Xicots de Vilafranca

Aina Mallol: "ara tenim l’inconformisme de no haver descarregat el 3 de 9"

La cap de colla del Xicots de Vilafranca: 'Tenim dret a actuar per Sant Fèlix'

Aina Mallol, cap de colla dels Xicots de Vilafranca. Cristian Múñoz

Aina Mallol, cap de colla dels Xicots de Vilafranca. Cristian Múñoz

Un mes després de convertir-se en colla de nou, els Xicots de Vilafranca assimilen l'èxit de la millor manera possible: “tenim més gana, sentim que encara no hi ha tota la feina feta”. Així ho detalla la cap de colla Aina Mallol, que assegura que per la Diada del Roser, el proper 31 d'octubre, “l'objectiu és descarregar el 3 de 9; únicament carregar-lo seria una decepció, ara tenim l’inconformisme de no haver-lo descarregat”.

En aquest sentit, el canvi d'estratègia i planificació ha estat un fet fonamental. Mallol destaca que “històricament sempre ens ho havíem jugat a la darrera oportunitat de l'any. Sempre hi arribàvem justos, com si fos l'examen final. Enguany ho hem plantejat diferent, amb més preparació i feina al darrera”.

Ara només falta tancar la temporada posant la cirereta al pastís. La cap de colla es mostra optimista, ja que “tenim l'experiència d'haver-lo carregat, sabem els detalls que hem de polir i la gent amb qui podem comptar”.

I és amb el suport popular on se sustenta part de l'èxit dels Xicots. Mirant enrere, Mallol recorda que “anys enrere érem més vistos com una colla de barri, però ho hem capgirat i se'ns veu més de poble i de comarca, tenim una part social més simpàtica. Abans de la Festa Major, per exemple, la gent t'animava pels carrers”. Retornant a l'actuació del 29 de setembre, la cap de colla puntualitza que “tot plegat va quedar resumit amb el crit de la plaça quan vam aconseguir el 3 de 9 que, com deia un integrant de la colla, va propiciar que 'la Vilafranca vermella sortís de l'armari'”.

En aquest sentit, Mallol afirma que “en esperit som enormes. El handicap és no tenir un volum de gent com altres, però els Xicots venem il·lusió, ens podem superar cada dia”. Tot plegat, en un municipi amb tres colles castelleres: “amb les altres colles existeix molta diferenciació, totes tres estem a nivells clarament diferents. Cadascú té el seu espai. Nosaltres no aspirem a ser els millors, però sí els més simpàtics. Si entres al Noi Noi seràs ben rebut” assegura la cap de colla.

Amb tot, l'auge dels Xicots també comporta el dubte de si participaran a la Diada de Sant Fèlix de l'any vinent. El protocol de la Festa Major estipula que hi han de ser les quatre millors colles (interpretació ja de per si subjectiva ja que no determina el procediment per qualificar quines són les quatre millors colles del moment i són els administradors de torn els qui imposen el seu criteri), però també, en el cas dels Xicots, que hi podran actuar quan siguin colla de nou, clàusula establerta a principis del segle XXI arran de la petició de la colla vermella d'actuar a la diada gran, cosa que han fet únicament els anys 1988 i 1989, precisament els dos únics en què hi ha hagut cinc colles a plaça.

“Tenim dret a actuar per Sant Fèlix”

A dia d'avui, els Xicots no han pres cap decisió: “el protocol és el que és i tenim dret a actuar per Sant Fèlix. Crec que no s'ha de modificar, nosaltres decidirem després d'una reflexió si hi anem, o si no. Ningú ens ha de dir què hem de fer”, avisa Mallol, que també apunta que “per Festa Major no hi ha cap altra diada amb format normal. Tant el dia 29 com el 31 hi ha una sèrie de condicionants negatius que dificulten poder preparar bé una actuació. De fet, una millora en el format d'algun d’aquests dos dies podria ser determinant en la nostra decisió sobre Sant Fèlix”.

Ara mateix però, els Xicots treballen amb la Diada del Roser a l’horitzó i, a part de voler descarregar el 3 de 9 amb folre, “estem assajant el cinc de vuit, que provarem abans de la pròpia diada, i també el quatre de vuit amb agulla” conclou Mallol.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!