Nova temporada

Els Xicots homenatgen diumenge la vilafranquina Carme Grases i Monfort

L’acte comptarà amb actuació castellera de dones amb Xicots, Joves de Valls i Castellers de Barcelona

Quim Mestres i Quico Murillo, caps de colla dels Xicots

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els Xicots de Vilafranca celebren aquest diumenge, 4 de març, el quart Homenatge Carme Alomà a les Heroïnes Anònimes, organitzat en el marc de la commemoració del Dia Internacional de les Dones. En aquesta ocasió, l’homenatjada és la vilafranquina Carme Grases Monfort, per la seva dedicació i implicació en la promoció de la sardana. Com cada any, l’acte es clourà amb una actuació castellera femenina, a la qual prendran part la Colla Joves Xiquets de Valls, els Castellers de Barcelona i els Xicots de Vilafranca.

L’acte començarà a les 11 h a Cal Noi-Noi, amb una xerrada a càrrec de Víctor Rodríguez, membre de la Confederació Sardanista de Catalunya, i acompanyat de Gemma Santacana, néta de l’homenatjada i antiga castellera dels Xicots. Tot seguit, representants dels Xicots de Vilafranca, la colla Vilafranca Sardanista i l’Ajuntament de Vilafranca, procediran a l’atorgament del premi a Carme Grases. A les 12.30 h, a la plaça Milà i Fontanals, s’oferirà una mostra de sardanes amb la Cobla Catània i Dansaires del Penedès. L’actuació castellera començarà a les 13 h.

L’homenatge Heroïnes Anònimes és una iniciativa dels Xicots de Vilafranca, amb l’objectiu de dedicar una jornada de reconeixement a la presència de la dona en el món casteller, i alhora a les persones i iniciatives en favor de l’equitat i la igualtat de drets. L’organització, un any més, ha comptat amb la col·laboració del Servei d’Igualtat de l’Ajuntament de Vilafranca.

Una vida dedicada a la sardana

Carme Grases i Montfort va néixer l’1 d’agost de 1927. El 1945 va participar per primera vegada en un concurs de sardanes. L’agost de 1946 es va fundar Violes i pensaments, la primera colla de sardanes de l’agrupació folklòrica de la Societat La Principal. Carme Grases en va ser cap dansaire. A partir de 1988 va començar la seva tasca formativa, primer a través de l’Associació sardanista Tívoli i després, de Vilafranca Sardanista. Ha ensenyat a ballar sardanes a escoles i a pobles de la comarca, com Vilafranca, els Monjos, Olèrdola, Sant Martí Sarroca, Pontons o la Múnia. Actualment, als 90 anys, segueix ballant sardanes i manté la vocació d’ensenyar, tot i que ja no fa classes.
Carme Grases ha rebut reconeixements com Sardanista de soca-rel (2007), Persones grans amb mèrit (2009) i Premi a la dedicació sardanista (2011).

Quim Mestres i Quico Murillo, caps de colla dels Xicots

Els Xicots de Vilafranca van escollir divendres Quim Mestres i Quico Murillo com a caps de colla per aquesta temporada. L'assemblea de la colla es va reunir de forma extraordinària amb l'únic punt de l'ordre del dia d'aprovar la nova junta.

A banda dels caps de colla, la junta dels Xicots presenta diversos canvis. L'àmbit tècnic s'ha renovat gairebé en la totalitat, mentre que en el social, destaca la incorporació d'un nou tresorer, en substitució de Dani Saumell, que enguany és administrador de la Festa Major. En global, els membres de la junta s'amplien, per millorar el treball en comissions.

Els caps de colla van explicar als assistents el calendari i objectius, que tenen com a primer pas assolir un bon domini dels castells de 8. Aquesta setmana s’estrenen en la direcció dels assajos, dimecres i divendres, per preparar l’actuació castellera de diumenge, en el marc de l’Homenatge Carme Alomà a les Heroïnes Anònimes.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local