Diables 2016

Òscar Estruga dissenyarà els nous vestits dels Diables per a l'any 2016

El ball de Diables de Vilanova ha escollit aquest artista vilanoví de renom i reconeixement internacional, amb una influència molt característica del Mediterrani i la mitologia que l'envolta

Redacció Vilanova i la Geltrú 02-04-2015 4:41 Lectures 1810
Diables de Vilanova. Òscar Estruga dissenyarà els nous vestits dels Diables per a l'any 2016

Diables de Vilanova. Òscar Estruga dissenyarà els nous vestits dels Diables per a l'any 2016

Primer va ser la Pasifae, després l'escultura Ariadna en el cercle, i l'any 2016 seran els vestits del Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú, que ha decidit renovar el seu vestuari degut al desgast d'aquests 10 anys d'ús. Estruga dissenyarà els nous vestits, estris, accessoris i imatge gràfica del Ball de Diables. Tal i com ha explicat el president de l'entitat, Armand Múrcia, el projecte s'allargarà dos anys, fins que s'estreni per la Festa Major de l'any 2016. Al llarg d'aquest temps els Diables organitzaran diversos actes i celebracions al voltant d'aquesta renovació del vestuari, "perquè els vilanovins i vilanovines se'l facin seu i formi part de la ciutat". Múrcia ha explicat que "Els vestits de Ricart de 1943 van durar 33 anys, els de Cardona de 1980 en van durar 15, els de Budesca de 1995 van durar 11 anys, i els actuals de Duran han aguantat 8 temporades i ja no es poden restaurar".

Òscar Estruga

Qui dissenyarà els nous vestits és un artista vilanoví de gran renom i reconeixement internacional, amb una influència molt característica del Mediterrani i la mitologia que l'envolta. Òscar Estruga, escultor, gravador i il·lustrador va néixer a Vilanova i la Geltrú l'any 1933. Es va formar a l'Escola d'Arts i Oficis i el Círculo de Bellas Artes (Madrid). Ha il·lustrat alguns llibres de bibliofília i ha exposat de forma individual i col·lectiva, des de 1956, al Smithsonian Institute dels Estats Units, al Museo de Arte Contemporáneo Reina Sofía de Madrid, al Museo de Arte Contemporáneo de Managua, a Nicaragua, o al Museo de Arte Contemporáneo de la Guinea Ecuatorial, entre d'altres.
Òscar Estruga va protagonitzar una exposició a La Sala la tardor de 2009, quan es va mostrar molt content d'haver pogut tornar a exposar a la ciutat on va viure de petit, i alhora satisfet de veure com la seva obra més coneguda, la Pasífae, s'ha convertit en un element que identifica Vilanova i la Geltrú, presidint la imatge del litoral vilanoví. El juny de 2012, a la plaça dels Boleranys, a tocar de la plaça de la Mediterrània, es va inaugurar una altra escultura pública d'Estruga: "Ariadna en el cercle".

En l'acte de presentació, l'artista s'ha mostrat molt satisfet, i ha comentat "espero que ara els membres del Ball de Diables m'ajudeu a crear un disseny que agradi a tothom". Per la seva banda, l'alcaldessa Neus Lloveras ha agraït "l'aportació tan important que fa un artista com Estruga a la ciutat de Vilanova. En nom de tots els vilanovins i vilanovines, ens sentim molt honorats i agraïts per aquesta aportació, i contents de tornar-lo a tenir a la ciutat". Lloveras ha agraït també al Ball de Diables la voluntat de renovació i la participació activa de la colla en la vida de la ciutat, com també ha fet la regidora de Cultura Marijó Riba, que ha recordat que "els vestits dels Diables formen part del patrimoni festiu de la ciutat, i és una gran notícia conèixer que un altre gran artista vilanoví farà uns vestits nous que quedaran com a part del patrimoni material".

La presentació del projecte de canvi de vestits i de l'artista s'ha fet a la biblioteca del Museu Víctor Balaguer, ja que als magatzems del Museu es custodien els vestuaris històrics del Ball de Diables. Justament la biblioteca lluïa una mostra dels vestits que van fer en el seu moment Enric Cristòfol Ricart, Armand Cardona Torrandell, Joaquim Budesca Català i Pep Duran Esteva.


Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No