Sant Jordi 2018

El Vendrell edita per Sant Jordi la història dels 500 anys de la Casa del Portal del Pardo

La Casa del Portal del Pardo és l’edifici civil més antic conservat al Vendrell i, a la vegada, la seva història il·lustra l’esdevenir de la pròpia vila del Vendrell

L’Ajuntament del Vendrell edita per Sant Jordi la història dels 500 anys de la Casa del Portal del Pardo. Ajuntament del Vendrell

L’Ajuntament del Vendrell edita per Sant Jordi la història dels 500 anys de la Casa del Portal del Pardo. Ajuntament del Vendrell

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Dissabte 21 d’abril, a les 11:30 h, a la seu de la Fundació Apel·les Fenosa del Vendrell (c/ Major, 25), es presentarà el llibre Portal del Pardo, 500 anys, que ha estat editat per l’ Ajuntament del Vendrell, dins la col·lecció “L’Àngel Negre”, amb motiu de la Diada de Sant Jordi i per celebrar els cinc-cents anys de l’edifici.

L’acte serà presidit per l’alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, i la regidora de Cultura, Eva M. Serramià, i hi seran presents els autors del llibre: Nativitat Castejón Domènech, Neus Oliveras Samitier, Àngels Santacana Figuerola, Raimon Carrasco, Pau Arroyo Casals, Raquel Stolz Back, Vicenç Cabré Brugulat, Gerard Guinovart Rafecas i Enric Sentís Roig.

La Casa del Portal del Pardo és l’edifici civil més antic conservat al Vendrell i, a la vegada, la seva història il·lustra l’esdevenir de la pròpia vila del Vendrell. El primer document on consta el palau renaixentista data de 1518 i va ser bastit per la família Nin a l’entrada d’una de les portes de la muralla del Vendrell. Aquesta rica família de comerciants va ser propietària de la casa fins al començament del segle xviii, quan va esdevenir caserna de cavalleria, i va passar per diversos propietaris fins que Gertrudis Trillas de Serrat la va heretar. El matrimoni d’aquesta pubilla vendrellenca amb el cònsol de França a Barcelona va fer renéixer la casa, que va ser rehabilitada amb els característics esgrafiats que lluïa a la façana. Entrat ja el segle xix, la Casa del Portal del Pardo va passar a mans de la família Guimerà, que la va conservar fins que, el 1957, la va comprar l’escultor Apel·les Fenosa i ara es la seu de la seva fundació.

Els autors del llibre han trobat tots els documents que perfilen els propietaris de la casa a les diverses èpoques i expliquen com eren les seves vides fins al punt que la publicació esdevé una il·lustració sociològica del Vendrell en aquests cinc segles d’història.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local