Museus de Sitges

L’arqueologia protagonitza les Jornades Europees del Patrimoni a Sitges

Portes obertes, conferències, tallers, concerts i presentacions dibuixen el programa

Redacció Sitges 05-10-2015 13:04 Lectures 1664
L’arqueologia protagonitza les Jornades Europees del Patrimoni a Sitges. Museus de Sitges

L’arqueologia protagonitza les Jornades Europees del Patrimoni a Sitges. Museus de Sitges

Museus de Sitges celebra el proper cap de setmana les Jornades Europees del Patrimoni, en les quals tindrà enguany un pes rellevant l’arqueologia. Jornada de portes obertes, conferències, presentacions de llibre, tallers i concerts configuren un complet programa, que se celebrarà divendres, dissabte i diumenge vinents.

Les Jornades Europees del Patrimoni són una iniciativa a nivell continental que té com a objectiu apropar el patrimoni al conjunt de la població. Museus, edificis històrics, conjunts monumentals i esglésies, entre d’altres espais, organitzen diferents activitats i sessions de portes obertes per mostrar els seus interiors. Museus de Sitges organitza un complet programa propi, que combina l’entrada lliure als museus i el Palau de Maricel amb altres activitats culturals.

Aquest 2015, el tema central de les Jornades a Sitges és l’arqueologia. Els treballs recents –com troballes, estudis o la redacció de la Carta arqueològica subaquàtica– han convertit l’arqueologia en un dels vessants més rellevants del patrimoni local en els darrers temps. Les jornades constituiran una ocasió per a donar a conèixer i compartir aquestes actuacions. El primer acte de les Jornades és precisament la conferència que pronunciarà l’arqueòleg Pere Izquierdo sobre la revisió de la Carta subaquàtica de Sitges, en què exposarà els treballs realitzats en els darrers mesos en el litoral, que ha permès detectar troballes significatives. En el mateix acte es presentarà el llibre Arqueologia de Sitges, que recull les conferències de la primera jornada que, amb aquest mateix títol, es va realitzar el febrer de 2014 al Palau de Maricel. El llibre, coordinat per Pere Izquierdo, reuneix les quinze ponències realitzades en les sessions.

L’arqueologia també estarà present en el taller infantil Arqueologia i cinema, el 7è. art, que es realitzarà dissabte al matí i en el qual els més petits tindran l’oportunitat d’aproximar-se a un jaciment arqueològic, en aquest cas, figurat, que es muntarà a la platja Sant Sebastià. El taller estarà vinculat també al Festival de Cinema, que s’inaugura divendres vinent, ja que dins la sorra hi haurà productes vinculats al cinema i el propi Festival, que hauran de trobar els més petits en la seva recerca.

Les altres dues conferències de les Jornades seran dissabte i diumenge. Montserrat Esquerda –una de les persones que més ha estudiat la literatura vinculada a Sitges– parlarà sobre El patrimoni sitgetà vist pels escriptors forasters, mentre que la directora de Museus de Sitges, Vinyet Panyella, exposarà diumenge l’estat del patrimoni a Sitges.

Diumenge hi haurà sessió de portes obertes als quatre espais actualment oberts que gestiona el Consorci del Patrimoni. El Cau ferrat, el Museu de Maricel i la Fundació Stämpfli tindran portes obertes durant tot el dia, mentre que el Palau de Maricel seran al matí. A la tarda, el concert del Trio Gaudeamus –un dels grups que va participar a la darrera edició del Sitgestiu Cultural– tancarà l’intens programa de la iniciativa. 


Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No