Festa major petita

Arrenca Santa Tecla, entre la canalla que es va fent gran i una tradició que engresca a tothom (vídeo)

La colla Aligot és una de les colles infantils que s’acomiada enguany, per edat, d’una participació de més de deu anys. Arrenca la festa petitona

Bàrbara Scuderi Sitges 22-09-2017 11:50 Lectures 2162

Les tradicions són fites infinites que apleguen totes les generacions. Néixer, créixer i… gaudir-ne, podrien ser les missives d’una crida a participar en la Festa Major de Santa Tecla, que a Sitges convida a  la canalla a ser-ne la protagonista. El passat diumenge 17 de setembre, gegants i cabeçuts infantils, pel matí, van encetar la festa amb una cercavila, envoltada d’originalitat i familiars, des de la plaça de l’Ajuntament fins el Parc de Can Bóta, on tot seguit, també hi va tenir lloc l’exhibició dels balls infantils: Bastons, Panderetes, Pastorets, Cercolets, Cintes, Gitanes i la Moixiganga. I ja per la tarda, una seguida concentració i cercavila de dracs infantils, va aplegar el públic per diferents carrers, fins a la plaça del Pou Vedre. Un aparador d’emocions i tradicions.

La festa tot just s’enceta de mica en mica, fins que els morterets d’avui, 22 de setembre, la vigília de Santa Tecla, anuncien tot un ventall de celebracions. Les colles infantils, exclusives protagonistes de la matinal, fa setmanes, que preparen amb delicadesa, detall i il·lusió, la seva participació en els balls, els dracs, àligues i gegants, que recorreran els principals carrers de la vila.

La Colla Aligot, que per edat es retira enguany de la festa petita, ens ha reservat un temps per a compartir la seva experiència.

L’Edgar i el Dani Castellanos, el Miki Ortiz, el Xavi Camps, el Martí Salvat, el Marc Marcet, en Guillem Fonoll, el Sergi Valls i l’Alvaro Torres, són junts des dels cinc anys. Ara en tenen o són apunt de fer els setze anys i toca retirar-se. Era l’any 2006 quan van participar a la Festa Major de Santa Tecla per primera vegada. Els primers anys amb uns gegants i després amb un drac, que van deixar fa cinc anys, perquè ja no hi cabien.

Aleshores, van “heretar” d’un germà, un aligot, que porten avui amb orgull i llueixen amb totes les seves forces, traient foc per tots els costats per a celebrar la festa que va forjar, en bona part, la seva amistat.

Alguns s’acomiaden i d’altres continuaran traint foc pels queixals, si el futur els atorga el desig de ser diables, o participar en els focs amb les colles grans. Altres, continuaran tocant la caixa amb els grallers, com fan des de ben xics, o ballant bastons, com mana la tradició familiar. Cada un d’ells, amb la seva particular manera de viure la festa, esdevindran l’espurna de noves experiències, mentre s’acomiaden, com abans han fet d’altres, d’una festa petitona, en la que Sitges presumeix de Patrona.

Una entrevista amb la Colla Aligot, per encetar la festa, i tot i que amb certa nostàlgia, felicitar el comiat dels qui s’han fet grans i continuen la gresca. I a més, el programa, les activitats, els recorreguts de les cercaviles i tot allò que cal conèixer...   

Membres de la Colla Aligot, a les portes d'encetar la seva darrera matinal infantil. Eix
Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No