Penedès. 1931-1936

L'exposició Primavera Republicana arriba a la Masia d'en Cabanyes

L’exposició és l’eix central de les activitats sobre memòria històrica programades pel Consell Comarcal

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquesta setmana, a la Masia d’en Cabanyes, s’ha presentat el programa d’activitats de memòria històrica dissenyat pel Consell Comarcal del Garraf, amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Penedesencs, el Cep i la Nansa, l’Associació Garraf per la República i el col·lectiu de l’Amical de Mauthausen, amb la voluntat de contribuir a la memòria democràtica.

L’exposició “La Primavera Republicana al Penedès. 1931-1936”, que es podrà visitar a la Masia d’en Cabanyes del 6 al 30 de juny, és l’eix central d’aquesta programació que té la finalitat de “contribuir a conèixer el passat, aproximar-nos i reflexionar-hi per a consolidar un present més just, solidari i compromès, volem reivindicar la memòria històrica com un eix de cohesió social i més en el context actual del país”, segons ha explicat Bàrbara Scuderi, consellera delegada de Memòria Històrica.

Per a Ramon Arnabat, director del l’Institut d’Estudis Penedesencs, “aquest programa d’activitats representa la possibilitat d’explicar l’experiència republicana i volem fer-ho amb l’exposició com a eix central, ja que la mostra fa una panoràmica general dels sis anys de República en pau”.

Aquesta exposició, realitzada per l’IEP, l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès i el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, recupera la història de la Segona República per mostrar-la a joves, adults i grans, posant en valor aquell gran esforç col·lectiu que avui en dia encara té validesa, com són l’esperit de convivència, la voluntat democràtica que va reconèixer a la dona uns drets que fins aleshores li havien estat negats o la consciencia de la importància que té una educació laica i pública per a la formació de la ciutadania.

El programa d’activitats de memòria històrica s’inicia el dijous 6 de juny a les 19h amb la inauguració de l’exposició, acte en el qual Ramon Arnabat i Ricard Conesa oferiran la conferència “La segona República al Garraf”. El dijous següent, 13 de juny a les 19h, es retrà homenatge al militar republicà Jorge de Cabanyes i Mata (1876-1939), en un acte organitzat per l’Associació Garraf per la República, amb la participació de Bàrbara Scuderi, Floren Dimas, Neus Benavent i Oriol Pi de Cabanyes.

Per Joan Rodríguez, president honorífic de l’Associació Garraf per la República, “és molt important fer aquest homenatge a Jorge Cabanyes, una persona de Vilanova i la Geltrú, que va morir afusellada el 27 d’abril del 39, als 63 anys”. Rodríguez explica que “Cabanyes va ser un dels militars més lleials de la República, un home valent, que va tenir molts traïdors, però que va aconseguir evitar el cop d’estat feixista de 18 de juliol de 1936”.

El programa d’activitats també inclou la presentació dels llibres “Notes de la nostra vida a Mèxic (1942-1956)” de Joan Ventosa i Roig, amb pròleg de César Rodríguez i “Imatges de la pau honrosa (1939-1942)” d’Albert Virella i Bloda, tots dos de la col·lecció Llibres del Far del Cep i la Nansa. L’acte programat per dissabte 15 de juny a les 11.30h, inclou la tertúlia “Il·lustrats i Republicans: Ventosa i Virella”, a càrrec de Francesc Mestres.

Dues rutes als refugis i d’altres elements creats per a la Defensa de les Costes durant la Guerra Civil Com són altres de les propostes que complementen el programa d’activitats de memòria històrica. Diumenge 9 de juny a les 11h es farà la Ruta dels Bombardeigs Aeris a Vilanova i la Geltrú i dissabte 29 de juny hi haurà visites guiades a les 10h, 11.30h i 13h. al Refugi Antiaeri de l’església de Sant Antoni Abad.

Finalment, com a activitats paral·leles es proposa la visita a l’exposició “Imatges i Memòria de Mauthausen, 1938-1945” inclosa al Projecte Buchenwald i exhibida al Museu del Ferrocarril fins 30 de juny i la ruta guiada de defensa de les Costes des de Vilanova, que passa per Sitges i Sant Vicenç de Calders. Aquesta ruta es farà a demanda de grups de mínim 25 persones, reservant 15 dies abans de la data de sortida.

Totes les activitats incloses al programa són obertes a la ciutadania i s’ofereixen de forma especial als joves i als Instituts de secundària, i en general a totes les persones interessades en conèixer la nostra història, amb la finalitat que tinguin testimoni del que va succeir.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local