La Cobla Catalana

El Vinseum de Vilafranca rep L’Aloja, l’últim treball dels Sons Essencials, amb l’auditori ple

Exponent de l’arrel fusió, el tercer disc de la formació està carregat de ritmes mediterranis que traspassen els límits de la tradició

Redacció Vilafranca del Penedès 18-07-2016 11:59 Lectures 787
El Vinseum de Vilafranca rep L’Aloja, l’últim treball dels Sons Essencials, amb l’auditori ple . EIX

El Vinseum de Vilafranca rep L’Aloja, l’últim treball dels Sons Essencials, amb l’auditori ple . EIX

El Vinseum (Museu de les Cultures del Vi de Vilafranca) ha rebut la Cobla Catalana dels Sons Essencials (CCSE) amb l’auditori ple a vessar. La formació ha presentat  en concert el seu tercer disc, L’Aloja. Amb ritmes marcadament mediterranis i amb el segell inconfusible de Marcel Casellas, la formació aposta en aquest CD per la convivència del contrapàs, la sardana, i el ball pla amb la rumba, el fandango i les seguidilles.

En un acte organitzat sota el mecenatge del celler de Can Descregut, la Cobla Catalana dels Sons Essencials ha aprofitat per presentar en públic el seu últim videoclip, rodat a les vinyes i el celler de Vilobí del Penedès, a partir de la sardana titulada El Cep, composta per Marcel Casellas. L’acte ha comptat també amb balladors de Gelida, Vilanova i la Geltrú, Sant Sadurní d’Anoia i Vilobí del Penedès que han trencat el gel i han ballat a la sala al so del ball pla, el contrapàs i la sardana, entre altres.

Sota el lema M’exalta el nou i m’enamora el vell (J.V. Foix), que ha marcat la trajectòria d’aquesta formació, aquesta és la seva versió més versàtil. Els vents de la cobla mesclats amb percussions ètniques, guitarra i veu ofereixen uns sons d’ineludible mediterraneïtat, amb força i arrelament a la terra. Melodies, timbres i ritmes es fusionen en un format d’improvisació ètnica. Cadascun dels músics, tots ells destacats intèrprets del país, posa al servei tant dels amants de l’arrel fusió i el world music com del sardanisme una proposta arriscada i atractiva, on el jaç i el moviment també entren en escena.

La Cobla Catalana dels Sons Essencials és un projecte on les melodies, els timbres i els ritmes de la terra es fusionen amb formats actuals i d’improvisació ètnica.  La formació de deu músics posa sobre l’escenari una secció de vent pròpia de la cobla (tenora, tible, trompeta, fiscorn i flabiol) juntament amb percussions ètniques, bateria, guitarra i una gran veu (Heura Gaya) per garantir un repertori que arrenca de la tradició però és capaç de traspassar el sentit del temps i l’espai.

L’Aloja. La nimfa de la tradició catalana

El tercer treball de la Cobla Catalana dels Sons Essencials, que va sortir al mercat el passat mes de maig, recupera en el seu títol la figura de la Dona d’Aigua. Anomenades aloges, les dones d’aigua són exòtiques figures femenines, protagonistes de nombroses llegendes. L'Aloja, la cançó que dóna nom al CD, presenta una processó d'éssers mitològics dels Països Catalans que avancen al ritme d'una rumbeta. 


"Fer l'indiano" o com fer una recreació històrica acrítica i comercial

Fran Moreno i Irene Estevez

Seria molt interessant, de cara a edicions futures, que unes jornades com aquestes incorporessin un bon cicle de conferències, però entre mojitos, vermuts i música cubana creiem que s'ha perdut aquesta gran oportunitat en aquesta edició

ENQUESTA WEB

L'Audiència de Barcelona acaba de denegar a un home l'adopció dels fills de la seva parella nascuts per gestació subrogada. El tribunal recorda que el procediment és il·legal al país. La gestació per subrogació o per substitució, la maternitat subrogada o els ventres de lloguer són un dels temes que més divideixen la societat.

Creus que s'hauria de legalitzar la gestació subrogada al nostre país?


No