Festival Internacional de Cinema Fantàstic

Banderas aterra a Sitges amb gran expectació per recollir el Gran Premi Honorífic

Banderas ha arribat amb el seu nou film sota el braç, Autómata, on interpreta el paper de Jacq Vaucan

Festival Cinema Sitges. Banderas aterra a Sitges amb gran expectació per recollir el Gran Premi Honorífic

Festival Cinema Sitges. Banderas aterra a Sitges amb gran expectació per recollir el Gran Premi Honorífic

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Antonio Banderas ha arribat avui a Sitges en la jornada més intensa del Festival, per a recollir el Gran Premi Honorífic i presentar la seva nova pel·lícula, Autómata, dirigida per Gabe Ibáñez. Sitges avui ha estat una passarel·la contínua de rostres coneguts del cinema de l’Estat, com Javier Fesser, Javier Ruiz Caldera, Berto Romero, Carlos Areces i Lola Dueñas, entre d’altres. Aquesta darrera ha presentat el nou film de Fabrice du Welz, Alleluia.

La presència d’Antonio Banderas ha engegat els flaixos i ha despertat una accentuada atenció mediàtica. L’actor malagueny ha vingut a recollir el Gran Premi Honorífic del Festival, que en aquesta edició també ha estat concedit a Roland Emmerich. Banderas ha arribat amb el seu nou film sota el braç, Autómata, on interpreta el paper de Jacq Vaucan, un agent d'assegurances d'una companyia robòtica en la que afronta un descobriment vital. El film col·loca l'espectador en un context de ciència-ficció realista i planteja un escenari futur però plausible, tot especulant sobre el moment en què la intel·ligència artificial pugui superar la intel·ligència humana.

L'arribada de Banderas ha reunit una multitud, tant quan ha arribat a l’Hotel Melià Sitges –on ha estat rebut per l’alcalde de Sitges, Miquel Forns, i el director del Festival, Àngel Sala–, com quan ha trepitjat la red carpet acompanyat de Gabe Ibáñez. L’actor ha pujat a l’escenari a recollir el Gran Premi Honorífic que li ha concedit el Festival per la seva trajectòria cinematogràfica. Banderas ha manifestat el seu agraïment per aquest reconeixement, que ha volgut dedicar a una de les persones amb qui més treballa colze a colze i que és la productora executiva d’Autómata: Yolanda Jiménez Polonio. Durant el seu parlament, Banderas ha qualificat la seva vida “com la ciència-ficció: que un nen de Màlaga hagi pogut fer aquestes pel·lícules em sembla increïble”.

Avui a Sitges també hi ha intervingut el belga Fabrice du Welz, que ha presentat Alleluia, amb la participació de Lola Dueñas i Helena Noguerra. La cinta, basada en fets reals, relata la relació de dos personatges, on Welz s'endinsa en la part més fosca de l'home. Welz es va situar ara fa deu anys com una de les grans promeses del terror amb el seu film Calvaire.

Els francesos Julien Maury i Alexandre Bustillo, que ja van ser al Festival el 2010 amb seu film Livide, han presentat avui Aux yeux des vivants, una pertorbadora cinta on una mare decideix treure's la vida abans que continuar vivint amb el seu monstruós fill, que es refugia en un estudi de cinema abandonat. El monstre del film, que segons els directors es va plantejar inicialment com una "figura mutant amb certes deformacions", va acabar esdevenint Klarence, un personatge amb una transformació més subtil amb el qual pot empatitzar el públic: "és pàlid i amb alguns trets invertits, com el membre viril disminuit", ha explicat Maury. Bustillo ha subratllat les "escenes dures i violentes" de la pel·lícula, que toquen temes tabú i "freguen moltes vegades el límit amb el gore". Els directors d’Aux yeux des vivants, han ofert també una taula rodona a l'Espai Fnac, conjuntament amb el productor del film Fabrice Lambot, en la qual han analitzat el cinema de gènere que s'està produint actualment a França.

El contrast humorístic l'ha posat Zeta Cinema, que ha ofert un acte de presentació de les seves últimes produccions cinematogràfiques, de les quals el seu productor, Francisco Ramos, ha destacat Mortadelo y Filemón contra Jimmy el cachondo, pel·lícula d'animació en 3D dirigida per Javier Fesser (que ja va dirigir La Gran aventura de Mortadelo y Filemón l’any 2003). Fesser ha assegurat que li ha resyltta més fàcil amb l'animació i el 3D per ser fidel als personatges originals de Francisco Ibáñez. El film, del qual el públic n'ha pogut veure algunes escenes, compta amb la direcció artística del dibuixant Victor Monigote, que també ha estat present a l'acte.

L'altra producció de Zeta Cinema destacada ha estat el film Anacleto: Agente secreto, dirigida per Javier Ruiz Caldera i protagonitzada per Imanol Arias, Berto Romero, Quim Gutiérrez, Carlos Areces i Alexandra Jiménez. Durant la presentació, Ruiz Caldera ha explicat que el film mostra "el que li hauria passat a Anacleto aquests últims 30 anys, des que el còmic es va deixar de fer" i posiciona el protagonista, interpretat per Imanol Arias, en el context actual de crisi econòmica. Per la seva banda, Zeta Cinema ha aprofitat l'acte per anunciar que una de les seves properes produccions serà Super López, que serà dirigida per Ruiz Caldera amb guió de Borja Cobeaga i Diego San José.

La festa del dia l'ha portat la Casa Bacardí, que ha celebrat l'entrega de la primera edició del Premi Bacardí Sitges a l'Esperit Indomable, atorgat a l'actriu Úrsula Corberó. La festa ha dut una llarga llista de cares conegudes a l’antic Mercat Vell de Sitges. 

Per altra banda, l'Espai Fnac ha acollit avui la presentació del llibre Sin claquetas, 40 Historias de cine escrit per Javier Vasallo i Eva Losada i prologat per l'humorista, escriptor i director de cinema Luís Piedrahita. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local