Collita 2013

La Festa de la Cultura del Penedès premia el pintor Joaquim Budesca

També es van premiar l’ADF Clot de Bou, el promotor cultural Pere Sadurní i el creador i promotor cultural Joan Descals

La conducció de l’acte va anar a càrrec de la periodista sitgetana Rita Marzoa que va fer ús de les seves dots de comunicadora. Intervingué en primer lloc el president de l’IER, Ramon Arnabat, que va manifestar el compromís de l’IEP amb el Penedès i la Cultura, tl i com mostren les seves activitats arreu de les tres comarques, i la voluntat de tirar endavant el Llibre Blanc de la Cultura amb la participació dels agents cultures i de les administracions del territori. Reclamà l’aprovació de l’Àmbit Penedès i el suport a l’Institut que presideix com a garantia de futur: ''La cultura és una arma carregada de futur. Una vitamina per l’ànima. La millor inversió que pot fer un país i un territori és en cultura, malgrat la crisi. La cultura dóna cohesió social, sentiment de comunitat i reforça els llaços comunitaris; és una eina de realització personal i col•lectiva; és un motor econòmic de primer ordre amb un gran valor afegit; és un element bàsic del capital humà d’un territori. Us diran que la cultura és supèrflua, que la cultura és prescindible, que en èpoques de crisi cal retallar per aquí perquè hi ha altres necessitats més importants a cobrir ... No us ho creieu: la cultura és el futur d’un territori, sense cultura no hi ha present digne, ni futur esperançador.''

A continuació actuà la cantautora Marina Rossell que interpreta “a capella” “El cant dels ocells” amb lletra de Salvador Espriu; i acompanyant-se amb la guitarra “El mètec” la coneguda cançó de Georges Moustaki. La força de les cançons de Marina Rosell emocionaren al públic que aplaudí llargament la seva intervenció.

Seguidament es procedí a lliurar els Reconeixements Culturals Collita 2013, l’escultura “Dona fulla” que representa el maridatge entre la natura i l’ésser humà, obra de l’artista vilanoví Xavier Cuenca Iturat,

El jurat estava presidit per Ramon Arnabat Mata, President de l’IEP, i format per Albert Solé Garí, Regidor de cultura de l’Ajuntament del Vendrell; Gerard Jané Úbeda, director del celler Jané Ventura; Isidre Roset Juan, historiador de l’art; Teresa Vallverdú Albornà Diputada al Parlament de Catalunya i llicenciada en filologia catalana; Sergi Sabaté Butí, president d’Omnium Cultural de l’Alt Penedès; i Núria Jané Orpí, Secretària de l’Institut d’Estudis Penedesencs, que actua com a secretària, va decidir per unanimitat que: ''El Reconeixement Teresa Basora de Promoció i Divulgació Cultural, s’atorga, per la seva llarga, constant i incansable trajectòria en favor de la cultura, la natura i l’arquitectura popular penedesenca; per la vetlla i valorització de l’arquitectura de la pedra seca i de la sostenibilitat del medi ambient; i pel voluntariat que aglutina en benefici de tota la societat, a l’Associació de Defensa Forestal Clot del Bou''.

Ramon Arnabat, president de l’IEP feu lliurament del Reconeixement a un representant de l’ADF Clot de Bou, que agraí el premi i es compromoté a seguir treballant en la protecció i difusió del territori penedesenc, especialment de la pedra seca.

El Reconeixement Emili Giralt de Recerca s’atorga, per la seva labor constant de recerca i aplec de tots els elements de l’arqueologia i la història local de Sant Pere Molanta i, especialment, per la seva inestimable aportació en molts aspectes del folklore i del vocabulari penedesenc relacionat amb la vinya i el vi, a Pere Sadurní Vallés.

Martí Solé, President de la Fundació Caixa Penedès lliurà el reconeixement a Pere Sadurní que agraí el premí i es mostrà molt emocionat per aquest reconeixement, tot dient que ha fet el que havia de fer. El Sr. Martí Solé, agraí a l’IEP la tasca desenvolupada i expressà l’interès de l’entitat que presideix de mantenir la la col•laboració amb l’IEP.

El Reconeixement Santiago Rusiñol de les Arts s’atorga, per la gran i diversa obra artística, especialment pictòrica, que ha transmès la llum del Penedès; i per la seva implicació en els elements de la cultura popular i tradicional i la seva participació activa en el món cultural penedesenc a Joaquim Budesca Català. 

Lluis Puig, Director General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya lliurà el reconeixement a Joaquim Budesca que donà les gràcies per aquest reconeixement. El sr. Lluís Puig destacà la tasca que desenvolupa l’IEP i manifestà el suport de la Conselleria de Cultura al desenvolupament del Llibre blanc de la cultura al Penedès

El Reconeixement Pau Casals de Trajectòria i Compromís Cultural, s’atorga, per la seva sensibilitat a l’hora de cercar, acollir i preparar activitats culturals relacionades amb l’àmbit penedesenc; com a treballador incansable, descobrint noves aplicacions artístiques i interrelacions entre diferents disciplines; remarcable per la seva generositat en la participació i la implicació en tots els projectes culturals que se li proposin, a Joan Descals i Esquius.

Benet Jané, Alcalde del Vendrell, liurà el reconeixement a Joan Descals que agraí el premi amb una abraonada exposició en la qual destacà el paper de l’IEP i la lluita que cal mantenir en favor de la cultura i la nació catalana. El sr. Benet Jané, manifestà l’interès de la vila del Vendrell per la Cultura i el goig que tenien en acollir aquesta Festa, tot fent un paral•lelisme entre la figura de Pau Casals i Joan Descals.

Tancà l’acte l’actuació del cor de cambra femení Zóngora, nascut el 1996 a l’Escola Municipal de Música Pau Casals, oferint una mostra del seu repertori de cançó popular catalana i obres d´autors dels segles XIX i XX. Amb l’acompanyament al piano de Rosa Bertran i sota la direcció Montserrat Meneses, el cor anà destil•lant el seu repertori amb força i emoció, tot posant una brillant cloenda a l’acte.

Rita Marzoa acomiadà l’acte convocant els assistents a la IV Festa de la Cultura del Penedès que se celebrarà l’any 2015 a Vilafranca del Penedès amb motiu de la seva capitalitat de la cultura catalana.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!