CoNCA

La Fundació Apel·les Fenosa del Vendrell rep el Premi Nacional de Cultura

Raimon, Emma Vilarasau, Albert Serra, Joan Francesc Mira, Josep Cots i Hèctor Parra, entre d'altres, reben la mateixa distinció

Foto de família dels Premis Nacionals de Cultura 2017, el 5 d'abril del 2017. ACN

Foto de família dels Premis Nacionals de Cultura 2017, el 5 d'abril del 2017. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) ha anunciat aquest dimecres els Premis Nacionals de Cultura 2017, que aquest any distingeixen l'impulsor d'Edicions de 1984 Josep Cots, la fotògrafa d’origen suec instal·lada a Barcelon Maria Espeus, la Fundació Apel·les Fenosa, l'escriptor Joan Francesc Mira, el compositor Hèctor Parra, el cantautor Raimon, el director de FICOMIC Carles Santamaria, el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya, el cineasta Albert Serra i l'actriu Emma Vilarasau. El guardons, els més rellevants en l'àmbit cultural que atorga la Generalitat, reconeix figures i entitats que han contribuït i contribueixen a donar més rellevància a la cultura catalana, ja sigui per la labor intel·lectual, artística o d'identitat compartida que desenvolupen. Els premis es lliuraran a Rubí el 14 de juny.

En la seva presentació dels guardonats, el president del CoNCA, Carles Duarte, ha manifestat que les personalitats "distingides contribueixen a donar gruix, sentit i projecció a la realitat cultural catalana i ho fan conferint a la cultura una visió i dimensió internacionals". Ha recalcat que fan aquesta contribució des de la literatura, l'edició, les arts visuals, comunicatives i escèniques, la música i el territori màgic del còmic. "Ho fan esdevenint capdavanters arreu sense desarrelar-se i són referents de dignitat, coherència i de capacitat de transformar i de generar el present des de l'art i la cultura", ha afegit.

Raimon rep amb satisfacció un premi que li arriba justament quan està "preparant" el seu adéu als escenaris. Al respecte, i amb ironia, ha senyalat gairebé fan tard. "Perquè a partir del 28 de maig ja no hi seré", ha bromejat, en declaracions a l'ACN, el cantautor referint-se a la data del darrer dels 12 recitals de comiat que oferirà al Palau de la Música.

Bromes a banda, el de Xàtiva ha celebrat aquest reconeixement d’una institució catalana. "Sempre és un goig que et donin un premi per la feina que fas, i més si és d'aquestes característiques", ha afegit.

De la seva banda, l'actriu Emma Vilarasau, ha reconegut el seus recels habituals respecte els premis i les distincions. Tot i amb això, també ha admès que en aquest cas, per ser un guardó "que reconeix una aportació a la cultura", "ha estat una satisfacció i un orgull molt grans". L'actriu s'ha recordat de les generacions d'actors i actrius que l'han precedit, i també d'aquells amb qui ha compartit escenari, com l'enyorada Anna Lizaran, a la qual ha volgut recordar.

Vilarasau no s'ha estat de lamentar la difícil situació que ha travessat el sector teatral els darrers anys i en certa manera s'ha considerat privilegiada per haver pogut reeixir en la seva professió. En aquest sentit, ha agraït que el guardó li arribi en plena activitat i "amb perspectives de feina", i no pas "a casa esperant una trucada, com a vegades ens passa".

L'escriptor Joan Francesc Mira ha considerat que el guardó significa un reconeixement públic a la seva feina feta durant anys com per exemple la publicació d'uns 40 llibres i la traducció de textos clàssics com el 'Nou Testament', la 'Divina Comèdia' o l''Odissea'. S'ha mostrat especialment satisfet amb el guardó ja que aquest no és "el típic premi a un llibre que un presenta a una editorial, sinó que és un guardó institucional que reconeix una trajectòria de molts anys. Alguna cosa devia fer i no estaria tan mal fet quan he merescut aquest premi que no es deu a interessos de ningú".

Mira ha dit que rebre el premi el fa mirar enrere i endavant. Si en té possibilitat, ha apuntat que "encara hauria de fer alguna cosa" en el seu àmbit, però ha fet èmfasi en què, "per una cultura que vol ser moderna, és bo que es vagi donant un cert reconeixement públic i institucional als seus creadors".

Albert Serra

El director cinematogràfic Albert Serra ha assenyalat, també en declaracions a l'ACN, que els premis sempre són un honor i especialment en aquest cas, ha afegit, ja que destaquen la seva "convicció de treball a dins del camp del cinema d'autor". Ha assegurat que la seva guia primera i última ha estat pensar el cinema com un autor i artísticament. "L'objectiu artístic ha estat al capdamunt com a guia absoluta en totes les decisions que he pres en un art tan complex com és el cinema. De la més petita a la més gran, no he pres mai una decisió que no tingués com a primer objectiu l'artístic.

Preguntat pels seus projectes actuals, Serra ha manifestat que sempre n'hi ha preparant-se, tot i que avui és tot molt incert i aleatori. "Hi ha projectes sobre la taula d'una pel·lícula i altres coses com potser una obra de teatre", ha indicat sense concretar més.

Per la seva part, Carles Santamaria, director del Saló del Còmic i del Manga i secretari general de FICOMIC, ha reconegut que ha estat "una agradable sorpresa" la notícia que rebria el Premi Nacional pel reconeixement a una trajectòria de més de 30 anys vinculat al còmic. De fet, el primer article que va publicar va ser fa 30 anys sobre un artista del còmic underground com Makoki. Santamaria ha recalcat que com a periodista, guionista, gestor i director dels salons ha tingut "el còmic al seu cor i la seva ànima" amb l'objectiu que aquest "tingués la màxima difusió, projecció i reconeixement". Ha considerat que aquest guardó és de gran ajuda per la feina que fan les persones vinculades al còmic i que no es veu. "Un a vegades té la sensació que està a la Batcova".

Després del recent Saló del Còmic, que es va celebrar aquest cap de setmana, Santamaria dit que el còmic viu un gran moment i que ha estat en la seva trajectòria "treballant perquè aquest tingui un reconeixement a nivell cultural, difusió i que tothom entengui que el còmic és com el cinema i la literatura". 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local