Bé Cultural d’Interès Local

Cubelles prepara la comissió de Patrimoni que decidirà els usos de Can Travé

L'executiu local acusa l'anterior govern d'haver comprat la finca sense tenir cap projecte ni partida pressupostària per a la rehabilitació de la casa

La regidoria de Patrimoni presenta als grups municipals els estudis sobre la situació de Can Travé. Ajuntament de Cubelles

La regidoria de Patrimoni presenta als grups municipals els estudis sobre la situació de Can Travé. Ajuntament de Cubelles

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El govern de Cubelles va convocar el 25 de febrer als grups municipals per presentar els treballs tècnics per conéixer la situació de Can Travé, un pas previ a la constitució d’una comissió de Patrimoni que haurà d’acabar formalitzant els usos que es donaran a Can Travé. La finca, comprada el desembre de 2014, està protegida i declarada com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) l’any 1997, i inclosa al catàleg municipal de Patrimoni Arquitectònic dins de l’apartat “Edificacions i elements” i al “d’Ambients de patis i jardins”. La voluntat del govern municipal actual és "garantir la integritat de l’edifici, així com rehabilitar-lo i protegir-lo per tal d’activar-lo culturalment el més aviat possible". A més, la seva qualificació com a edifici protegir obliga al seu propietari, actualment l’Ajuntament de Cubelles, a protegir-lo.

El govern lamenta que "en no existir cap projecte sobre Can Travé", es va haver d'encarregar a la regidoria de Patrimoni la creació d’un grup de treball intern sobre la situació arquitectònica i cultural de l’edifici. Aquest grup pluridisciplinari, format per tècnics municipals i els responsables polítics de Cultura, Patrimoni i la pròpia Alcaldia, ha fet una anàlisi de les patologies actuals de la finca, de les possibles modificacions urbanístiques per tal de protegir l’edifici, requalificant-lo com a equipaments, i dels possibles usos als que es podria destinar.


Una compra sense projecte ni finançament

El principal problema amb el qual es troben els gestors municipals és "la manca d’un projecte per a Can Travé, les diverses patologies que té l’edifici i cap partida al pressupost per afrontar-les": "en el moment de comprar la propietat no existia cap projecte en ferm per a la finca ni tampoc cap partida pressupostària per afrontar-ne ni les possibles problemàtiques ni la seva restauració", critica el govern local.

Les patologies principals es refereixen a l’atac de tèrmits a les llates de fusta de la casa principal, filtracions d’aigua per les cobertes, humitats per capil·laritat, esquerdes a murs i sostres i afectacions d’arbres al jardí. Els tècnics municipals treballen amb diversos pressupostos per tal de fer front de forma immediata a aquestes problemàtiques que permetin, en un futur proper, prendre decisions sobre els usos als quals es vol destinar Can Travé.

Sobre la manca de finançament per executar les obres per afrontar les patologies i la restauració de la finca, en funció dels usos que finalment s’aprovin, els serveis tècnics municipals han elaborat un estudi sobre les possibilitats que té el Consistori per aconseguir ingressos. Una d’aquestes opcions és la modificació puntual del Pla General per protegir l’edifici i que aquest estigui destinat a equipaments, s’han reunit amb la Comissió d’Urbanisme de Barcelona (CUB) per tal de plantejar possible alternatives. L’aportació al municipi d’una nova zona d’equipaments de la superfície de Can Travé és vista amb bons ulls per la CUB, especialment en un barri (nucli urbà) on el percentatge de sòl d’equipaments és baix. A canvi, Urbanisme permetria a l’Ajuntament alliberar sòl d’equipaments en zones on hi ha un excedent.

José Manuel Ardila, regidor de Patrimoni, considera que “tenim entre les mans una gran oportunitat per posar a Cubelles en primera línia de turisme patrimonial, amb el Castell, Can Travé, els safareigs..., i l’hem de treballar entre tots els grups”. Pel que fa a la futura comissió de patrimoni, Ardila ha explicat que “he encarregat que s’iniciïn els tràmits per a la seva constitució i demanarem als grups municipals propostes sobre les persones expertes de dins i fora de l’Ajuntament que considerem entre tothom que l’han de conformar”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local