Amical Mauthausen

Enric Garriga: "En un país de desmemòria no es pot reposar l’estàtua de Franco al carrer"

El Comissionat de Programes de Memòria de Barcelona contacta amb l’Amical Mauthausen per justificar la inclusió dels monuments en el projecte

Enric Garriga, president d’Amical Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme d’Espanya. ACN

Enric Garriga, president d’Amical Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme d’Espanya. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Amical Mauthausen ha criticat que el govern de Barcelona projecti una exposició al Born incloent monuments franquistes, assegurant que “en un país de desmemòria històrica no es pot tornar a posar l’estàtua de Franco al carrer”. El president de l’entitat memorialista, Enric Garriga, ha lamentat a l’ACN que el projecte de l’exposició al Born arribi quan molts ajuntaments estan retirant elements franquistes de la via pública. Al mateix temps, Garriga ha rebutjat la instal•lació dels monuments perquè “encara no s’ha fet la suficient revisió, petició de perdó i reconeixement de culpabilitat de la repressió franquista”. Considera que això és el “pas previ” per poder defensar el caire “històric” de les estàtues, com ha explicat el govern de Colau. L’entitat ha expressat el seu enuig a les xarxes socials, fet que ha provocat que el Comissionat de Programes de Memòria els hagi trucat aquest dijous per justificar el projecte.

El president de l’entitat memorialista ha explicat a l’ACN que s’han sentit “ofesos i menystinguts” quan han vist el projecte de l’exposició temporal ‘Franco, Victòria, República. Impunitat i espai urbà’ planificada al Born Centre Cultural a l’octubre. Garriga ha lamentat que la mostra inclogui estàtues franquistes, i recorda que altres països que han fet exposicions com la projectada per Colau “abans han fet un examen de consciència”. “Un estat com el nostre, però, que encara té cossos enterrats a les voreres de les carreteres i moltes famílies sense saber què se n’ha fet dels seus avis, no es pot saltar el pas”, ha afegit.

Garriga ha admès que l’exposició té un rerefons amb el qual es pretén conservar la memòria històrica, però ha remarcat que a l’estat espanyol hi manquen accions prèvies: “és cert que no s’ha d’oblidar, però per a no oblidar primer s’han de reconèixer culpabilitats, fer un examen de consciència i destapar moltes fosses, i després serà quan podrem fer una altra cosa”. Garriga ha reblat afirmant que “si no, no és oportú fer-les”, oposant-se frontalment a l’exhibició de les estàtues al Born.

Un altre dels motius que ha generat malestar a l’Amical Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme d’Espanya és la manera com el govern de Barcelona ha gestat el projecte de l’exposició. Enric Garriga ha assegurat que s’ha treballat de forma “unilateral” i ha criticat que l’Ajuntament no hagi tingut en consideració l’opinió d’entitats com la que ell presideix. En aquest sentit, ha afirmat que “qualsevol proposta que vulgui parlar de la memòria històrica, cal que compti amb les entitats perquè, si reflexionem conjuntament, potser arribarem a alguna afinitat”.

L’Amical va fer palès ahir dimecres el seu enuig a través d’una puilada a les xarxes socials que ja acumula milers de repiulades. Davant l’expressió de l’entitat i el ressò que ha tingut, Garriga ha explicat que aquest dijous el Comissionat de Programes de Memòria de l’Ajuntament de Barcelona, Ricard Vinyes, l’ha trucat per abordar la qüestió. Enric Garriga ha remarcat que l’Amical insta el govern municipal de Barcelona a “reflexionar i retirar” les estàtues franquistes de l’exposició, i ha acceptat trobar-se a una reunió amb vinyes el proper mes de setembre.

D’altra banda, Enric Garriga ha aprofitat la situació creada per l’exposició del Born per avançar que l’Amical Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme d’Espanya promourà una plataforma d’entitats memorialistes per gestionar casos aquest. Garriga ha explicat que aquest grup adoptarà un format de coordinadora o federació, amb l’objectiu de crear un “front comú” davant l’administració “per contrarestar i col•laborar” quan aquesta promogui activitats relacionades amb la memòria històrica.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local