Tercer treball

L’Aloja consolida la Cobla Catalana dels Sons Essencials com a exponent de l’arrel fusió

L’estrena del nou treball serà el 10 de juny a Sant Sadurní d’Anoia coincidint amb la inauguració del Festival EVA

Carregat de ritmes mediterranis i capaç de traspassar els límits de la tradició, aquest és el tercer treball de la formació amb el segell del penedesenc Marcel Casellas

Redacció Vilafranca del Penedès 29-05-2016 13:16 Lectures 3810

La Cobla Catalana dels Sons Essencials (CCSE) acaba de treure al mercat el seu últim treball, el tercer CD de la formació sota el títol L’Aloja. Amb ritmes marcadament mediterranis i amb el segell inconfusible de Marcel Casellas, la formació aposta per la convivència del contrapàs, la sardana, i el ball pla amb la rumba, el fandango i les seguidilles.

Sota el lema M’exalta el nou i m’enamora el vell (J.V. Foix), que ha marcat la trajectòria d’aquesta formació, arriba la seva versió més versàtil. Els vents de la cobla mesclats amb percussions ètniques, guitarra i veu ofereixen uns sons d’ineludible mediterraneïtat, amb força i arrelament a la terra. Melodies, timbres i ritmes es fusionen en un format d’improvisació ètnica. Cadascun dels músics, tots ells destacats intèrprets del país, posa al servei tant dels amants de l’arrel fusió i el world music com del sardanisme una proposta arriscada i atractiva, on el jaç i el moviment també entren en escena.

La Cobla Catalana dels Sons Essencials és un projecte on les melodies, els timbres i els ritmes de la terra es fusionen amb formats actuals i d’improvisació ètnica.  La formació de deu músics posa sobre l’escenari una secció de vent pròpia de la cobla (tenora, tible, trompeta, fiscorn i flabiol) juntament amb percussions ètniques, bateria, guitarra i una gran veu (Heura Gaya) per garantir un repertori que arrenca de la tradició però és capaç de traspassar el sentit del temps i l’espai.

L’estrena del nou treball serà el 10 de juny a Sant Sadurní d’Anoia coincidint amb la inauguració del Festival EVA (En Veu Alta).

L’Aloja. La nimfa de la tradició catalana

El tercer treball de la Cobla Catalana dels Sons Essencials recupera en el seu títol la figura de la Dona d’Aigua. Anomenades aloges, les dones d’aigua són exòtiques figures femenines, protagonistes de nombroses llegendes. L'Aloja, la cançó que dóna nom al CD, presenta una processó d'éssers mitològics dels Països Catalans que avancen al ritme d'una rumbeta.

L’Aloja consolida la Cobla Catalana dels Sons Essencials com a exponent de l’arrel fusió. EIX

"Fer l'indiano" o com fer una recreació històrica acrítica i comercial

Fran Moreno i Irene Estevez

Seria molt interessant, de cara a edicions futures, que unes jornades com aquestes incorporessin un bon cicle de conferències, però entre mojitos, vermuts i música cubana creiem que s'ha perdut aquesta gran oportunitat en aquesta edició

ENQUESTA WEB

L'Audiència de Barcelona acaba de denegar a un home l'adopció dels fills de la seva parella nascuts per gestació subrogada. El tribunal recorda que el procediment és il·legal al país. La gestació per subrogació o per substitució, la maternitat subrogada o els ventres de lloguer són un dels temes que més divideixen la societat.

Creus que s'hauria de legalitzar la gestació subrogada al nostre país?


No