44è Dia de la Colla

Torre de set dels Bordegassos a un Dia de la Colla amb castell de nou dels Minyons

Quatre colles diferents han alçat castells de nou a Vilanova al llarg del 2015

Marc Ortiz de Urbina Vilanova i la Geltrú 09-11-2015 0:07 Lectures 1294
44è Dia de la Colla dels Bordegassos. Maite Gomà

44è Dia de la Colla dels Bordegassos. Maite Gomà

Els Bordegassos de Vilanova van descarregar la torre de set al seu 44è Dia de la Colla, celebrat aquest dissabte a la tarda a la plaça de les Cols. Els de la camisa groc terrós van acompanyar la torre amb el cinc de set i el set de set. L'actuació va permetre veure el primer castell de nou que els Minyons de Terrassa alcen a Vilanova. Aquest 2015 ha passat a la història com l'any en què Vilanova ha vist més castells de nou o superiors. En total, han estat vuit, a càrrec de quatre colles diferents.

Després de dos pilars de quatre de salutació, els Bordegassos van obrir plaça amb la torre de set. Una construcció que ha estat el castell franquícia de la colla aquesta temporada, però que des del 20 de setembre no havien pogut portar a plaça. La confiança d'haver-la descarregat reiteradament a cadascun dels darrers assajos va donar resultat, amb una torre clavada que tot just va haver de treballar una mica per dalt després de la passada de l'enxaneta, però molt ben controlada. Una arrencada immillorable, amb l'onzena torre de set descarregada de l'any. Possiblement, la més valuosa pel context de les darreres setmanes.

I el cap de pinyes cantava la pinya del tres de vuit, que havia de ser el castell de la segona ronda. Totes les proves dels darrers assajos avalaven les garanties del castell, però la colla no va saber generar prou confiança en algun dels components més menuts que hi havia de pujar. I per evitar repetir un nou intent desmuntat, els tècnics van optar per no carregar de més pressió la canalla i aixecar el peu de l'accelerador amb el cinc de set. Un cinc dominat de cap a peus que és el divuitè de la temporada. Si es té en compte que enguany els vilanovins han estat més autoexigents que mai a l'hora de tenir en compte els mínims de pinya pròpia per afrontar cadascun dels castells, el valor d'aquesta xifra encara és més gran.

Per tancar la diada, els Bordegassos van descarregar el set de set (després d'un intent desmuntat per un malentès a un dels poms de dalt) i van arrodonir l'actuació descarregant dos pilars de cinc simultanis, seguits de quatre pilars de quatre simultanis més.

A plaça també hi havia els Minyons de Terrassa, que van descarregar amb moltíssima comoditat el tres de nou, el cinc de vuit, la torre de vuit i el pilar de sis. Els terrassencs mai no havien alçat un castell de nou a Vilanova. També van oferir una gran actuació els Castellers de Lleida, que després d'obrir amb un lleuger i segur cinc de set van descarregar el primer quatre de vuit de la temporada. Un quatre esplèndid que, ni de bon tros, no semblava que fos el primer de l'any. A tercera ronda van completar el quatre de set amb l'agulla, amb ensurt en la descarregada del pilar, ja que quart i enxaneta es van despenjar. Van acabar amb dos pilars de quatre. Per la seva part, els Minyons de l'Arboç van completar la seva millor actuació de la temporada, descarregant el cinc de set (amb molt suport extern a la pinya), el quatre de set amb l'agulla i el tres de set, a més del pilar de cinc.

Als Bordegassos encara els queden dues cites per tancar oficialment la temporada. Aquest diumenge al migdia actuaran a la Fira de Novembre en una actuació comercial. D'altra banda, dissabte 21 de novembre a les 12 del migdia actuaran a Terrassa, a la vigília de la Diada dels Minyons.
 


Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

La pandèmia ens obliga a estar tancats a casa, que és la millor manera de frenar els contagis. Després de dues setmanes de confinament, ens agrada pensar en allò que farem quan això s'acabi.

Què és el primer que faràs quan s'aixequi el confinament?

Anar a veure la família
Quedar amb els amics
Sortir a fer esport
Anar a la perruqueria
Organitzar una festa
Passejar per la natura
Crec que em costarà tornar a la rutina
Altres