Festes de la Mercè

Els Falcons de Vilanova recuperen sensacions a la XII Trobada de colles de falcons

Els vilanovins van obrir la seva actuació a les Festes de la Mercè amb l'espectacular pilar de quatre aixecat per sota

Olga Gómez/ Anton Bravo. Els Falcons de Vilanova a les Festes de la Mercè

Olga Gómez/ Anton Bravo. Els Falcons de Vilanova a les Festes de la Mercè

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Galeria d'imatges 

 

El passat dissabte les colles de falcons de Catalunya van demostrar el bon moment pel que passa l'activitat a tot el territori. Les deu colles actualment en actiu van actuar a Barcelona en la XII Trobada de colles de falcons. En el marc immillorable de les festes de la Mercé van mostrar el bo i millor del seu repertori.

La Trobada va començar amb les deu colles repartides en dos cercaviles que, per Portal de l'Àngel i la Rambla respectivament, van portar les colles fins a la plaça de Catalunya. Un cop a la plaça, plena d'un públic poc iniciat però amb ganes de veure les espectaculars figures, cada colla va oferir una petita actuació. El format amb dos escenaris on dues colles s'alternaven va fer que la diada fos fluïda i molt entretinguda tot i la gran quantitat de colles.

Els Falcons de Vilanova van participar al cercavila de la Rambla. Els acompanyaven els Falcons de Vilafranca, els de Castellcir, els del Riberal i els de Capellades. La gran quantitat de vianant congregats a l'artèria barcelonina, molts d'ells estrangers, van gaudir d'alló més amb la gran varietat de figures d'una i altra colla. Els vilanovins van obrir la seva actuació amb l'espectacular pilar de quatre aixecat per sota. Seguidament, van alçar uns ventalls, un tres obert, dues pires de vuit simultànies, una triplanxa, tres pilars de tres caminats simultanis acompanyats de diverses agulles i, per acabar, davant de la font de Canaletes, la figura món falconer. Aquesta última, una creació dels desapareguts Falcons de Sant Sadurní i que els vilanovins recuperaven després de força temps sense dur-la a plaça.

A la plaça Catalunya, i ja dalt de l'escenari, els Falcons de Vilanova van plantar una pira de deu, un capdil 8x9 i dues tripires de set simultànies acabades amb els respectius cristos que van agradar molt al públic. Amb aquesta actuació, la colla vilanovina va igualar els registres de la Festa Major i ara encara la segona part de la temporada sense presió. A més, cal destacar l'estrena de tres joves falconeres, la Paula, la Nona i la Mei. Sempre una bona notícia.

Pel que fa a les altres colles, van actuar en ordre d'antiguitat. Els encarregats d'obrir plaça van ser els Falcons de Llorenç del Penedés (1942), els degans del món falconer i els únics que en mantenen la forma original amb els seus exercicis gimnàstics. Van fer conjunts de dos i de tres i la piràmide dreta de quatre. Els següents van ser els Falcons de Vilafranca (1959), la colla més potent de totes. Els penedesencs van començar amb tota una demostració de força pujant les escales de l'escenari amb un pilar de quatre net caminat. Un cop a dalt, no van baixar el llistó amb una imponent pira de tretze, un capdil 10x11 i un ventall de tres.

Tot seguit va ser el torn dels Falcons de Piera (1996), originals com sempre. Els falcons es caracteritzen per la llibertat de les colles a l'hora d'inventar noves figures i els de Piera en són el més clar exemple amb figures com la flor o el con amb pilar. També van destacar els amfitrions, els Falcons de Barcelona (2003), que havien preparat una actuació de màxims per celebrar el seu desé aniversari i la van completar de forma molt solvent. Per obrir l'actuació, van fer la primera pira d'onze de la seva història. Un cop celebrada amb salts i abraçades dalt l'escenari, van afrontar i assolir un repte encara major, el primer vol de cinc mai alçat per qualsevol colla. Per tancar una magnífica actuació, van fer un capdil 9x10.

Completaven la nòmina de colles participants els Falcons de Castellcir (2004), els Falcons de Malla (2008), dues colles amb molt de mèrit per provenir de pobles de  menys d'un miler d'habitats; els Falcons del Riberal (2009) de la Catalunya Nord, els Falcons de Vallbona d'Anoia (2009) i els joves Falcons de Capellades (2012).

Després de les actuacions de totes les colles, tots els falconers van fer una figura conjunta. La majoria d'elles va construir alguna de les variants del focking. Concretament, els vilanovins van aixecar un focking d'onze puntes amb dos triangles. La jornada va acabar amb un sopar de germanor i un concert del grup barceloní The Bombins.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local