Festa Major 2017

Els fil·loxeraires més petits, els protagonistes de la Festa a la plaça de l’Església

El 25è aniversari de la Festa de la Fil·loxera infantil va omplir la plaça, que va tornar a vibrar amb el ball del triomf final

Els fil·loxeraires més petits, els protagonistes de la Festa a la plaça de l’Església. Festa de la Fil·loxera

Els fil·loxeraires més petits, els protagonistes de la Festa a la plaça de l’Església. Festa de la Fil·loxera

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

“Viu la Festa com els grans!”. Així és com els fil·loxeraires més petits van celebrar, dissabte a la nit, el 25è aniversari de la Festa de la Fil·loxera infantil amb una plaça de l’Església plena que va tornar a vibrar amb el ball del triomf final.

Tal i com succeeix cada 8 de setembre a la nit, tots els elements de la Festa de la Fil·loxera infantil van començar la baixada des de davant de Cal Ritu, fent una parada a la plaça de l’Ajuntament per exhibir els balls de larves, pagesos i gegantons, així com poder gaudir del foc de la fil·loxera, fil·loxeretes i ceps.

Finalitzada la baixada, el grup teatral ‘Un Pam i Dos Dits’ van ser els encarregats de donar la benvinguda als participants de la Festa i de recordar les normes de seguretat necessàries per a un bon funcionament de l’espectacle. El guió de la Festa va ser el mateix que es fa cada 8 de setembre a la nit però amb la incorporació, a l’inici, del ball de larves.

La Festa infantil té lloc cada 8 de setembre al migdia i es tracta d’una cercavila amb les versions infantils de tots els elements de la Festa de la nit: una fil·loxera, dotze fil·loxeretes, set ceps, dotze larves i diverses rotllanes de pagesos. També prenen part en la cercavila els gegantons dels Set Savis de la festa gran -acompanyats de les seves dues rèpliques infantils-, els timbalers, l’Orquestrina de la Fil·loxera i, sobretot, els nens i els pares.
 
25 anys fent créixer la Festa

Després que al 1992 es fes una cercavila amb els gegants, grups de grallers i la colla de Timbalers com a protagonistes, l'any 1993 es va estrenar una primera fil·loxera infantil, feta pels nens que van participar en un esplai d'estiu. Aquesta es va haver de renovar amb el pas dels anys, i així el 1998 es va fer una segona versió, en fibra de vidre. Els seus constructors van ser Jep Bargalló i Yolanda Márquez. Les seves dimensions són de 3 m de llarg, 2 m d'ample i 1,70 m d'alçada, i el pes és de 63,5 kg, i porta punts de foc a les banyes, a les ales a la cua.

Al llarg dels anys la Festa infantil no ha parat de créixer. L’any 2002 es van començar a incorporar les fil·loxeretes, construïdes per Amadeu Farré i que fan aproximadament mig metre de llarg i porten dos punts de foc a les banyes.

Tres anys més tard van començar a aparèixer les rèpliques infantils dels ceps, fetes per Ramon Aumedes, del Taller Sarandaca. A diferència dels ceps grans, la part del davant de la figura té forma de rostre humà, amb boca, nas i ulls, i les branques dels ceps estan molt treballades amb fibra de vidre. A les branques tenen tres punts de foc.

Ara fa 9 anys es van incorporar les larves, que són l'element més distintiu de la festa infantil, ja que no hi ha equivalent a la festa gran. Estan pensades per als més menuts, que ja volen participar en la festa però que, per edat, no poden fer-ho amb cap element de foc. Són vuit figures de fibra de vidre fetes, també, per Ramon Aumedes, mentre que la música i la coreografia són obra d’Anna Roig.

Els darrers elements en incorporar-se han estat les dues rèpliques dels gegantons dels Set Savis de Grècia. En concret, l’any 2014 van afegir-se els gegantons de Modest Casanovas i Marc Mir.

El planter de la Festa de la Fil·loxera bufa les espelmes del 25è aniversari

Prop de 400 persones van assistir, dissabte a la nit, al renovat Sopar de la Gàrgola que va servir per commemorar el 25è aniversari de la Festa de la Fil·loxera infantil. El sopar, que aquest any tenia uns preus més populars i tornava a destinar els beneficis a Càritas, va celebrar-se a l’Era d’en Guineu, un espai emblemàtic en la lluita conta la plaga de la fil·loxera i al mateix lloc on cada 7 de setembre s’acaba l’escampada de fil·loxeretes.

Després del sopar, els més petits de la Festa van bufar les espelmes del 25è aniversari de la Festa infantil.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local