Pla especial i Catàleg

Vilafranca inicia els treballs per actualitzar el seu catàleg de béns patrimonials

Un equip interdisciplicinari farà la redacció del Pla Especial Urbanístic de protecció del patrimoni i Catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals del municipi

Vilafranca inicia els treballs per actualitzar el seu catàleg de béns patrimonials. Ajuntament de Vilafranca

Vilafranca inicia els treballs per actualitzar el seu catàleg de béns patrimonials. Ajuntament de Vilafranca

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, Josep M. Martí, i el cap del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona, Joan Closa, han anunciat l’inici dels treballs de redacció del nou Catàleg del patrimoni històric, arqueològic i artístic del sòl urbà i del sòl no urbanitzable de la ciutat. El regidor Martí assenyala que la revisió del catàleg actual era necessària, ja que data de 1988 i cal actualitzar-lo. D’altra banda, Josep M. Martí assenyala la importància d’aquest treball en la consolidació de l’aposta municipal per a la promoció de la ciutat: “és molt important aquesta acció que posarà en valor el nostre patrimoni, i que contribuirà a endreçar i promoure els atractius de Vilafranca com a capital del vi”.

El Pla Especial de protecció del patrimoni de Vilafranca del Penedès actualment estableix la protecció de 81 obres d’arquitectura. D’aquestes, n’hi ha 17 que són edificis monumentals, 3 dels quals han estat declarats com a bé cultural d’interès nacional (BCIN): el Palau Reial, el Palau Baltà i la Basílica de Santa Maria. S’incorporen com a béns catalogats un total de 12 monuments o mobles urbans (fonts, creus, fanals i algun monument), i queden delimitats dos conjunts urbans: el centre històric i les Rambles, pels quals s’estableixen mecanismes de preservació dels seus valors. El Pla Especial es completa amb un Inventari de 100 elements, als quals no s’aplica cap tipus de protecció.

El Pla especial i Catàleg de Vilafranca del Penedès l’any 1988 serà ara revisat, 27 anys després, per tal d’ajustar-lo a la legislació urbanística i cultural vigent, la qual determina la necessitat de protegir monuments o edificacions, ja protegits per l’actual catàleg, i també restes arqueològiques, jardins, paisatges, o béns culturals, amb criteris de valoració culturals, paisatgístics o ambientals.

La Diputació de Barcelona oferirà el suport tècnic i econòmic per a la redacció del nou Catàleg del patrimoni històric, arqueològic i artístic de Vilafranca, amb el treball d’un equip interdisciplinari format per arquitectes, historiadors, arqueòlegs i enginyers, que s’encarregarà d’aportar la informació que permeti fer un dictamen clar de les necessitats de cada monument. Joan Closa, des de la Diputació de Barcelona, ha explicat que “aquesta visió multidisciplinària aporta riquesa al dictamen i la base de dades que en resulta és adaptada a les característiques del municipi per al qual s’elabora”.

L’equip començarà en breu a treballar amb un treball de camp de descripció, anàlisi i fotografia dels elements del catàleg, així com la recerca documental i testimonis orals. El termini de finalització de la redacció del Pla Especial és de 16 mesos. Posteriorment, caldrà iniciar diferents processos d’aprovació a l’Ajuntament i a la Generalitat de Catalunya fins a la seva aplicació normativa.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local