Vida Festival

Neix Xàfec, una associació que agrupa una quinzena de festivals de música petits i mitjans de Catalunya

L'entitat està presidida pel vilanoví Xavier Carbonell, del Vida Festival, que ha explicat que l'objectiu és 'representar el territori més enllà dels grans esdeveniments que es fan a Barcelona'

acn/ Mar Martí Vilanova i la Geltrú 15-09-2017 21:11 Lectures 3519
El president de Xàfec, Xavier Carbonell, explica el nou projecte al Mercat de Música Viva de Vic. ACN

El president de Xàfec, Xavier Carbonell, explica el nou projecte al Mercat de Música Viva de Vic. ACN

Un total de 15 festivals d'arreu del territori català han creat una nova associació amb l'objectiu de compartir coneixements i problemàtiques, sumar esforços i col·laborar. Sota el nom de Xàfec –Xarxa de Festivals de Música de Catalunya-, la nova entitat s'ha donat a conèixer oficialment aquest divendres al Mercat de Música Viva de Vic i, entre d'altres, està integrada per festivals com l'Aphònica de Banyoles, el Càntut de Cassà de la Selva, el Vida de Vilanova i la Geltrú o el Festus de Torelló. El president de Xàfec, Xavier Carbonell, ha explicat que l'objectiu de la nova associació és "representar el territori més enllà dels grans esdeveniments que es fan a Barcelona". Carbonell ha dit que l'associació està oberta a noves incorporacions i ha destacat la importància d'aquests festivals perquè "estan absolutament arrelats socialment i culturalment a les seves poblacions".

L'associació Xàfec està integrada, inicialment, per una quinzena de festivals d'arreu del país. Es tracta de l'Aphònica (Banyoles), ArteNou (Sant Boi de Llobregat), Cantilafont (Lluçanès), Càntut (Cassà de la Selva), el Tingladu (Vilanova i la Geltrú), Embassa't (Sabadell), Festival de Jazz de Vic (Vic), Festus (Torelló), Foramuralla (Vic), Ítaca (diverses poblacions de l'Empordà), MUD (Lleida), Nowa Reggae (Vilanova i la Geltrú), TwinPalmfest (l'Hospitalet de l'Infant), Vida (Vilanova i la Geltrú) i Xtrarradio (Barcelona).

El president de Xàfec i coordinador general del festival Vida, Xavier Carbonell, ha explicat que tots aquests festivals tenen un denominador comú: donen prioritat a l'interès cultural i la proximitat, programen propostes de qualitat i arriscades, i tenen en compte l'entorn i la població on es realitzen. Entre els objectius que s'ha fixat la nova associació hi ha el de defensar els interessos dels seus associats i buscar el seu reconeixement; configurar un espai comú on promoure i gestionar projectes; esdevenir un canal d'interlocució, diàleg i defensa davant de les administracions públiques; configurar-se com un canal de diàleg i interlocució amb les entitats de gestió de propietat intel·lectual nacionals i estrangeres; vetllar perquè es respectin les normes de la competència lleial entre empreses i iniciatives del sector; o contribuir a la formació del sector.

Per Carbonell, en definitiva, l'objectiu final de l'associació és que els festivals estiguin "colze en colze per tot allò que necessitin" i que "pugui exercir d'interlocutor quan algú a Catalunya, ja sigui l'administració, empreses o entitats, pensi en els festivals del país". El president de Xàfec ha explicat que tots aquests festivals "són una realitat escampada i això fa país, fa xarxa". Per ell, "fer país és cuidar aquesta realitat que, més enllà dels grans festivals que es fan a Barcelona que són tan necessaris per projectar Catalunya al món, fan una funció social molt important i mouen l'economia local".

Xàfec suposa el relleu d'A-Petit, una plataforma de festivals creada l'any 2012 amb els mateixos objectius que la nova plataforma. En aquest sentit, Carbonell ha dit que Xàfec està oberta a la incorporació de nous socis i, de fet, ha assegurat que el seu objectiu és "mirar d'arribar a tots els festivals i incloure'ls a l'associació perquè com més siguem millor".

"Fer l'indiano" o com fer una recreació històrica acrítica i comercial

Fran Moreno i Irene Estevez

Seria molt interessant, de cara a edicions futures, que unes jornades com aquestes incorporessin un bon cicle de conferències, però entre mojitos, vermuts i música cubana creiem que s'ha perdut aquesta gran oportunitat en aquesta edició

ENQUESTA WEB

L'Audiència de Barcelona acaba de denegar a un home l'adopció dels fills de la seva parella nascuts per gestació subrogada. El tribunal recorda que el procediment és il·legal al país. La gestació per subrogació o per substitució, la maternitat subrogada o els ventres de lloguer són un dels temes que més divideixen la societat.

Creus que s'hauria de legalitzar la gestació subrogada al nostre país?


No