El 44è Festival Internacional de Música Pau Casals homenatjarà cinc “grans” músics i amics del Mestre. ACN
ACN/ Mar Rovira |
El Vendrell
13-05-2025 20:04
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.
El 44è Festival Internacional de Música Pau Casal posarà el focus en l’amistat i ens els “vincles excepcionals” que el Mestre va establir amb cinc “grans músics” que el van acompanyar en totes les seves aventures musicals i humanístiques, des del primer Festival de Prada el 1950 fins a la seva mort el 1973. Es tracta dels pianistes Mieczyslaw Horszowski, Eugene Istomin i Rudolf Serkin, i els violinistes Alexander Schneider i Isaac Stern. Tots ells marcats per l’exili i pels conflictes polítics de la primera meitat del segle XX. El certamen els dedicarà un concert a cadascun d’ells. De l’11 al 22 de juliol, s’han programat dotze concerts. Christian Tetzlaff, Jaime Laredo i András Schiff, són alguns dels caps de cartells d’aquesta edició.
L’Auditori Pau Casals tornarà a ser l’epicentre de la programació d’una nova edició del Festival Internacional de Música Pau Casals. Amb el lema ‘El fruit de l’amistat’, la 44a edició estarà dedicada a l’amistat, un “valor crucial”, tant en la música com en la vida del violoncel·lista català més universal. Des dels inicis de la seva carrera, el sentiment de fraternitat va unir a Casals amb els pianistes Mieczyslaw Horszowski, Eugene Istomin i Rudolf Serkin, i els violinistes Alexander Schneider i Isaac Stern. “Van ser molt propers a Casals durant els seus últims 25 anys de vida, sense ells, Casals mai hauria tornat a tocar”, ha afirmat el director artístic del certamen, Bernard Meillat.
En la presentació de la programació d'enguany, feta aquest dimarts a la tarda, Meillat també ha explicat que els cincs músics que s’homenatjaran van participar en el concert que el Mestre va fer a les Nacions Unides. De fet, un dels punts en comú de tots ells era que estaven marcats per l’exili, amb vides sacsejades pels conflictes polítics de la primera meitat del segle XX. En el cas de Casals, perseguit per Franco, va haver de fugir d’Espanya i els seus amics, com tants altres, també ho van haver de fer. Entre els cinc grans músics i amics, Meillat ha realçat la figura d’Eugene Istomin. "Més enllà del seu talent, tenia una personalitat excepcional, era un home d’integritat i un amic lleial”, ha afegit.
En la programació també destaquen altres relacions d'amistat a través de la presència de músics de gran renom que es van relacionar amb Casals. Es tracta de Jaime Laredo, András Schiff, Christian Tetzlaff i Jean-Guihen Queyras, qui alhora són els caps de cartell d’aquest any. “Hi ha concerts de violí, de piano, de trio, es basa en les relacions que Casals va fer i que van permetre crear aquestes sinergies musicals”, ha detallat el director de l’Auditori Pau Casals, Oriol Toldrà.
En concret, el programa arrecarà amb el concert inaugural 'L’amistat és una inspiració’, que es farà l’11 de juliol. Aquest anirà a càrrec del violoncel·lista Luka Coetzee i el pianista Frank Braley. En aquesta actuació s’uniran la jove i “brillant” violoncel·lista canadenca Luka Coetzee i Frank Braley, “eminent” solista i músic de cambra, ja que, segons els organitzadors, per Casals era fonamental transmetre el coneixement i amor per la música a les noves generacions.
L’endemà, el 12 de juliol, serà el torn de Jaime Laredo, que oferirà dos concerts. El primer serà un homenatge a Eugene Istomin, per a qui sentia un gran afecte i admiració i amb qui sovint va interpretar quartets i quintets. Laredo actuarà acompanyat per Sharon Robinson (violoncel) i Anna Polonsky (piano). El segon estarà dedicat a Isaac Stern. L’actuació està prevista per al 16 de juliol i també hi actuarà Sharon Robinson (violí), Anna Polonsky (piano), Mayumi Kanagawa (violí) i Celia Díaz (viola).
El pianista András Schiff, un fervent admirador de Casals, tant musicalment com humanament, interpretarà un programa triat lliurement entre els seus compositors preferits. Serà el 21 de juliol i estarà dedicat a Miecio (Mieczyslaw Horszowski), el “més antic i fidel” amic de Casals, amb obres de Bach, Haydn, Mozart i Beethoven. El divendres 18 de juliol, el violinista Christian Tetzlaff interpretarà un programa per a violí sol que inclou Bach, Ysaÿe -un amic proper de Casals- i Kurtág -qui admirava profundament la manera de fer música de Casals-.
El violoncel·lista Jean-Guihen Queyras oferirà un concert el 15 de juliol acompanyat del pianista Alexander Melnikov, amb el qual actua des de fa vint anys i té una discografia “immensa”. El músic va descobrir les Suites de Bach a través de Casals i li guarda una “profunda” admiració. És un dels pocs grans violoncel·listes actuals que toca amb cordes de budell, com sempre feia Casals.
En paral·lel, el Festival Pau Casals continua el ‘Marlboro Inspired Project’ acollint catorze joves músics talentosos i quatre grans mestres: el violista Jonathan Brown, el violinista Alexander Janiczek, la violoncel·lista Erica Wise i el pianista Alexander Lonquich. Tots ells oferiran tres concerts que combinaran música de cambra i orquestra.
Com cada any, l’Orquestra i Solistes del Festival Pau Casals també participaran en un concert el 17 de juliol a la plaça Nova del Vendrell amb obres de Haydn, Beethoven i Brahms, entre d’altres. Amb l’esperit del Mestre d’acostar la música a tothom, el festival s’uneix amb el cicle El Vendrell Sent la Música. A més, l’Escola Municipal de Música Pau Casals i Jaime Laredo faran un concert amb els alumnes de cambra i conjunts de guitarra el 13 de juliol. En l’actuació s’interpretarà un repertori d’estils i temàtiques per recordar els amics de Casals, músics i poetes.
Finalment, completa la programació la classe magistral ‘La música d’orgue en el barroc europeu’ que impartirà Matteo Imbruno. Aquesta se celebrarà a l’Església parroquial de la capital del Baix Penedès el 15 de juliol i comptarà amb la col·laboració del VI Curs d’Orgue del Monestir de Montserrat. Tancaran el programa els dos concerts d’Els Solistes del Festival Pau Casals que tindran lloc el 20 i 21 de juliol al Museu Pau Casals.
El Vendrell demana la implicació de la Generalitat
En paral·lel, l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, ha demanat al Govern que s’impliqui en el festival perquè es tracta d’un certamen estratègic. “Per empatia i amistat entre administracions, la Generalitat ha d’entendre que això va de país i que Pau Casals és un gran ambaixador, demanem el tractament singular”, ha reclamat el batlle, qui remarca que no demana aportacions econòmiques, sinó suport institucional.
Pel que fa a la imatge d’aquesta edició, Marina Durany, n’ha estat la responsable per segon any consecutiu. L’artista li ha donat continuïtat respecte a l’any passat amb elements de la natura: poemes, ocells, etc., que dibuixen un paisatge poètic ple de sensibilitat per acostar el programa musical i el missatge d’amistat i humanitat de Pau Casals a les persones.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!