Sant Sadurní d’Anoia acollirà la 38a Diada de la Puntaire el diumenge 25 de maig. Ajt Sant Sadurní d'Anoia
Redacció |
Sant Sadurní d'Anoia
19-05-2025 16:45
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.
Sant Sadurní d’Anoia es convertirà aquest diumenge 25 de maig en l’epicentre de l’art tèxtil tradicional català amb la celebració de la 38a Diada de la Puntaire, una cita anual itinerant que enguany portarà fins a la vila més d’un miler de puntaires i una quarantena de parades especialitzades.
La trobada, que tindrà lloc de 10 a 14 h a la plaça del Pont Romà, comptarà amb entrada lliure i oferirà una jornada plena de demonstacions en viu, balls populars, actuacions de la Coral de la Gent Gran i una fira amb expositors i proveïdors del sector.
L’any passat, l’alcalde Pere Vernet, acompanyat pels regidors Marta Castellví i Isaac Pedrola i representants de l’Associació de Puntaires de Sant Sadurní, va recollir el testimoni de la Diada a Pineda de Mar, assumint el compromís que Sant Sadurní esdevingués la seu de l’edició 2025.
La Diada està organitzada per l’Associació Catalana de Puntaires (ACP) amb la col·laboració de l’Associació de Puntaires de Sant Sadurní i l’Ajuntament. El cartell oficial de la trobada ha estat dissenyat per l’artista Raquel Hernández Gomari.
Exposició commemorativa dels 20 anys de l’entitat local
Com a preludi a la jornada central, el divendres 23 de maig a les 19 h, el Casal d’Entitats acollirà la inauguració de l’exposició “20 anys de l’Associació de Puntaires de Sant Sadurní”, una mostra que celebra dues dècades de dedicació i passió per la punta de coixí. L’exposició es podrà visitar fins al 6 de juny, oferint un recorregut per la història, les tècniques i les peces més emblemàtiques elaborades per les artesanes locals.
Un art amb segles d’història
Les puntes de coixí són una tècnica ornamental d’origen venecià del segle XVI que es va implantar a Catalunya al XVII i es va convertir en una veritable indústria entre els segles XVIII i XX. Comarques com el Maresme, amb tallers com la Casa Castells d’Arenys de Mar, en van ser referents.
Avui, aquest llegat viu gràcies a iniciatives com la Diada i a figures reconegudes com la sadurninenca Rosa Llopart, mestra artesana distingida per la Generalitat de Catalunya.
La Diada de la Puntaire no només és un esdeveniment cultural, sinó també un homenatge a les dones que, amb agulles i fils, conserven i transmeten una part essencial del patrimoni català.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!