De Vitibus

L'arqueòleg José Javier Guidi guanya la IV Beca Emili Giralt Raventós del Vinseum

El jurat ha decidit premiar el projecte titulat 'De Vitibus, el cultiu de la vinya, la producció, distribució i consum del vi en l’antiguitat tardana i l’alta edat mitjana'

Redacció Vilafranca del Penedès 14-12-2017 12:12 Lectures 3259
D’esquerra a dreta, Ramon Marrugat, Raimon Soler, José Javier Guidi, Joan Tarrada i Ramon Ramon. Vinseum

D’esquerra a dreta, Ramon Marrugat, Raimon Soler, José Javier Guidi, Joan Tarrada i Ramon Ramon. Vinseum

El passat dimecres 13 de desembre, el jurat de la IV Beca Emili Giralt i Raventós – Cultures del Vi va fer públic el seu veredicte, atorgant la beca al doctor en arqueologia Jos é Javier Guidi Sánchez pel projecte De Vitibus, el cultiu de la vinya, la producció, distribució i consum del vi en l’antiguitat tardana i l’alta edat mitjana.

Durant l’acte, el guanyador de l’anterior edició, l’historiador Raimon Soler, va poder presentar els resultats de la seva recerca amb la conferència Viticultura, desigualtat i conflicte agrari. La lliuta per la terra a la Catalunya vitícola, 1900-1939.

Aquesta és la quarta edició de la Beca Emili Giralt i Raventós-Cultures del Vi, un certamen impulsat des de VINSEUM - Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, amb l’objectiu d’estimular recerques sobre temes relacionats amb la viticultura i la vinicultura des de la perspectiva de les ciències socials i humanes. La beca està dedicada a l’historiador Emili Giralt i Raventós, en reconeixement a la seva tasca investigadora i com a impulsor de la recerca històrica en el camp de la vitivinicultura als Països Catalans. La dotació de la beca és de 3.000€ gràcies a la col·laboració de Fundació Privada Mútua Catalana.

En la present edició es van presentar fins a cinc projectes diferents arribats de tot Catalunya i avalats per un/a director/a de recerca.

El jurat de la IV Beca Emili Giralt Raventós va estar integrat pels següents membres:

Ramon Marrugat Cuyàs, filòleg i membre del Patronat de la Fundació Privada Mútua de Tarragona, actuant com a president del jurat;
Dra. Rosa Congost Colomer, directora del Centre de Recerca d'Història Rural de la Universitat de Girona;
Dr. Joaquín Ruiz de Arbulo, catedràtic d'arqueologia i director del Departament d'Història i Història de l'Art de la Universitat Rovira i Virgili;
Dr. Ramon Ramon Muñoz, professor del Departament d'Història Econòmica.

I Jordina Escala Esteve, bibliotecària del Centre de Documentació de VINSEUM, que va actuar com a secretària, amb veu però sense vot.

El guanyador i el seu projecte

El projecte guanyador de la IV  Beca Emili Giralt i Raventós presenta la novetat d'estudiar una època poc treballada en el món de la cultura de la vinya i el vi. La investigació se centrarà en l’estudi i caracterització del cultiu de la vinya, producció, comercialització i consum de vi entre l’antiguitat tardana i l’alta edat mitjana (segles V-XI) al territori comprés per l’actual Catalunya.

La investigació de José Javier Guidi tindrà com a objectius:
L’estudi i caracterització del cultiu de la vinya i la producció, distribució i consum del vi entre l’antiguitat tardana (segles V-VII) i l’alta edat mitjana (segles VIII-XI) en el marc geogràfic de la Catalunya actual.
La recopilació de tots els testimonis escrits del territori que fan referència explícita al cultiu de la vinya i la producció del vi.
La recopilació de totes les dades arqueològiques que manifesten cultiu, producció, distribució i consum del vi.
L’estudi i anàlisi de les fonts escrites.
L’estudi i caracterització de les principals estructures arqueològiques objecte d’estudi.

L’elaboració d’un mapa a partir dels SIGs (Sistemes d’Informació Geogràfica) amb la georeferència dels principals espais citats a les fonts escrites i els emplaçaments arqueològics que ens proporcionen informació sobre el cultiu i distribució de la vinya i el vi. Serà una cartografia temàtica i històrica de caràcter divulgatiu i didàctic.

José Javier Guidi Sánchez (Zamora, 1983), és llicenciat en Història i doctor en Arqueologia per la Universitat Rovira i Virgili. En l’actualitat és investigador postdoctoral al Departament d’Història i Història de l’Art de la mateixa universitat.

Les seves línies d’investigació s’han centrat en la història, l’arqueologia i la difusió del patrimoni postclàssic i medieval en l’àmbit del litoral català i la província de Tarragona. Ha guanyat diversos premis, entre els quals El Fil de la Memòria (Ripollet, 2010), el V Premi de Recerca Històrica del Penedès (2009) o el IV Premi d’Història de Montornès del Vallès (2008).

José Javier Guidi ha publicat diversos llibres com Montornès del Vallès. Territori i poblament de l’antiguitat a l’edat mitjana (2010),  es Muntanyes de Prades, poblament i territori entre el segles V i XIII d.C. Història, arqueologia i patrimoni des d’època romana fins a la consolidació del sistema feudal, (2013) o Els ports i la navegació de la Catalunya Nova (Tarragona-Delta de l’Ebre) a l’edat mitjana. La xarxa portuària, les rutes i els sistemes de navegació entre al-Andalus i la Corona Catalano-Aragonesa (segles X-XIV) (2016). També ha publicat articles en revistes com Butlletí Arqueològic, Revista d’Arqueologia de Ponent o Anuari del Centre d'Estudis de Granollers. Així mateix, ha participat a congressos i seminaris nacionals i internacionals on ha presentat diversos treballs de recerca.

T'ha interessat aquest contingut?

Subscriu-te al butlletí d'Eix Diari i rebràs la informació més destacada al teu correu electrònic

Mitjançant l'enviament del meu email confirmo que he llegit i accepto la política de privacitat.

Literatura

El motel del voyeur

Frederic Llopart

El protagonista sens dubte del llibre de Talese és Gerald Foos que durant molts anys va espiar les intimitats dels clients del seu motel

ENQUESTA WEB

El Congrés dels Diputats ha frenat l'intent del PP i Cs d'endurir la presó permanent revisable. Els dos grups havien presentat dues esmenes a la totalitat a una proposició de llei del PNB que demanava reformar el Codi Penal i eliminar la presó permanent revisable, introduïda pel PP quan tenia majoria absoluta

Estàs a favor de la presó permanent revisable?


No