L’Auditori Eduard Toldrà de Vilanova i la Geltrú és l’escenari de la setena edició de la CatCon. SCFF
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
18-05-2025 09:36
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.
L’Auditori Eduard Toldrà de Vilanova i la Geltrú ha estat l’escenari de la setena edició de la CatCon, la convenció catalana de gèneres fantàstics, que organitza la Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia (SCCFF), amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i la Generalitat de Catalunya. Com cada any des que es va crear l’esdeveniment, el dissabte al vespre es lliuren els Premis Ictineu, que han arribat a la 17a edició. L’acte el presenta la periodista Karen Madrid, acompanyada pel president de la SCCFF, Eloi Puig, i la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Eva Bolaño.
Aquests són els guanyadors d’aquesta edició:
• Millor novel·la fantàstica en català
Mammalia, d’Elisenda Solsona (Males Herbes)
• Millor novel·la fantàstica traduïda al català
L’ànima de l’emperador, de Brandon Sanderson (Duna Llibres)
• Millor conte fantàstic escrit en català
Premiats “exaequo”
“Al fons”, dins Narranación 10, d’Ivan Ledesma
“Somriures perfectes", dins Narranación 10, de Sònia Boj
• Millor conte fantàstic traduït al català
“La loteria”, dins La loteria i altres contes, de Shirley Jackson (L’Altra editorial)
• Millor novel·la juvenil escrita en català
El tercer origen, d’Albert Villaró (Estrella Polar)
• Millor novel·la juvenil traduïda al català
Ortiga i os, de T. Kingfisher (Raig Verd)
• Millor recull
Ciutat soterrada, Diversos autors (Sfábula)
• Millor còmic fantàstic en català
Friday 3: Ja torna a ser Nadal, d’Ed Brubaker, Marcos Martín i Muntsa Vicente
(Mai Més Llibres)
• Millor coberta
Txell Ozcáriz per Nexe, Edicions SECC
Els Premis Ictineu van néixer l’any 2009 de la mà d’un grup d’aficionats als gèneres fantàstics en el marc de les Ter-Cat (Tertúlies Catalanes de Ciència-ficció, fantasia i terror). Posteriorment, els premis es van integrar a la SCCFF i, des de 2017, any en què va néixer la CatCon, es lliuren en el transcurs de la convenció.
El nombre de categories i d’obres candidates ha crescut exponencialment en els darrers anys, gràcies a l’increment del conjunt d’obres fantàstiques que es publiquen en llengua catalana. Els premis sempre es donen a les obres publicades l’any anterior. En una primera fase, trien les millors els socis i sòcies de la SCCFF, mentre que en la segona fase hi compta a parts iguals el vot popular (hi pot participar tothom) i el del jurat.
Si l’any anterior va ser de rècord pel que fa a la publicació de títols de ciència-ficció, fantasia i terror en la nostra llengua, en el 2024 els nombres van ser força similars, la qual cosa palesa el bon moment del fantàstic en català. En les votacions als Premis Ictineu es van comptabilitzar 30 novel·les originals en català, 40 novel·les traduïdes, 64 contes originals en català, 69 contes traduïts, 16 còmics i 15 reculls. En aquesta edició s’ha recuperat l’àmbit juvenil als premis en dues categories: hi han optat 10 títols com a novel·la fantàstica juvenil original en català i 9 de traduïdes. La categoria d’assaig es convoca cada dos anys.
La CatCon continua creixent
La Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia (SCCFF), amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, ha organitzat la setena edició de la CatCon, la Convenció Catalana de Ciència-Ficció, Fantasia i Terror, que té lloc els dies 17 i 18 de maig de 2025 a l’auditori Eduard Toldrà de Vilanova i la Geltrú. Es tracta del principal festival del país dedicat exclusivament als gèneres fantàstics en llengua catalana i enguany compta amb la participació especial dels escriptors Enric Herce i Anna Starobínets com a convidats d’honor en les categories nacional i internacional, respectivament.
La VII CatCon presenta un programa ple de propostes interessants, amb l’objectiu de reflexionar sobre àmbits diversos dels gèneres fantàstics. Enguany hi ha taules dedicades a la maternitat en la ciència-ficció, l’aventura espacial en català i l’univers Cosmere de Brandon Sanderson, entre d’altres. També hi ha presentacions de llibres i estands de llibreries especialitzades per poder adquirir les darreres novetats.
Novetat: la CATCON PRO
Enguany, la CatCon ha comptat amb un espai per a la CatCon Pro. Es tracta d’una zona professional que aquest dissabte ha posat en relació autors, il·lustradors, traductors, divulgadors i altres professionals amb les editorials que publiquen obres dels gèneres fantàstics a Catalunya i en català. Aquesta zona de trobada entre professionals diferenciada ha acollit una vintena de sol·licituds, tot un èxit en aquesta primera edició. Els escriptors/es han pogut presentar la seva feina a cada editorial i també hi ha hagut xerrades especialitzades a càrrec d’editors.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!