COMPLEX MARICEL

Maricel disposarà d'un pla de recuperació de la seva unitat conceptual i artística

El Consell General del Consorci del Patrimoni de Sitges aprova les línies estratègiques i incrementa el pressupost del 2014

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Consell General i la Comissió Executiva del Consorci del Patrimoni de Sitges, reunit aquest migdia al Palau de Maricel, ha aprovat les línies estratègiques, els nous projectes i el pressupost del 2014 per a aquest organisme, que dirigeix i gestiona els museus de la vila. La reunió ha estat presidida pel president de la Diputació de Barcelona i del Consorci, Salvador Esteve, i pel vicepresident i alcalde de Sitges, Miquel Forns. Acabada la reunió, i guiats per la directora del Consorci, Vinyet Panyella, els integrants dels dos òrgans han visitat les obres de reforma dels museus i han pogut veure els treballs de recuperació patrimonial duts a terme al Cau Ferrat, Maricel i Can Rocamora.

El 2014 serà l’any de l’obertura del Museu del Cau Ferrat i el Museu de Maricel. La incorporació del pecuperacil xxx per a posicionar els dos museuspogut veure els treballs de recuperacilprojecte museogràfic i la difusió i projecció de les seves col·leccions protagonitzaran bona part dels esforços del Consorci del Patrimoni de Sitges, reflectits tant al pressupost com al Programa de treball del CPS per a 2014. Però no seran els únics plans que marcaran l’agenda dels Museus de Sitges. Vinyet Panyella ha presentat a la reunió d’avui el programa d’actuacions del proper exercici, en el qual dos nous projectes tenen un perfil i protagonisme propi, tant per la seva envergadura i importància com pel relleu que tindran en el mapa del patrimoni de la vila: la creació d’un nou pla d’usos i discurs per al complex artístic de Maricel; i l’obertura d’una línia de conservació i difusió del patrimoni arqueològic de Sitges.

Maricel
L’edifici noucentista del conjunt de Maricel –construït en diverses etapes entre 1910 i 1918 i que engloba el Museu, el Palau, les dependències de la Biblioteca Santiago Rusiñol i l’Arxiu Històric de Sitges– serà objecte d’una proposta de racionalització, que permetrà dotar-lo d’una unitat conceptual i artística, coincidint precisament amb el seu centenari, que es començarà a celebrar la tardor de 2014. En els propers mesos, s’elaborarà un pla d’usos pel que fa als Museus de Sitges per tal de dotar Maricel d’un discurs cultural definit que detallarà les funcions i activitats que li seran pròpies. L’objectiu del pla és endreçar els espais del Palau com a seu d’activitats culturals i institucionals sense renunciar al lloguer d’espais per a activitats i cerimònies civils, com els casaments, però al mateix temps obrint regularment i al llarg de tot l’any les portes dels seus espais i col·leccions a les visites guiades. El passat mes de gener es van iniciar les visites guiades, cada diumenge al migdia, que han estat acollides amb èxit, ja que han permès disposar d’una activitat de turisme cultural i difusió del patrimoni de qualitat per als visitants que rep la vila.

Per la seva part, els més de 1.700 metres quadrats del Museus de Maricel s’obriran al públic en els propers mesos, un cop finalitzin les obres de reforma, amb un nou discurs museogràfic i un important canvi de circuit de visites. La planta primera mostrarà la col·lecció d’art modern, del Romanticisme a la Figuració del segle XX, i la segona planta exhibirà les col·leccions d’art antic. El projecte museogràfic del Museu de Maricel serà explicat amb detall properament.

Col·lecció d’arqueologia
Divendres 28 de febrer, el Palau de Maricel acollirà la Jornada d’Arqueologia de Sitges, que permetrà, d’una banda, conèixer una síntesi dels treballs arqueològics portats a terme a Sitges i que fan referència des de l’època dels Neardenthals fins l’Edat Mitjana aportant-hi unitat al conjunt de troballes dels darrers anys; i, d’una altra, mostrar l’anell romà del segle I dC i una selecció de peces aparegudes aquesta tardor a la rasa oberta al carrer Fonollar pera dur els serveis i instal·lacions als museus. La jornada reunirà els diferents arqueòlegs que han treballat en els jaciments del terme municipal i permetrà dotar d’un discurs propi la tesi que Sitges va ser nucli poblat pels ibers i l’antiga Súbur dels romans. La jornada serà l’avantsala d’una futura exposició que reunirà el material que explica el passat més antic de Sitges, amb la voluntat que esdevingui col·lecció permanent amb un espai propi en el nou mapa museogràfic del Consorci.

La reunió del Consell General i Comissió Executiva ha aprovat el pressupost del Consorci del Patrimoni per al 2014, que se situa en 1,63 milions d’euros, un creixement de 50.000 euros més en relació a l’exercici que ara culmina. Durant l’exposició de projectes, la directora, Vinyet Panyella, ha exposat l’aposta dels Museus per dotar-se d’un programa d’activitats estable, que li permet dotar-se de major visibilitat i esdevenir un agent actiu de la vida cultural i turística de la vila. Panyella ha anunciat també que l’octubre del 2014 se celebrarà la tercera jornada de col·leccionisme i museus, organitzada conjuntament amb la Universitat Autònoma de Barcelona, que ha s’ha consolidat ja com un referent en el sector i el món acadèmic.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local