La 38a Diada de la Puntaire reuneix més de 600 participants a Sant Sadurní i passa el relleu a Centelles per al 2026. Ajt Sant Sadurní d'Anoia
Redacció |
Sant Sadurní d'Anoia
26-05-2025 16:46
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.
La 38a Diada de la Puntaire ha aplegat aquest diumenge més de 600 puntaires d’arreu de Catalunya a Sant Sadurní, en una jornada plena de color, tradició i intercanvi d’oficis. La plaça del Pont Romà es va omplir de parades d’accessoris, balls populars, música i una fira amb expositors especialitzats en el món de la punta de coixí.
L’alcalde Pere Vernet va aprofitar l’acte per lliurar el relleu a l’alcalde de Centelles, Josep Paré, que serà la propera seu de la Diada de la Puntaire l’any 2026. L’acompanyaven la regidora de Cultura, Marta Castellví, així com representants de l’Associació Catalana de Puntaires i de l’Associació de Puntaires de Sant Sadurní, amb Rosa M.ª Provencio i Isabel Coloma al capdavant.
També hi va participar la mestra artesana Rosa Llopart, reconeguda per la Generalitat pel seu mestratge en l’art de fer puntes de coixí.
Vint anys de l’Associació local
Com a preludi de la trobada, el divendres es va inaugurar al Casal d’Entitats l’exposició 20 anys de l’Associació de Puntaires de Sant Sadurní, una mostra que recull dues dècades de dedicació i passió per aquest art tèxtil. L’exposició es podrà visitar fins al 6 de juny i inclou obres d’una gran riquesa tècnica i artística.
L’acte inaugural va comptar amb les intervencions de l’alcalde, la regidora de Cultura, la secretària de l’associació local i la presidenta de l’Associació Catalana de Puntaires.
Un art amb segles d’història
Les puntes de coixí són una filigrana tèxtil que combina tradició i detallisme. D’origen venecià al segle XVI, van arribar a Catalunya durant el XVII, i van esdevenir una indústria tèxtil destacada fins al segle XX, amb tallers emblemàtics com la Casa Castells d’Arenys de Mar. L’Associació Catalana de Puntaires manté viva aquesta herència organitzant trobades anuals com la d’aquest diumenge, que posen en valor un patrimoni cultural viu i intergeneracional.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!