Memòria històrica

Vilanova homenatja les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme

Per segon any consecutiu se celebra un acte que pretén transmetre la memòria històrica

Saray Giménez Vilanova i la Geltrú 21-01-2018 22:08 Lectures 2910
Vilanova homenatja les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme. Saray Giménez

Vilanova homenatja les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme. Saray Giménez

Tal dia com avui fa 79 anys que les tropes franquistes van entrar a Vilanova i la Geltrú. En motiu d’aquesta data i per segon any consecutiu, s’ha celebrat un acte institucional de Commemoració de les Víctimes de la Guerra Civil i la Dictadura que ha tingut lloc al saló de Plens de l’ajuntament de la ciutat. L’acte ha comptat amb la intervenció dels portaveus dels grups municipals i ha inclòs la conferència “Tal dia com avui...” de la historiadora Judith Barbacil.

L’encarregada de presentar l’acte ha estat l’alcaldessa Neus Lloveras, qui ha manifestat el compromís de la ciutat amb la recuperació de la transmissió de la Memòria Històrica per evitar qualsevol tipus de violació dels Drets Humans. Ha recordat que fa un any i mig, la Comissió de Memòria Històrica de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú va acordar rebre homenatge cada 21 de gener a les víctimes de la Guerra Civil i la Dictadura per fer present la necessitat d’aclarir els fets ocorreguts i la reparació moral i simbòlica de les seves víctimes. En aquest sentit, la setmana passada es va aprovar la Declaració Institucional d’homenatge a les víctimes. 

El saló de Plens ha volgut recordar que actualment és l’espai més representatiu de la democràcia a la nostra ciutat, va ser durant el franquisme escenari de la repressió per a moltes famílies vilanovines i ha estat triat per l’acte com a representació d’un símbol de tolerància i dignitat dels valors democràtics.

Seguidament, la regidora de Cultura, Teresa Llorens, ha expressat la necessitat de reconèixer i transmetre la Memòria Històrica com a patrimoni col·lectiu que testimonia la resistència i la lluita pels drets i les llibertats democràtiques. Ha volgut destacar el paper clau de la Comissió de Memòria Històrica de la ciutat en el fet d’institucionalitzar un acte com el que avui ha tingut lloc.

Tot seguit, dels portaveus dels grups municipals han llegit la Declaració Institucional de l’Ajuntament de Vilanova en motiu del 21 de gener com a homenatge a les Víctimes de la Guerra Civil i la Dictadura.

L’acte ha prosseguit amb la conferència “Tal dia com avui...” de la historiadora Judith Barbacil, que ha agraït l’assistència a l’acte i la commemoració del dia 21 i que, a través del seu relat, ha posat veu a les vivències d’alguns protagonistes del conflicte. La historiadora ha volgut fer de fil conductor per a la construcció de la història local i ha recordat com aquest 21 de gener de 1939 va marcar un abans i un després per la ciutat.

L’alcaldessa ha reconegut la important tasca de la historiadora com a docent al treballar en contacte amb la gent jove i com a coordinadora del Grup de les Dones amb Memòria i el Taller de la Història a les nostres mans. D’altra banda, ha volgut destacar el compromís de l’Ajuntament de Vilanova en la recuperació de la Memòria Històrica.

L'actuació del Quintet de clarinets de l'Escola Conservatori Municipal de Música Mestre Montserrat ha posat fi a l’acte. 

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No