FIMPT 2013

Bones sensacions a la nova edició del reinventat FIMPT

El Festival va traslladar al Foment Vilanoví les dues primeres activitats, divendres a la tarda, per la pluja

Ajuntament de Vilanova. FIMPT 2013

Ajuntament de Vilanova. FIMPT 2013

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les condicions meteorològiques van obligar a traslladar els primers actes del Festival Internacional de Música Popular Tradicional al Foment Vilanovi. Els 'Preludis vora la mar salada' amb el Ball de Dames i Vells de Reus i la versió d'aquest any de la cançó de Pere Tàpias 'Passeig del Carme' a càrrec de Carles Dènia es van dur a terme divendres sota cobert. Malgrat les inclemències del temps però, ambdues actuacions van ser seguides per un nombrós públic que va gaudir dels diàlegs plens de burla entre homes i dones amb la companyia La Gata Borda de Reus, i amb la molt valorada versió del cantaor, guitarrista i compositor Carles Dènia.

Un cop va deixar de ploure, i amb el Foment vilanoví com a punt de partida, la ronda 'A la lluna de Vilanova', va sortir al carrer i es va fer segons el programa previst. Mateu Xuri (Mallorca), Guillem Ballaz (Catalunya), De Calaix (Catalunya), Ardalh (Occitània), Col·lectiu La Llar d'Amposta (Catalunya), Josep Aparici “Apa” i Teresa Segarra (País Valencià) i Josemi Sánchez (País Valencià) van recórrer carrers i places, fent aturades i permetent la barreja del menjar, el beure i el cant, amb acompanyament o sense. El recorregut va passar per l' Ateneu Vilanoví, a la plaça de les Casernes, la NIL cerveseria, a la plaça de les Cols, La Sidreria, a la plaça dels Cotxes, el Celler La Puput, al carrer de Santa Madrona i finalitzant al Foment Vilanoví.

Dissabte al matí va ser moment per a la gralla, amb diferents espais de la ciutat dedicats a aquest instrument. ‘Sons de gralla' ha comptat amb actuacions a la plaça dels Cotxes, la plaça dels Carros i la rambla Principal de grups de trajectòria consolidada i de diferents procedències com els Grallers La Tarota (Salou), la Companyia Harmònica (Barcelona), els Grallers Santa Madrona (Vilanova i la Geltrú), els Gaiters de l'Aguilot (Terres de l'Ebre), els Grallers del Campanar (Vilafranca del Penedès) i Marcets de Sitges, tot coordinat pel grup de grallers Clau de Mar.

El cafè concert amb Canya d'or deluxe, Al Celler de Can Pujol-La Fassina ha mostrat les ganes d'aquest grup per renovar el panorama graller, que els ha dut sovint a reinventar-se, adaptant-se a les necessitats del moment, amb diferents formacions i un repertori original. Ara celebren el 15è aniversari presentant el seu primer enregistrament com a “Canya d'Or Deluxe”.

També aquest dissabte a la tarda el grup grec Rebetroïka ha ofert una aproximació al rebétiko més tradicional. Un gènere que té les seves arrels en la música i la cançó grega més oriental, i que a finals del segle XIX es va desenvolupar sobretot als baixos fons de les ciutats gregues de l'Àsia Menor per arribar després a Europa amb els exiliats d'aquelles terres. Es compara sovint amb gèneres com el fado, el tango o el blues, pel seu origen marginal i per la seva temàtica: cançons d'exili, d'enyorança i d'amors perduts.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local