L'Espagne déchirée 1936-1939

Una exposició a Perpinyà mostra una trentena de fotografies inèdites sobre Franco i la Guerra Civil

El Convent dels Mínims i el Memorial del Camp de Rivesaltes acullen fins al maig més de 130 imatges del conflicte armat i l'exili

Una exposició a Perpinyà mostra una trentena de fotografies inèdites sobre Franco i la Guerra Civil. ACN

Una exposició a Perpinyà mostra una trentena de fotografies inèdites sobre Franco i la Guerra Civil. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Espanya va viure entre el 1936 i el 1939 el seu episodi més cruent: la Guerra Civil. Des d'aquest divendres, una exposició a cavall entre Perpinyà i Rivesaltes, "L'Espagne déchirée 1936-1939" (L'Espanya destrossada), repassa el conflicte armat a través de 132 fotografies, una trentena de les quals són inèdites. La mostra, promoguda pel Centre Internacional de Fotoperiodisme de Perpinyà i sota la direcció del periodista, Gilbert Grellet, ha revisat el prestigiós arxiu de l'agència France Press (AFP) i la col·lecció privada del periodista i fill de republicà, Michel Lefebvre. Però no només això. La investigació ha permès localitzar una col·lecció recentment descoberta d'un soldat del bàndol nacional, Mario Blanco, que va captar el conflicte i que els seus hereus van donar a un museu de Pontevedra. En total, s'hi podran veure cinc d'aquestes imatges (d'un arxiu documental que alberga unes 500 instantànies)entre les quals n'hi ha una on es pot veure Franco fent un pícnic amb el seu cunyat i ministre franquista, Ramón Serrano Suñer. La mostra es podrà visitar fins al proper 17 de maig.

"L'exposició ofereix un panorama complet de la Guerra Civil i ho fa en dues parts: la guerra i l'exili", assegura el seu director artístic. Grellet, periodista i escriptor, va treballar durant molts anys a l'AFP i també ha escrit diversos llibres, entre els quals un sobre la no intervenció de les "democràcies occidentals" en el conflicte.

La mostra és fruit de la unió entre el seu coneixement i interès per aquest episodi històric i la voluntat del Centre Internacional de Fotoperiodisme d'oferir dues o tres grans exposicions anuals. "Crec que és molt interessant perquè serà la única gran exposició sobre la Guerra Civil organitzada aquest any a França", augura Grellet.

El projecte compta, en realitat, amb dues exposicions vinculades entre si. La més gran, però, és la que des de divendres es pot veure a Perpinyà. El Convent dels Mínims, un dels escenaris del Visa Pour la Image, acull un centenar de les 132 imatges que conformen les dues mostres.

Aquí, les instantànies se centren en el preludi de la guerra; les principals batalles; els seus protagonistes i la fi del conflicte. Es tracta d'una exposició "didàctica" i dividida en deu parts que repassen el curs de la història així com alguns episodis concrets com el de l'esquadró d'André Malraux, que va enviar ajuda i avions als republicans quan Europa els havia girat l'esquena. A Rivesaltes, l'exili dels republicans esdevé el protagonista.

La principal novetat és que la recopilació d'imatges ha permès posar al descobert algunes instantànies que mai abans s'havien exposat. La majoria provenen de l'arxiu de l'APF i la col·lecció privada de Lefebvre, una de les més importants en material del conflicte bèl·lic. Entre elles, s'ha localitzat una fotografia inèdita dels bombardejos de Madrid, una dels soldats republicans a la batalla de l'Ebre o una d'una miliciana (famosa per una instantània captada per Efe) que va resultar ser una periodista de les Brigades Internacionals, entre d'altres.

Des del bàndol nacional

La investigació, però, també ha permès localitzar una col·lecció que desconeixien i que forma part del fons d'un soldat del bàndol nacional, que va participar en els combats. La troballa s'ha fet en un museu de Pontevedra. Els hereus de soldat, Mario Blanco Fuentes, van llegar el seu fons que compta amb uns 500 imatges al centre. De moment, només se n'han digitalitzat una seixantena i Grellet va aconseguir la cessió de cinc d'elles per aquesta l'exposició. "Hi ha fotos inèdites com una de Franco fent un pícnic amb Serrano Suñer, imatges de la batalla de Teruel o la d'uns refugiats camí d'un camp de concentració", explica Grellet.

Una tasca complexa

La tasca de documentació no va ser senzilla. Grellet diu que la tria la va fer amb l'ajuda de documentalistes de l'AFP i de Lefebvre però que hi ha moltes imatges que no s'han pogut utilitzar. "Va ser un treball una mica complicat perquè l'arxiu de France Press té moltíssimes imatges algunes que mai s'han fet servir però n'hi ha que són molt difícils d'identificar i no hi havia suficient informació", assegura.

El conflicte, des de tots els angles

Grellet afirma, a més, que la voluntat de l'exposició és mostrar el conflicte des de tots als angles i que, per això, han volgut incloure-hi imatges captades per tots dos bàndols. "La veritat és que la Guerra continua dividint les opinions a Espanya i a França", remarca.

La mostra es podrà visitar a totes dues poblacions de dimarts a diumenge i fins el proper 17 de maig. L'ha promogut el Centre Internacional de Fotoperiodisme, impulsat fa dos anys en el marc del Visa Pour la Image. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local