La Cobla Catalana

El Vinseum de Vilafranca rep L’Aloja, l’últim treball dels Sons Essencials, amb l’auditori ple

Exponent de l’arrel fusió, el tercer disc de la formació està carregat de ritmes mediterranis que traspassen els límits de la tradició

Redacció Vilafranca del Penedès 18-07-2016 11:59 Lectures 954
El Vinseum de Vilafranca rep L’Aloja, l’últim treball dels Sons Essencials, amb l’auditori ple . EIX

El Vinseum de Vilafranca rep L’Aloja, l’últim treball dels Sons Essencials, amb l’auditori ple . EIX

El Vinseum (Museu de les Cultures del Vi de Vilafranca) ha rebut la Cobla Catalana dels Sons Essencials (CCSE) amb l’auditori ple a vessar. La formació ha presentat  en concert el seu tercer disc, L’Aloja. Amb ritmes marcadament mediterranis i amb el segell inconfusible de Marcel Casellas, la formació aposta en aquest CD per la convivència del contrapàs, la sardana, i el ball pla amb la rumba, el fandango i les seguidilles.

En un acte organitzat sota el mecenatge del celler de Can Descregut, la Cobla Catalana dels Sons Essencials ha aprofitat per presentar en públic el seu últim videoclip, rodat a les vinyes i el celler de Vilobí del Penedès, a partir de la sardana titulada El Cep, composta per Marcel Casellas. L’acte ha comptat també amb balladors de Gelida, Vilanova i la Geltrú, Sant Sadurní d’Anoia i Vilobí del Penedès que han trencat el gel i han ballat a la sala al so del ball pla, el contrapàs i la sardana, entre altres.

Sota el lema M’exalta el nou i m’enamora el vell (J.V. Foix), que ha marcat la trajectòria d’aquesta formació, aquesta és la seva versió més versàtil. Els vents de la cobla mesclats amb percussions ètniques, guitarra i veu ofereixen uns sons d’ineludible mediterraneïtat, amb força i arrelament a la terra. Melodies, timbres i ritmes es fusionen en un format d’improvisació ètnica. Cadascun dels músics, tots ells destacats intèrprets del país, posa al servei tant dels amants de l’arrel fusió i el world music com del sardanisme una proposta arriscada i atractiva, on el jaç i el moviment també entren en escena.

La Cobla Catalana dels Sons Essencials és un projecte on les melodies, els timbres i els ritmes de la terra es fusionen amb formats actuals i d’improvisació ètnica.  La formació de deu músics posa sobre l’escenari una secció de vent pròpia de la cobla (tenora, tible, trompeta, fiscorn i flabiol) juntament amb percussions ètniques, bateria, guitarra i una gran veu (Heura Gaya) per garantir un repertori que arrenca de la tradició però és capaç de traspassar el sentit del temps i l’espai.

L’Aloja. La nimfa de la tradició catalana

El tercer treball de la Cobla Catalana dels Sons Essencials, que va sortir al mercat el passat mes de maig, recupera en el seu títol la figura de la Dona d’Aigua. Anomenades aloges, les dones d’aigua són exòtiques figures femenines, protagonistes de nombroses llegendes. L'Aloja, la cançó que dóna nom al CD, presenta una processó d'éssers mitològics dels Països Catalans que avancen al ritme d'una rumbeta. 


Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No