Basílica sense obres

La rehabilitació de Santa Maria porta quatre anys aturada per manca de finançament

Mossèn Berdoy: 'no hi ha risc què la teulada caigui tota de cop i volta, però sí que hi hagi cada cop més goteres'

'Encara queden més de cinc anys, però el lema ‘Santa Maria 2020’ és una il•lusió que no es complirà'

Roger Vives. Jaume Bergoy a la basílica de Santa Maria de Vilafranca

Roger Vives. Jaume Bergoy a la basílica de Santa Maria de Vilafranca

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

“Encara queden més de cinc anys, però el lema ‘Santa Maria 2020’ és una il•lusió que no es complirà. No estem desanimats però som conscients que això es pot allargar moltíssim”. Així de rotund es mostra mossèn Jaume Berdoy, rector de la parròquia de Santa Maria de Vilafranca, sobre les obres de rehabilitació de la basílica, que no es conclouran fins molt més avançat el segle XXI.

Santa Maria és un dels edificis més emblemàtics de Vilafranca, sinó el que més, i porta quasi quatre anys esperant reprendre els treballs de restauració. A dia d’avui, Berdoy assegura que “la teulada està en un estat horrible, amb molts forats i bigues corcades, s’ha de refer tota”. El mossèn també destaca que “el sistema elèctric és de mínims i les façanes reclamen neteja i polir-se”. Amb tot, reconeix que “no tot té la mateixa urgència” alhora que assegura que “no hi ha risc què la teulada caigui tota de cop i volta, però sí que hi hagi cada cop més goteres com va quedar demostrat amb la tempesta del primer dia de goigs de la Festa Major d’enguany, amb gent mullant-se dins el recinte ple de gom a gom”.

Tot va començar arrel d’unes ventades al febrer de 2009 que van comportar la caiguda de pedres de la teulada del temple religiós a la plaça de Jaume I i van motivar la realització d’un estudi per detectar les deficiències de l’edifici, que van resultar ser moltes i diverses. A partir d’aquí, s’elaborà un pla director amb sis fases de rehabilitació, donant preferència a les de més urgència i que sumaven en total un pressupost de quasi 4 milions d’euros. L’objectiu era que les millores s’anessin fent progressivament i que una dècada més tard, al 2020, tot estigués enllestit.

Així, ja al desembre de 2010 s’acabaven els treballs de la primera fase, valorats en 300.000 euros i que implicaven la restauració dels dos campanars petits de la façana principal i la renovació de la creu central. El 50% d’aquesta fase inicial es va finançar gràcies a donatius d’empreses i particulars, molts d’ells provinents de la campanya ‘Apadrina una pedra’, que segueix en funcionament per tothom qui hi vulgui col•laborar. El cert és que fins l’estiu del 2013 no es van acabar de pagar aquestes primeres obres, condició sine qua non s’avançaria a les de la segona fase, que al mateix temps requerien d’un mínim capital econòmic per iniciar-se.

Aquesta segona fase té un pressupost de 725.000 euros i es divideix en la restauració de la teulada per una banda i la de la façana de la portalada romànica, per l’altra.

Recentment s’ha aconseguit una subvenció de 50.000 euros provinent de la Diputació de Barcelona, quantitat que Berdoy agraeix “però no treu que sentim certa decepció perquè no ens permetrà fer grans avenços”.

A hores d’ara falta per determinar si aquesta nova aportació econòmica es destina per començar a refer la teulada o a restaurar la façana de la portalada romànica. El que està clar és que sigui quina sigui l’actuació escollida no es podrà acabar fins que no arribi més capital; i que el lema ‘Santa Maria 2020’ haurà de renovar-se sí o sí d’aquí a cinc anys.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local