Espai del Far

El Far de Vilanova es converteix en museu d'interpretació de la tradició marinera

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va assistir ahir al vespre a la inauguració de l'Espai del Far

Redacció Vilanova i la Geltrú 17-07-2016 22:05 Lectures 6624
Inauguració de l'Espai del Far. Ajuntament de Vilanova

Inauguració de l'Espai del Far. Ajuntament de Vilanova

El far de Vilanova i la Geltrú ja és un museu més de la ciutat. Aquest dissabte al vespre es va inaugurar el nou Espai del Far, un centre d'interpretació de la tradició marinera de la ciutat. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va assistir ahir a la inauguració del nou museu, que reuneix les lloades col·leccions del Museu del Mar i el Museu de Curiositats Marineres Riog Toquès.

L'Espai Far vol rememorar la llarga història de Vilanova i la Geltrú vinculada amb el mar. La seva activitat econòmica ha estat lligada des de temps molt remots a aquest element, que ha estat capaç d'articular una ciutat potent i important en el territori català. L'Espai acull part de dues col·leccions en un mateix espai amb l'objectiu de preservar i difondre la cultura i el patrimoni mariner de Vilanova la Geltrú. D'una banda, el Museu del Mar de Vilanova i la Geltrú, que disposa d'una col·lecció d'objectes del món de la pesca i la tradició marinera, amb el bot de salvament Víctor Rojas com a insígnia. I de l'altra, el Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués.

L'Espai Far, a més, també funcionarà a partir d'ara com a centre d'acollida per als visitants de la ciutat, amb un punt d'informació turística, i com a punt d'inici d'itineraris autoguiats i d'activitats relacionades amb el mar. L'Espai Far, que neix amb la voluntat de posar en valor el patrimoni mariner i potenciar la façana marítima com un actiu turístic de la ciutat es podrà visitar en una jornada de portes obertes diumenge 17, i amb entrada lliure des del 18 fins al 31 de juliol.

Un museu estructurat en tres àmbits

L'antiga casa del faroner acull el Museu del Mar, un recorregut per la Vilanova de Baix-a-Mar amb la finalitat de donar a conèixer la història de la platja i de la seva gent. S'estructura en set àmbits: la platja, el comerç i els indianos, la pesca i l'Any dels Negats, el port, la vida cultural, el far i un espai de recuperació de la memòria oral.

El bot de salvament Víctor Rojas compta amb un espai expositiu propi que posa en valor la seva història i la seva singularitat, ja que és un dels tres únics bots de salvament que es conserven a Catalunya. És un element molt estimat per la gent del barri de mar i constitueix un símbol de la valentia, l'heroïcitat i la solidaritat dels pescadors que es llançaven al mar a rescatar als nàufrags en una època en la que els mitjans eren molt precaris.

El tercer espai és el Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués, que replica el museu que Francesc Roig Toqués tenia a casa seva, i que forma part de la memòria de molts vilanovins i vilanovines. Va reunir al llarg de la seva vida una interessant col·lecció d'objectes relacionats amb el mar, i era especialment destacat el fenomen que suposà la Carpa Juanita, un peix que menjava amb cullera i bevia en porró, que va obtenir un gran ressò mediàtic, convertint-se en una icona de la ciutat que va traspassar fronteres. El Museu Roig Toqués compta amb dos àmbits expositius, el museu, reproducció del museu original i l'àmbit sobre el fenomen de la Carpa Juanita i Francesc Roig Toqués.


Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

La pandèmia ens obliga a estar tancats a casa, que és la millor manera de frenar els contagis. Després de dues setmanes de confinament, ens agrada pensar en allò que farem quan això s'acabi.

Què és el primer que faràs quan s'aixequi el confinament?

Anar a veure la família
Quedar amb els amics
Sortir a fer esport
Anar a la perruqueria
Organitzar una festa
Passejar per la natura
Crec que em costarà tornar a la rutina
Altres