15 anys de Minyons

Els Bordegassos descarreguen a l'Arboç la primera torre de vuit en cinc anys

La colla de Vilanova acompanya la torre folrada del tres i el quatre de vuit

Els groc terrosos també sorprenen amb un intent desmuntat de cinc de vuit molt prometedor

Redacció Vilanova i la Geltrú 09-10-2017 9:43 Lectures 1709
Els Bordegassos descarreguen a l'Arboç la primera torre de vuit en cinc anys. Yoko

Els Bordegassos descarreguen a l'Arboç la primera torre de vuit en cinc anys. Yoko

Recital dels Bordegassos de Vilanova aquest diumenge a l'Arboç, on van descarregar tres castells de vuit, amb la torre de vuit com a gran èxit bordegàs en la diada del 15è Aniversari de la recuperació dels Minyons de l'Arboç. La torre folrada, que va ser el segon castell del dia, la van acompanyar del tres i el quatre de vuit. Feia cinc anys que els de la camisa groc terrós no descarregaven el triplet de vuit. La darrera vegada que ho havien assolit va ser al Concurs de Castells del 2012, quan datava també la darrera torre de vuit descarregada. A més, els de la capital del Garraf es van atrevir amb cinc de vuit, un castell que feia quinze anys que no duien a plaça. Va quedar en intent desmuntat, però van posar-hi dosos i les sensacions van ser molt prometedores.

L'actuació no va començar com era desitjable. El quatre de vuit de sortida va pujar amb bones mides, però amb tot dalt l'aixecador no ho va veure clar i el castell es va desmuntar. En altres moments això hauria generat nerviosisme, però els Bordegassos van demostrar que el carro gros el tenen per la mà i a la segona el van descarregar sense problemes. El novè quatre de vuit descarregat de l'any presentava diverses novetats al tronc. S'hi estrenava un terç i una quart. Dia rere dia, el fons d'armari amb els castells de vuit segueix ampliant-se.

A segona ronda arribava el moment més especial del dia, els Bordegassos afrontaven el primer castell amb folre de l'any. La soca de la torre de vuit es va tancar bé a la primera, el folre es va muntar amb agilitat i el nucli es va sentir còmode en tot moment. Amb quarts col·locats tot estava a lloc i el castell va pujar amb molta decisió. Gairebé sense haver de treballar, els dosos ja estaven a lloc i començava l'entrada de la canalla. El castell es va carregar amb molta velocitat i amb molta corda de marge. El moment crític va arribar als pisos superiors just després de l'aleta; una dels quints va quedar molt avocada endavant i la de davant seu va quedar esquenada, però fent gal·la d'una tècnica i sang freda excepcional la van saber tornar a lloc. El castell s'estava descarregant i la plaça reconeixia amb una ovació la fita que els de Vilanova estaven assolint. Festa vilanovina a l'Arboç després de completar un castell al qual els Bordegassos li tenien moltes ganes. La colla de Vilanova va mostrar-se molt agraïda per la col·laboració a la pinya especialment de la Colla Jove Xiquets de Tarragona i els Castellers de Sants, que van aportar els cordons de seguretat que permeten afrontar amb el màxim de garanties un castell d'aquestes característiques. Aquesta torre va ser la primera descarregada per a l'enxaneta Noèlia Pizarro, l'aixecadora Clàudia Trias, els dosos Nerea Ribera i Ona González. També hi havia moltíssimes estrenes al folre, als primers cordons de la soca i al tronc, amb dues estrenes a quints També s'hi estrenava un dels terços, l'altre era la primera que descarregava en aquesta posició i un dels quarts també era la primera que descarregava en aquesta posició.

Enmig de l'eufòria arribava la bomba del dia Un secret que no se li havia escapat a cap component de l'equip tècnic: a tercera ronda el cap de colla Marcel·lí Ferrer anunciava el cinc de vuit. Feia 15 anys que els Bordegassos no duien a plaça la catedral. Malgrat que el castell el tenen perfectament assajat, l'anunci va agafar de sorpresa la colla que, tanmateix, va agafar amb il·lusió el repte. El cinc també el van lligar a la primera i va pujar amb molt bones sensacions. El castell va arribar a col·locar dosos, moment en què el castell es va aplomar i parar. Però just en aquell moment un dels aixecadors va tenir petits dubtes que haurien afegit temps extra al castell i el cap de colla va ordenar desmuntar-lo. L'havien acaronat, l'havien pogut desmuntar sense problemes i, sobretot, havien espolsat nervis amb un castell que sense cap mena de dubte suposa un salt qualitatiu molt gran respecte als ja valuosos castells de vuit bàsics i fins i tot la torre de vuit.

"Hem vingut a descarregar tres castells de vuit i sortirem amb tres castells de vuit descarregats", va exclamar Marcel·lí Ferrer, que va anunciar el tres de vuit en ronda de repetició. Un cop més els Bordegassos van demostrar que tenen el tres de vuit apamat, descarregant-lo amb molta comoditat i confiança malgrat el cansament acumulat. Ara mateix el tres de vuit ja és u castell comodí pels Bordegassos, que ja n'encadenen tres de descarregats. Van acomiadar la diada descarregant dos pilars de cinc simultanis. En acabat, més eufòria bordegassa per una diada antològica que, a més, dibuixa ben clars els horitzons de futur dels Bordegassos per al que resta de temporada i els propers anys. La colla de Vilanova torna a tenir fam de grans castells i està en plana disposició d'assolir-los.

La millor actuació del dia se la van anotar els Castellers de Sants, que van descarregar el tres de nou, el quatre de nou i la torre de vuit. La Colla Joves Xiquets de Valls va descarregar el tres de vuit amb l'agulla, el tres de nou, el cinc de vuit (primer de l'any) i el pilar de set. La colla Jove de Tarragona va completar el cinc de vuit, el quatre de vuit (prova del de nou sense folre) i el tres de vuit. La Colla Jove de Castellers de Sitges va anotar-se el quatre de set, el cinc de set i el quatre de set amb l'agulla, mentre que els Minyons de l'Arboç van descarregar la torre de sis, el tres de set i el quatre de set, a més de carregar el pilar de cinc.

Diumenge 15, a Sabadell

Els Bordegassos volen aprofitar el seu estat de gràcia per seguir sumant grans castells. Diumenge vinent, 15 d'octubre, tindran una nova oportunitat a Sabadell, a la diada dels Saballuts. Els vilanovins compartiran plaça amb els Castellers de Sabadell, els Moixiganguers d'Igualada i els Xics de Granollers. La dada començarà a les 12 del migdia i tindrà lloc a la plaça de Sant Roc.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No