Literatura

Vilanova seu de la Primera Convenció de Ciència-ficció i fantasia en llengua catalana (Vídeo)

Els propers 25 i 26 de novembre, la ciutat acull conferències, debats, presentacions i les principals novetats de la ciència-ficció en català

Eloi Puig i Antoni Munné-Jordà. Eix

Eloi Puig i Antoni Munné-Jordà. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Si hi ha una literatura on tot és possible, és la ciència-ficció. Un gènere, que en llengua catalana té una entitat pròpia, en el sentit més literal: la Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia (SCCFF), precisament organitzadora de la CATCON del proper cap de setmana. Celebrar la Primera CATCON a Vilanova i la Geltrú, no ha estat una qüestió d’atzar, sinó més aviat un homenatge. Precisament ara fa vint anys, la capital del Garraf acollia el Primer Encontre de ciència-ficció en llengua catalana (1997), que esdevingué el primer reclam per a crear la SCCFF (SC²F²). Una associació per a la divulgació de la ciència-ficció en llengua catalana, tant per a obres d’autoria nacional com per a les traduccions al català.

L’escriptor Antoni Munné-Jordà, autor de la premiada Michelíada (2015) i Futurs imperfectes: antologia de contes de ciència ficció, entre d’altres reconegudes obres, recorda aquell primer encontre. “Aleshores un dels debats era el següent: Hi ha ciència-ficció catalana?” Un interrogant que avui ha perdut tot el sentit, doncs tant per la producció, pels treballs que s’han realitzat sobre els orígens i primers autors de ciència-ficció catalans, els autors actuals i el públic, sempre fidel, és innegable que una ciència-ficció catalana ocupa un rellevant espai dins del gènere.

Eloi Puig és l’actual president de la SCCFF, organitzadora de la CATCON. “És important crear un espai de trobada entre autors, públic, el sector editorial i permetre l’intercanvi i la divulgació. Per això la CATCON està oberta a tothom. Públic més especialitzat, escriptors, i també per qui vulgui viure per primera vegada un contacte amb la ciència ficció.”

Entre les activitats paral·leles i continuades que se celebren al voltant de la CATCON, aquest dilluns es va inaugurar una mostra dels Premis UPC de ciència ficció. Uns premis que la Universitat Politècnica de Catalunya atorga des de 1991, i que es troben entre els més prestigiosos. De fet, autors com el nord-americà Mike Resnick (guanyador del premi el 1994 i guanyador dels Premis Hugo en cinc ocasions), és un dels convidats de la convenció. Al seu costat, Emilio Bueso, un dels autors emergents més reconeguts de la ciència-ficció espanyola, també protagonitzarà un dels actes del programa d’entrevistes previst. I finalment, el català Marc Pastor, amb una important projecció internacional, és el tercer dels convidats especials d’aquesta primera edició.

Nit de Premis

Dins de la programació d’activitats (http://www.catcon.cat/programa) la nit del dissabte 25 de novembre se celebra la novena edició de l’entrega dels Premis Ictineu. Uns premis que reconeixen la millor literatura en ciència-ficció publicada l’any anterior en català i que promou la SCCFF com a eix de la seva tasca de divulgació de la literatura de ciència-ficció. Enguany, també en cinc categories (millor novel·la fantàstica en català i millor novel·la traduïda al català, millor conte escrit i traduït al català i finalment també un premi a la millor il·lustració). La selecció de finalistes ha tingut un recorregut en dues fases, comptant amb el vot popular i un jurat especialitzat i es donarà a conèixer el resultat en una gala especial, també oberta a tothom, a l’edifici Neàpolis, que serà la seu de la convenció durant els dos dies.

La constatació i la recerca dels nous horitzons de la ciència-ficció en català prenen la capitalitat de Vilanova i la Geltrú per a una convenció que neix amb esperit de continuar. Llarga vida...

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local