Setmana Santa 2018

La Congregació de la Mare de Déu dels Dolors de Sitges celebra el seu 325è aniversari

Les tres colles de Caramelles de Sitges juntament amb tres grups de músics protagonitzaran la jornada de Dilluns de Pasqua amb un repertori de caramelles que ja van oferir aquest Dissabte de Glòria

Redacció Sitges 01-04-2018 18:55 Lectures 2627
Processó de Divendres Sant a Sitges. Ajuntament de Sitges

Processó de Divendres Sant a Sitges. Ajuntament de Sitges

Coincidint amb la Setmana Santa, Sitges celebra el 325è aniversari de la Congregació de la Mare de Déu dels Dolors, una de les congregacions més antigues de Catalunya. La programació d’actes dedica un any sencer a aquest aniversari que s’allargarà fins Divendres Sant del 2019.

La imatge de la Mare de Déu dels Dolors, que s’ha pogut veure el cap de setmana a l’ermita de Sant Sebastià, es pot visitar des de Dijous Sant (29 de març) fins a Divendres sant (30 de març) conjuntament amb altres passos sitgetans a la Parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla. Aquest misteri també sortirà Divendres Sant a la Processó de Setmana Santa, que començarà a les deu de la nit des del Baluard i recorrerà diferents carrers de Sitges fins arribar al Baluard.

La celebració continuarà del 8 al 14 de setembre a l’Ermita de Sant Sebastià amb una exposició extraordinària de la imatge de la Mare de Déu dels Dolors i res del Septanari a la Verge. La Parròquia acollirà dissabte 15 de setembre la Festivitat de la Mare de Déu dels Dolors amb el res de la Corona a les set de la tarda i la Missa Solemne en honor a la Mare Dolorosa a dos quarts de vuit de la tarda.

El punt àlgid de la commemoració serà al desembre d’aquest any amb la Missa d’acció de gràcies pel 325è aniversari. Durant l’acte es beneirà una placa que després quedarà posada al cambril de la Mare de Déu recordant aquesta efemèride. A la tarda, també tindrà lloc una processó solemne de la Mare de Déu dels Dolors.

Durant la Quaresma i la Setmana Santa del 2019 també s’organitzaran diferents actes fins Divendres Sant que es clourà la celebració amb la processó dels misteris.

El programa d’actes de la commemoració està il·lustrat pel cartell oficial obra de l’artista Blanca Benítez amb el que es ret un homenatge a la Congregació de Nostra Senyora dels Dolors, que va ser autoritzada per ser constituïda al desembre de l’any 1693.  

Recta final dels actes de la Setmana Santa a Sitges

La programació d’activitats tradicionals de Setmana Santa a Sitges enfila la recta final amb les cantades de les caramelles i les darreres celebracions litúrgiques. Les Misses de Diumenge de Pasqua s’han celebrat al llarg d’aquest matí i continuaran  a dos quarts de vuit del vespre, a l’església parroquial. Demà, Dilluns de Pasqua, a les onze del matí al Santuari de la Mare de Déu del Vinyet s’oficiarà la Missa amb cant dels Goigs. Enguany no hi haurà la tradicional cantada de Caramelles en aquesta ermita en senyal de dol per la mort de Ramon Soler, en Ramon de L’Eco.

Els cantaires de les colles de Caramelles del Prado, d’El Retiro i les Caramelles Sitgetanes oferiran els seus repertoris durant la jornada de Dilluns de Pasqua mentre visiten cases particulars i als establiments d’hostaleria i comercials que els hagin contractat per cantar i per mantenir viu aquest costum que passa per un moment àlgid. Les tres colles de Sitges actuaran conjuntament a l’Hospital Sant Joan Baptista a partir de les 16:30 hores. Més de 150 caramellaires tornaran a interpretar caramelles en aquesta institució emblemàtica, tal com ho han fet aquest Dissabte de Glòria a la Plaça de l’Ajuntament i a la Parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla. Més tard, a partir de les set de la tarda, al Palau del Rei Moro també es podran escoltar caramelles.

Les tres colles de caramelles acompanyats de tres grups de músics interpretaran durant les seves actuacions tant composicions clàssiques com també d’altres de més recent ceració. La Colla Caramelles Sitgetanes interpreta enguany les cançons ‘T’estimo’ (amb música de Jordi Panyella i Lletra de Juli Delclòs), i la sardana ‘Llevantina’ (amb música de Vicenç Bou i lletra de Joan Serracant). El grup de Caramelles d’El Retiro ha recuperat l’americana ‘Encís Amorós’, estrenada la Pasqua de 1933 (amb lletra de Felip Font i música de Gabriel Pallarès) i el vals ‘Cançó d'amor’, estrenat la Pasqua de 1962, amb lletra de Rafael Casanova i música de Gabriel Pallarès. Aquest any les Caramelles del Casino Prado canten l’americana ‘La nit de Sitges’, amb música de Manel Torrents i lletra de Miquel Utrillo, i la ‘Caramella Postvertadera’, un popurri a ritme de fake news amb música de Manel Torrents i lletra de Xavier Gimeno.

Tradicional Processó de Setmana Santa

La tradicional Processó del Silenci, celebrada Divendres Sant, va aplegar les diferents confraries i misteris que donen forma al seguici. Disposats en ordre cronològic 8 misteris conformen la passió i mort de Jesucrist acompanyats pels confrares, pendonista, cordonistes i feligresos.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No