretes
Dijous 8 de setembre (12h): 32a Festa de la Fil·loxera infantil
Dijous 8 de setembre (21:45h): 43a Festa de la Fil·loxera

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local