Reconeguda artista

La pianista vilanovina Leonora Milà diu adéu als escenaris

Farà un gran concert al Palau de la Música Catalana acompanyada d'una nombrosa representació del món cultural

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La pianista i compositora catalana Leonora Milà s’acomiadarà dels escenaris el proper dijous 15 d’octubre en un gran acte a la sala Petit Palau del Palau de la Música Catalana. Ho farà acompanyada per una nombrosa representació del món de la música i la cultura del nostre país, després d'una llarga trajectòria que abraça més de sis dècades d'activitat professional i que va començar, amb només sis anys, al mateix Palau de la Música, interpretant obra pròpia i el concert per a piano i orquestra KV488 de W. A. Mozart, acompanyada per l’Orquestra Ciutat de Barcelona.

El darrer concert de Leonora Milà constarà de dues parts ben diferenciades. En la primera part de l'acte, Milà interpretarà per darrera vegada davant del seu públic algunes conegudes peces de la seva extensa discografia. A la segona part, destacats representats del món de la música, la dansa i el teatre homenatjaran a aquesta singular pianista i compositora. L’acte serà presentat per l’actriu i amiga personal de Leonora Milà, Carme Sansa, i comptarà amb la participació, entre d'altres, dels pianistes Albert Guinovart, Enrique Bagaría i Antoni Besses. Hi haurà l’actuació d’una representació del Saint Petersburg State Ballet i un llarg etcètera de col·laboradors i amics vinguts d’arreu expressament per ser al costat de Leonora Milà en el seu comiat dels escenaris.

L’acte comptarà també amb la col·laboració dels escenògrafs Castells i Planas i de la Coral Isquione. També hi seran presents destacats noms de la cultura del nostre país, com l’escriptor Oriol Pi de Cabanyes (el qual glosarà breument la trajectòria artística i vital de Leonora Milà) o els directors d’orquestra Edmon Colomer i Salvador Brotons, entre molts d’altres. L’acte és organitzat per la productora El Far Blau SL i la seva filial discogràfica Limit Records, amb el suport de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

Biografia

La pianista i compositora Leonora Milà (Vilanova i la Geltrú, 1942) és considerada una de les artistes amb més projecció internacional que ha donat el nostre país. Deixebla de la pedagoga Maria Canals, Milà rep el qualificatiu de “nena prodigi” gràcies als dos concerts que el 1949 ofereix al Palau de la Música Catalana interpretant, amb només sis anys, obra pròpia i el concert per a piano i orquestra KV488 de W. A. Mozart acompanyada per l’Orquestra Ciutat de Barcelona. La carrera internacional s’inicia als dotze anys quan actua en un programa de la BBC de Londres interpretant peces per a piano d’Enric Granados i Manuel de Falla.

Aquesta actuació li obre les portes de la capital britànica on hi torna un any més tard, el 1955, per actuar al Royal Albert Hall interpretant l’obra Noches en los jardines de España, del compositor Manuel de Falla, amb la London Philharmonic Orchestra. Guanyadora del Concurs Internacional d’Execució Musical Maria Canals (Barcelona) de 1966 i finalista del Concorso Internazionale di Musica G. B. Viotti (Vercelli, Itàlia), Leonora Milà compagina al llarg de la seva carrera professional la vessant d’intèrpret amb la de compositora.

Llargues gires per Europa, Estats Units i Àsia l’han portat a ser la primera artista espanyola que actua a la República Popular de la Xina (1979), en gravar un disc amb la China National Symphony Orchestra (1988) i en ser també la primera compositora que estrena un ballet a Sant Petersburg. Es tracta de Tirant lo Blanc, la novel·la de cavalleries escrita per Joanot Martorell al segle XV que Leonora Milà transforma en partitura i el ballarí i coreògraf rus Iuri Petukhov en un ballet de dues hores.

Per a aquesta obra Milà rep el Premi Internacional de la Cultura Catalana concedit a València el 1995. Junt amb Alícia de Larrocha, Leonora Milà és considerada una de les grans pianistes del nostre país. El fet de ser dona i de viure sota el règim dictatorial de Franco van obligar Milà a desenvolupar part de la seva carrera a l’estranger. Això no obstant, en les seves llargues gires sempre va interpretar compositors del nostre país així com obra pròpia i dels grans autors clàssics.

D’entre l’extensa obra escrita per Leonora Milà, formada per més de 100 partitures, destaquen els seus quatre concerts per a piano i orquestra, les cançons per a veu i piano, les exitoses havaneres per a piano i el ballet Tirant lo Blanc interpretat per la companyia de St. Petersburg State Ballet of Mussorgsky Theatre. Leonora Milà té més d’una trentena de discos publicats, ja sigui com a solista o acompanyada d’orquestres de renom internacional, amb un repertori basat en obres de grans compositors europeus, com ara Maurice Ravel, Claude Debussy, Ludwig van Beethoven, Robert Schumann i Felix Mendelssohn.

Destaca la seva versió de l’obra Das Wohltemperierte Klavier, de J. S. Bach, que la crítica especialitzada considera “de referència”, i les interpretacions al piano dels compositors clàssics catalans i espanyols com Manuel de Falla, Enric Granados, Isaac Albéniz i Joaquín Turina que li han valgut el reconeixement unànime del públic. Ha actuat com a solista en més d’una vintena de reconegudes orquestres (London Philharmonic Orchestra, Orchestre de la Suisse Romande, Hong Kong Philharmonic Orchestra, Orchestre National de l'Opéra de Monte-Carlo, Orquesta Sinfónica de Radiotelevisión Española, China National Symphony Orchestra...) dirigides per alguns dels més reputats directors del moment (Eduard Toldrà, Li Delun, Pierre Colombo, Salvador Brotons, Miguel Angel Gómez Martínez, Joan Pich Santasusana, Brian Wright...).

Tot i ser encara força desconeguda al nostre país per al gran públic no iniciat en la música clàssica, la trajectòria artística de Leonora Milà ha estat reconeguda i aplaudida en els grans auditoris d’arreu del món. Ho demostra que part de les seves obres estan editades i distribuïdes per International Music Company (New York) i DINSIC Publicacions Musicals (Barcelona).

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local