Festa Major 2015

La Festa Major de Sitges vol ser declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional

L’Ajuntament lliura a la Generalitat l'informe per a la catalogació de la Festa Major com a Festa Patrimonial d'Interès Nacional

La Festa Major de Sitges opta a ser declarada com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional. Ajuntament de Sitges

La Festa Major de Sitges opta a ser declarada com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional. Ajuntament de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Després del Pla d’Acció per a la Valorització del Patrimoni Festiu de Sitges, aprovat pel Ple de l’Ajuntament, Sitges ha presentat aquest diumenge, vigília de Sant Bartomeu, l'informe per a la catalogació de la Festa Major com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional dins el Catàleg de Patrimoni Festiu de la Generalitat de Catalunya. Aquest distintiu és, com explica l’Alcalde de Sitges, Miquel Forns, “la màxima distinció com a festa patrimonial. És un pas molt important i el previ per aconseguir el reconeixement internacional que atorga la Unesco. Per tant, des de l’Ajuntament treballarem amb la complicitat d’altres festes com les del Penedès i del camp de Tarragona per aconseguir aquest reconeixement internacional”.

El director General de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya, Lluís Puig, ha afirmat que “si la festa de Sant Bartomeu i Santa Tecla és patrimoni de Sitges, és perquè ho volen tots els sitgetans i sitgetanes, i no hi ha ningú que tingui més poder per declarar un patrimoni immaterial que formi part d’una comunitat que els propis habitants, per tant el Govern el que farem és endreçar els conductes per aconseguir aquest reconeixement”.

La regidora de Cultura, Tradicions i Festes, Rosa Tubau, assegura que “el patrimoni de cultura popular i tradicional de Sitges té un gran valor. Les sitgetanes i sitgetans hem sabut mantenir aquest patrimoni immaterial renovant-lo quan ha calgut i preservant-ne les essències quan ha fet falta, i aquest equilibri ha estat fonamental per a la seva pervivència al llarg del temps. Per aquest motiu, l’Ajuntament vol posar en valor aquest riquesa de cultura tradicional i popular i donar-la a conèixer perquè sigui un referent nacional i internacional”.

Detalls de l’informe

L'Informe, elaborat per Joan Duran, comprèn una col·lecció fotogràfica i la digitalització de programes, cartells i les principals monografies editades sobre el folklore. El treball consta de més de mig miler de pàgines amb informació detallada sobre la Festa Major de Sitges i els actes que la integren, així com una informació molt detallada sobre els balls, la imatgeria i els entremesos sitgetans. El dossier conté els recorreguts i activitats històriques i tradicionals de la Festa Major, que es remunten al segle XIV. Hi ha dades documentals, fotografies i pel·lícules antigues que recullen el vestuari, balls parlats, coreografies i músiques, entre altres. Joan Duran ha assenyalat que “és important tenir en compte que les dues celebracions, Sant Bartomeu i Santa Tecla, han estat tractades com un sol fet festiu”.

Joana Fort, autora del pla d’acció per a la valorització per al patrimoni festiu, ha explicat les diverses estratègies que contemplava el pla, entre les quals hi havia la creació del Consell del Patrimoni Festiu per vetllar pel patrimoni immaterial de la festa major que es podria posar en funcionament en els propers mesos. També s’havia de materialitzar una publicació actualitzada sobre el patrimoni de la Festa Major, com és el web recentment presentat www.sitgesfestamajor.cat on es recull la major part de la documentació obtinguda i la fa accessible a tot el poble. També hi havia una part de divulgació, i en aquest sentit s’ha fet el llibre de La Petita història de la Festa Major. El pla contemplava també equipaments com el Centre d’Interpretació de la Festa, que segueix el seu curs, i finalment la preparació de la documentació per presentar-la a la Generalitat i demanar la catalogació.
 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local