Cultures del Vi

Vinseum convoca la IV Beca Emili Giralt Raventós d'investigació de temes vitivinícoles

El museu vol fomentar la implicació del sector del vi amb la cultura i potenciar la seva imatge com a punt de referència del coneixement sobre les cultures del vi

Emili Giralt Raventós. EIX

Emili Giralt Raventós. EIX

VINSEUM convoca la IV Beca Emili Giralt Raventós amb la voluntat de prestigiar la investigació de temes vitivinícoles des de la vessant cultural i de fomentar la recerca sobre aspectes socioculturals i històrics sobre la vinya i el vi.

Amb aquesta beca el museu vol fomentar la implicació del sector del vi amb la cultura alhora que potenciar la imatge de VINSEUM com a punt de referència nacional i internacional pel que fa a la recerca i la difusió del coneixement sobre les cultures del vi. La dotació de la beca és de 3.000€ gràcies a la col·laboració de Fundació Privada Mútua Catalana.

El jurat de la present edició està integrat pels següents membres:

Dr. Ramon Marrugat Cuyàs, filòleg i membre del Patronat de la Fundació Privada Mútua Catalana, que actuarà com a president del jurat.
Dra. Rosa Congost Colomer, directora del Centre de Recerca d’Història Rural de la Universitat de Girona.
Dr. Joaquín Ruiz de Arbulo, catedràtic d’arqueologia i director del departament d’Història i Història de l’Art de la Universoitat rovira i Virgili.
Dr. Ramon Ramon Muñoz, professor del Departament d’Història Econòmica, Institucions, Política i Economia Mundial de la Universitat de Barcelona.

Només poden optar a aquesta convocatòria projectes de recerca redactats en català. El termini per a presentar sol·licituds finalitza el 10 de novembre de 2017. Les bases de la convocatòria es poden descarregar a www.vinseum.cat

Sobre la Beca Emili Giralt

La I Beca Emili Giralt es convocar l’any 2007. Des de l’inici es va tractar d’una convocatòria biennal que havia d’alternar en el temps amb la Beca Cristòfor Mestre, també biennal.

La I la beca va recaure en Maria Antònia Martí Escayol, pel projecte Edició crítica del De Re Rustica de la Biblioteca Nacional de París 8088.

L’any 2009 la II beca va ser per a Meritxell Falgueres pel projecte El llenguatge del vi.

Després d'uns anys d’aturada obligada per la crisi, l’any 2016 des de VINSEUM es va reprendre un projecte que pretén impulsar la recerca sobre la cultura del vi als territoris de parla catalana. Des d’aleshores la convocatòria de la beca és anual. El/la guanyador/a o l’equip d’investigació guanyador, disposa d’un any per a realitzar la seva recerca i presentar els resultats en format de memòria.

L’historiador Raimon Soler va ser el guanyador de la III Beca amb el projecte Viticultura, desigualtat i conflicte agrari. La lluita per la terra a la Catalunya vitícola, 1900-1939.

Emili Giralt Raventós; Vilafranca 1927-Barcelona 2008

Emili Giralt Raventós és una figura cabdal de la historiografia catalana contemporània. Va contribuir de forma determinant al desenvolupament de la història agrària i molt especialment de la història de la vitivinicultura a Catalunya.

Llicenciat el 1951 i deixeble de Jaume Vicens i Vives, va ser catedràtic d'Història Universal Moderna i Contemporània a la Universitat de València (1965-1971) i a la de Barcelona (des del 1971).

Fou director del Centre d'Estudis Històrics Internacionals de la Universitat de Barcelona del 1975 al 1998. Va ser el fundador i director del Centre d'Estudis d'Història Rural i de la revista Estudis d'Història Agrària, des del 1977. Fou director del Departament d'Història Contemporània de la Universitat de Barcelona, degà de la Facultat de Geografia i Història i vicerector d'ordenació acadèmica. També fou professor associat a la Universitat de la Sorbona del 1981 al 1983, i catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona (1992).

Els seus treballs historiogràfics tracten, principalment, temes agraris, econòmics i socials de l'època moderna i contemporània. Es va especialitzar en l'estudi de la població, de la història agrària i dels moviments socials als Països Catalans.

Des del 2004, el CDV (Centre de Documentació VINSEUM) és dipositari de la biblioteca de l’historiador vilafranquí. Es tracta d’una biblioteca especialitzada en història agrària dels Països Catalans, que ocupa aproximadament 200 ml. Actualment, hi ha uns 150 fulletons i 2.500 llibres catalogats. També s’han identificat prop de 30 títols de publicacions periòdiques. 

El CDV també custodia el seu fons personal. Entre els nombrosos documents és d'especial interès el Fitxer general d'ampelografia, que agrupa quasi 15.000 fitxes corresponents a les diverses maneres que un territori (bàsicament els Països Catalans) anomena a les diferents varietats de Vitis vinífera.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!