Memòria històrica

Olesa de Bonesvalls ret homenatge als soldats caiguts a la Serra de Riés a la Guerra Civil

Redacció Olesa de Bonesvalls 28-09-2016 18:01 Lectures 3423
Olesa de Bonesvalls ret homenatge als soldats caiguts a la Serra de Riés a la Guerra Civil. EIX

Olesa de Bonesvalls ret homenatge als soldats caiguts a la Serra de Riés a la Guerra Civil. EIX

Olesa de Bonesvalls ret homenatge aquest cap de setmana als soldats caiguts a la Serra de Riés a la Guerra Civil. Dissabte es farà un acte d'inhumació de les restes dels soldats que van morir a la serra de Riés durant els combats del gener de 1939. L'acte tindrà lloc el dissabte 1 d'octubre, a les 12 del migdia, al cementiri municipal d'Olesa de Bonesvalls, i compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Universitat de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona.

Hi assistirà l'alcalde d'Olesa de Bonesvalls, Josep Maria Tillo; acompanyat pel regidor de Cultura, Jesús Muntaner; a més de Lluïsa Sueiro, regidora de Cultura de l'Ajuntament de Subirats; Mireia Plana, sotsdirectora general de Memòria, Pau i Drets Humans; la coordinadora dels eqiups de treball de la Serra de Riés, Assumpció Malgosa; l'investigador Miquel Vidal, membres de l'Institut d'Estudis Penedesencs i del CESUB, entre d'altres. 

Després d'uns parlaments, es farà la lectura del poema "Crit i Nit", acompanyat de música de violoncel; esprocedirà a la inhumació de les restes per part dels serveis funeraris i ofrena floral. L'acte finalitzarà amb la interpretació del Cant dels Ocells.

El passat mes de maig es va celebrar un acte d’inhumació de les restes de set víctimes de la Guerra Civil que van morir a la serra de Riés durant els combats del gener de 1939. Sota la direcció de la Generalitat de Catalunya, un equip interdisciplinari format per experts de la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) -amb la col·laboració de l'Ajuntament de Subirats i de l'Ajuntament d'Olesa de Bonesvalls, del Centre d'Estudis de Subirats i de l'Institut d'Estudis Penedesencs- ha realitzat els treballs de localització, recuperació i anàlisi antropològica de restes humanes de la Guerra Civil a la serra de Riés, entre el 2014 i el 2015.

Després, mitjançant dues intervencions arqueològiques, els experts hi han trobar i excavat quatre fosses, i han recuperat les restes de set soldats republicans que van morir a la serra de Riés durant els combats del gener de 1939, juntament amb alguns efectes personals. Atès que no ha estat possible determinar-ne la identitat, les restes recuperades han estat inhumades en un nínxol del cementiri de Sant Pau d’Ordal i del cementiri d’Olesa de Bonesvalls amb la inscripció “Morts en defensa de les llibertats en els combats d’Ordal de gener de 1939”.

El treball d'investigació, ha permès aportar més coneixement històric sobre les fosses del Penedès. La recerca també ha generat dades importants per al coneixement dels fets bèl·lics que van succeir el gener de 1939 arran de l'ofensiva franquista. Segons els resultats de les investigacions, els soldats republicans morts a la serra de Riés eren membres de la 196 Brigada Mixta procedents de la zona de Madrid, que van arribar amb vaixell des de València i que el 21 de gener de 1939 van ser desplegats a la zona del Garraf i l’Alt Penedès. Un dels seus batallons es va emplaçar a Olesa de Bonesvalls i el 23 de gener de 1939 va quedar totalment desfet en els combats que es van produir al voltant del Turó de les Mentides.

La Generalitat de Catalunya compta amb un portal web que permet geolocalitzar fosses a tot Catalunya: fossesirepressio.cat. Es tracta d’un projecte impulsat per la Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament que ofereix imatges, informació històrica i la possibilitat de cercar persones per nom i cognoms.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

La pandèmia ens obliga a estar tancats a casa, que és la millor manera de frenar els contagis. Després de dues setmanes de confinament, ens agrada pensar en allò que farem quan això s'acabi.

Què és el primer que faràs quan s'aixequi el confinament?

Anar a veure la família
Quedar amb els amics
Sortir a fer esport
Anar a la perruqueria
Organitzar una festa
Passejar per la natura
Crec que em costarà tornar a la rutina
Altres