Fragments d'Història

Jordi Milà presenta el llibre 'Històries del poble silenciós. Sitges durant la Guerra Civil'

La publicació editada per l'Ajuntament de Sitges dins la col·lecció Fragments d'Història relata les vivències de nou persones durant els dies de la Guerra Civil a Sitges

Redacció Sitges 19-12-2016 11:52 Lectures 2014
Jordi Milà presenta el llibre 'Històries del poble silenciós. Sitges durant la Guerra Civil'. Ajuntament de Sitges

Jordi Milà presenta el llibre 'Històries del poble silenciós. Sitges durant la Guerra Civil'. Ajuntament de Sitges

Jordi Milà va presentar dissabte a l'Edifici Miramar el llibre 'Històries del poble silenciós. Sitges durant la Guerra Civil' que relata la situació que van viure persones i aspectes durant els dies de la Guerra Civil a Sitges a través de les vivències de nou persones. La publicació ha estat editada per l'Ajuntament de Sitges dins la col·lecció Fragments d'Història.

El llibre està integrat per nou capítols: ‘Luis Quintanilla, art i compromís’; ‘Aquells valents nois de Sitges’; ‘Manuel Grossi Mier, cap militar del POUM’; ‘Visions estrangeres de la guerra de Sitges estant’; ‘Margareth Zimbal “Pütz”, l'àngel Roig’; ‘Dos anarquistes italians ben diferents a Sitges’; ‘L'afer dels cementiris clandestins’; ‘L'altre Cau de Sitges, el bar SOS’ i ‘L'acolliment infantil a Sitges durant la Guerra Civil’.

Segons va descriure Milà “no és un llibre de manual d'història, ni un llibre enciclopèdic, sinó que té un to més proper a la narrativa periodística”. Durant la presentació del llibre, Milà ha explicat el procés de documentació i la importància que té el llibre per “conèixer la nostra memòria històrica”. El títol del llibre està relacionat amb una frase que va escriure sobre Sitges un periodista i polític irlandès que es trobava aquells dies a Sitges “I mai s'ha vist un poble tan silenciós”.

Per la seva part, l'alcalde Miquel Forns va explicar que "el llibre ens pot ajudar a recordar un episodi molt important de la nostra història". Durant la seva intervenció, Forns va llegir una carta emotiva d'un nen refugiat d'11 anys, Pedro Clavero, que va escriure l'any 1938 sobre el seu pas per Sitges i sobre com va ser rebut i atès.

Durant la presentació es va projectar el reportatge de guerra La República protege a sus niños (1938), que parla de l'acollida dels nens refugiats a Sitges, i que van ser rebuts per autoritats de la República.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

La pandèmia ens obliga a estar tancats a casa, que és la millor manera de frenar els contagis. Després de dues setmanes de confinament, ens agrada pensar en allò que farem quan això s'acabi.

Què és el primer que faràs quan s'aixequi el confinament?

Anar a veure la família
Quedar amb els amics
Sortir a fer esport
Anar a la perruqueria
Organitzar una festa
Passejar per la natura
Crec que em costarà tornar a la rutina
Altres