Agents Rurals

Enxampen un detectorista espoliant peces del jaciment arqueològic d'Avinyonet

Està acusat d'un presumpte delicte contra el patrimoni històric atès que la valoració pericial dels objectes extrets sense autorització supera els 400 euros

Redacció Avinyonet del Penedès 09-11-2014 19:34 Lectures 1909
Generalitat de Catalunya. Un presumpte expoliador utilitzant un detector de metalls

Generalitat de Catalunya. Un presumpte expoliador utilitzant un detector de metalls

Agents Rurals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural han incrementat en els darrers mesos el control sobre l’ús de detectors de metalls per a la recerca d’elements arqueològics. En els darrers mesos s’han realitzat quatre actuacions a les demarcacions de Lleida i Barcelona.

La primera va ser al jaciment arqueològic del Vilar i de la Grua, al terme municipal d’Avinyonet del Penedès (Alt Penedès); la segona, en uns camps agrícoles de Talarn (Pallars Jussà); la tercera, en una zona forestal de Camarasa (Noguera), i la quarta, en un camp agrícola de Balaguer (Noguera). Aquesta darrera, molt a prop del conjunt arqueològic del Pla d’Almatà, considerada bé cultural d’interès nacional.

En els quatre casos, els Agents Rurals van comissar cautelarment el detector de metalls, les peces arqueològiques obtingudes il·lícitament i l’aixada o piqueta usada per extreure-les. Tot el material comissat s’ha posat a disposició del Departament de Cultura de la Generalitat, perquè determini la gravetat dels fets i el destí dels detectors.

En el cas del detectorista identificat espoliant peces arqueològiques en el jaciment del Vilar i de la Grua, al terme municipal d’Avinyonet del Penedès, atès que la valoració pericial dels objectes extrets sense autorització supera els 400 €, s’ha donat trasllat dels fets a la Secció de Medi Ambient i Urbanisme de la Fiscalia Provincial de Barcelona per un presumpte delicte contra el patrimoni històric.

Un presumpte expoliador utilitzant un detector de metalls

L’ús dels detectors de metalls per a la recerca d’elements arqueològics és prohibit fora del marc de prospeccions arqueològiques autoritzades pel Servei d’Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura de la Generalitat.

De vedades, els usuaris d’aquests aparells no són conscients que, amb el seu ús, infringeixen la Llei del patrimoni cultural de Catalunya i que poden acabar fins i tot davant del jutge. L’extracció d’objectes arqueològics en zones catalogades com a jaciment pot constituir delicte contra el patrimoni històric, i es castiga amb penes d’1 a 3 anys de presó i multa de 12 a 24 mesos.

Aquestes actuacions s’emmarquen en el conveni que el Departament manté des del  2012 amb el Departament de Cultura amb l’objectiu de reforçar la protecció del patrimoni cultural de Catalunya situat en el medi natural. A més de la vigilància dels béns catalogats i dels jaciments, els Agents Rurals recullen dades de camp per a l’inventari d’elements de patrimoni cultural, com per exemple elements d’obra popular (principalment pous de gel, forns de calç, molins fariners i forns de ceràmica).


Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

La pandèmia ens obliga a estar tancats a casa, que és la millor manera de frenar els contagis. Després de dues setmanes de confinament, ens agrada pensar en allò que farem quan això s'acabi.

Què és el primer que faràs quan s'aixequi el confinament?

Anar a veure la família
Quedar amb els amics
Sortir a fer esport
Anar a la perruqueria
Organitzar una festa
Passejar per la natura
Crec que em costarà tornar a la rutina
Altres