IX Premis Ictineu

La Societat Catalana de Ciència-Ficció reconeix a Vilanova les millors obres de literatura fantàstica en català

Jair Domínguez, Ernest Cline, Carme Torras i L.S. Johnson són els premiats en les categories d'obres originals i traducció

Studio Branca obté el guardó a la millor il·lustració

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia (SCCFF) ha lliurat aquest dissabte a la nit els Premis Ictineu a les millors obres de literatura fantàstica en català. L’entrega dels guardons s'ha fet en el transcurs d’un sopar a Vilanova i la Geltrú. Els premis, que enguany arriben a la 9a edició, es lliuren per primer cop en el marc de la CatCon, que s'ha celebrat aquest cap de setmana a l’edifici Neàpolis de la capital del Garraf. La CatCon és la primera trobada que aglutina escriptors, editors, traductors, llibreters, lectors i aficionats en general amb l’objectiu de promoure i reivindicar els gèneres fantàstics a casa nostra i en llengua catalana.

Els guanyadors dels IX Premis Ictineu 

Millor novel·la fantàstica original en català:
Jair Domínguez. Perímetre (Catedral)

Finalistes: Herba negra, de Salvador Macip i Ricard Ruiz (Fanbooks) i La república Pneumàtica 2: Els quatre confins, de Jaume Valor (Cruïlla).

Millor novel·la fantàstica traduïda al català:
Ernest Cline. Ready Player One (Columna)

Finalistes: Anna, de Niccolò Ammaniti (Angle Editorial) i Mitja Guerra, de Joe Abercrombie (Rosa dels vents).

Millor relat fantàstic original en català:
Carme Torras. L’indigent, dins de Déu relats ecofuturistes (Males Herbes)

Finalistes: Els meus últims instants a Innsmouth, d’Hugo Camacho, dins de la revista Catarsi 18. En una galàxia poc llunyana, de Sergi G. Oset, dins d’Històries de les terres albes (Ed. SECC). Dins la fosca, d’Antoni Munné-Jordà, dins de Catarsi 19. Sirenes, d’Óscar Martínez, dins de Catarsi 18. I
Transcomunicació bovina, d’Hugo Camacho), dins d’Històries de les terres albes.

Millor relat fantàstic traduït al català:
L. S. Johnson. Vacui Magia, publicat a la revista Catarsi 18

Finalistes: El drac de gel, de George R. R. Martin (Bromera). El resplendor, d’Amanda C. Davis, dins de Catarsi 18. La millor història del món, de Rudyard Kipling, dins La millor història del món (Males Herbes). Tres apunts sobre la mort de l’autor, de Jean Louis Trudel, dins de Catarsi 18.

Millor il·lustració:
Studio Branca (Pol Abran) per la coberta de Procés de contradicció suficient, de Manuel de Pedrolo (Ed. Orciny Press).
 

Finalistes: FX Gody, per la coberta de Catarsi 18. Studio Branca, per la coberta d'Hipermatrònic (Ed. Orciny Press). Marta Torres, per la coberta de Malsons de Gat (Ed. Hermenaute).

Els Premis Ictineu s’establien habitualment en quatre categories però aquest any, com a novetat, s’ha incorporat la il·lustració com a cinquena categoria.

Per què els premis Ictineu

Una de les mancances més evidents de la literatura fantàstica en català ha estat sempre la no existència de premis d’aquest gènere que validessin les obres ja publicades. Mentre que en la majoria d’altres nacions, la literatura fantàstica compta amb guardons més o menys importants que reconeixen la tasca dels autors i editorials, a Catalunya aquest reconeixement mai s’havia fet palès.

Durant les Ter-Cat (Tertúlies catalanes de Ciència-Ficció, Fantasia i Terror que van tenir lloc a Miravet, el juny de 2009, els integrants de les esmentades tertúlies van decidir crear els Premis Ictineu per solucionar aquesta carència. El nom dels premis feia referència al Ictineo, el submarí ideat per Narcís Monturiol a mitjan del segle XIX i que il·lustrava el començament de la ciència-ficció a casa nostra.

Els premis, que no tenen dotació econòmica, es destinen sempre a obres inèdites ja publicades en format paper l’any anterior a l’edició del premi. És a dir, avui hem premiat les millors publicades durant el 2016.

Alguns dels escriptors catalans premiats en les darreres edicions han estat Antoni Munné-Jordà, Jordi de Manuel, Jordi Font-Agustí, Salvador Macip, Alfons Mallol o Emili Gil.

Els Ictineu s’han lliurat any rere any a la Biblioteca Tecla-Sala de L’Hospitalet de Llobregat i han estat presentats per diversos periodistes i escriptors com Josep Lluís Blázquez, Jordi de Manuel, Carme Torras, Jordi Cervera, Ricard Ruiz i Jordi Margarit. Els premis finalitzaven sempre amb un dinar obert a tothom. L’any passat es van inserir en l’Eurocon celebrada a Barcelona. I aquest any, la SCCFF ha impulsat la primera CatCon, que considerem el marc idoni per al lliurament dels Ictineu.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local