Noucentisme

Una gran exposició i la rehabilitació del Palau, plats forts del Centenari de Maricel de Sitges

La commemoració, que es farà durant tot el 2018, vol posar en valor un conjunt arquitectònic que ha modelat la forma de ser i de fer del municipi

Imatge de l'alcalde de Sitges, Miquel Forns, i la directora de Museus de Sitges, Vinyet Panyella, durant la presentació del Centenari de Maricel. ACN

Imatge de l'alcalde de Sitges, Miquel Forns, i la directora de Museus de Sitges, Vinyet Panyella, durant la presentació del Centenari de Maricel. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Sitges celebrarà durant tot el 2018 el Centenari de Maricel, el singular conjunt arquitectònic d'estil Noucentista que Miquel Murillo va construir ara fa 100 anys com a residència de l'industrial i col·leccionista nord-americà Charles Deering. El centenari, que forma part de les commemoracions culturals oficials de la Generalitat, tindrà com a plat fort una exposició sobre els primers anys de Maricel que abraçarà principalment el període que va des del començament de les obres (1910) fins l’esclat de la Guerra Civil. La mostra, comissariada per Ignasi Domènech i Sebastià Sànchez Sauleda, ocuparà la planta baixa del Museu de Maricel. L'altre plat fort del centenari serà l'inici de les obres de rehabilitació del Palau de Maricel, també conegut com Maricel de Terra, a finals d'any. El projecte, amb un pressupost d'uns 3 MEUR, té un doble objectiu: d'una banda executar una necessària rehabilitació i restauració de l’edifici, i de l'altre, adaptar-lo com a sala d'exposicions, un dels dèficits del municipi. Per l'alcalde de Sitges, Miquel Forns, el Centenari de Maribel vol posar en valor un conjunt que "ha marcat fortament la fesomia arquitectònica del centre històric" i "la manera de ser i de fer de la cultura i de l'art a Sitges".

En roda de premsa aquest dimarts, la directora de Museus de Sitges i coordinadora dels actes del Cenetenari, Vinyet Panyella, ha explicat que la commemoració se celebrarà aquest 2018 per fer-la coincidir amb el centenari de la finalització de les obres del conjunt arquitectònic. Cent anys, ha afegit, que han estat molt importants per a la història cultural de Sitges per la transformació que ha suposat del centre històric i pel que la figura de Charles Deering significa pel col·leccionisme internacional d'art.

El centenari arriba carregat de propostes d'entre les que destaquen, a banda de l'exposició, la publicació del llibre 'Maricel. Cent de cultura a Sitges', l’obertura de nous itineraris guiats per tot el conjunt arquitectònic, la digitalització de tot el fons referent a Maricel, diverses activitats com tallers escolars i actes culturals, així com un programa de marxandatge exclusiu.

Pel que fa a l'exposició, Panyella ha destacat que estarà dedicada explicar la història i evolució del complex artístic de Maricel des de l’adquisició de l’antic hospital de Sant Joan per part de Charles Deering, la gran transformació realitzada per Miquel Utrillo, el creixement del conjunt de Maricel i les seves etapes i la seva evolució fins a 1936, amb un epíleg fins el moment actual. Així, per exemple, la mostra farà èmfasi en el què va significar la construcció de Maricel per a la transformació de Sitges i la seva nova posada en escena com a un dels espais culturals més rellevants del sud d’Europa.

Un dels punts clau de la mostra és la situació de Maricel en el context del col·leccionisme internacional de l’època, així com la descripció de la col·lecció d’art de Deering. Panyella ha apuntat que ja s'ha sol·licitat la cessió d'algunes de les peces originals per tornar-les a exposar a Maricel.

Rehabilitació del Palau

Amb un pressupost de 3 MEUR, dels que 650.000 euros els aportarà la Diputació de Barcelona i la resta el consistori, el projecte de rehabilitació del Palau Maricel consistirà en una substancial millora integral de l’edifici, el seu ús públic i la protecció patrimonial. En aquest sentit, l’actuació contempla la restauració dels elements patrimonials; la rehabilitació de la façana i les cobertes; la redefinició d’entrades i de circulacions; la supressió de barreres arquitectòniques mitjançant la instal·lació d’elevadors mecànics; i la millora dels circuits interns.

Miquel Forns ha explicat que després de les millores en el conjunt que s'havien fet en els últims tres mandats, quedava pendent actuar a fons al Palau on els 100 anys d'història havien malmès moltes estances.

Un dels aspectes que més ha destacat Forns és que l'actuació permetrà complementar les funcions actuals del Palau de Maricel, que l'any passat va rebre més de 6.000 visitants, com a seu d’activitats culturals i institucionals (concerts, conferències, presentacions, jornades, cursos), compatibilitzant-les amb lloguer d’espais (reunions, casaments civils…) i la de destinació de visites guiades.

El projecte de rehabilitació té prevista la seva tramitació administrativa durant els nou primers mesos de 2018, i l’entrada en execució en la darrera part de l’any. La previsió inicial és que les obres durin un mínim d'un any. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local