Societat Cultural i Recreativa

Música, gastronomia, tallers i col·loquis per commemorar els 100 anys de El Casal de Bellvei

L’Associació Societat Cultural i Recreativa “El Casal” de Bellvei celebra el seu centenari amb la voluntat de dignificar i donar a conèixer l’esforç realitzat pels seus socis

Redacció Bellvei 12-06-2018 10:36 Lectures 985
D’esquerra a dreta, Xavier Lledó, vicepresident del Casal, Jaume Coll, president del Casal i Fèlix Sans, alcalde de Bellvei. Ajuntament de Bellvei

D’esquerra a dreta, Xavier Lledó, vicepresident del Casal, Jaume Coll, president del Casal i Fèlix Sans, alcalde de Bellvei. Ajuntament de Bellvei

La història de El Casal no ha estat fàcil, amb moments més plàcids que d’altres, i on les diferents juntes, així com els socis, han hagut de treballar de valent per fer valer l’entitat. Per aquest motiu, tal i com ha explicat el president de El Casal, Jaume Coll, “hi ha la voluntat de dignificar i homenatjar a tots els socis enguany, que se celebra els 100 anys de la seva fundació”. 

La Societat “El Casal” va esdevenir un espai cultural, recreatiu i lúdic, amb representacions musicals, cinema, conferències i col·loquis, cursos d’ensenyament, coral, activitats esportives i grup teatral que va donar a conèixer el nom de Bellvei per moltes contrades. Actualment segueix sent una Societat viva, amb ganes de voler fer activitats i oberta a tothom en la qual hi formen part 51 famílies.

Del programa d’actes del centenari, Coll destaca que “s’han recuperat activitats que s’havien perdut, com la tradicional sardinada o la botifarrada, que reunia gent d’arreu de la comarca a Bellvei”.

El primer acte serà el 16 de juny, amb la presentació del Centenari, amb un concert amb músics locals i on es brindarà amb el cava elaborat especialment per aquest aniversari i el dia 21 de juliol hi haurà el sopar d’Homenatge al Soci, amb un concert de Les 3 claus musicals.

Durant els mesos de juliol i agost es farà el tradicional Campionat de Parxís i Tenis Taula. I el setembre, organitzaran el II Campionat Comarcal de Parxís. Pensant també en els més joves, el 25 d’agost, organitzaran una Festa Blanca amb sopar i ball a càrrec de Clau de Sol. També es recuperarà la tradicional Sardinada, el mes de setembre, i la Botifarrada, el mes d’abril, que se celebraven ja antigament a El Casal i que aplegava gent d’arreu. També hi haurà conferències sobre economia i ètica, relacions familiars, entre d’altres. S’organitzaran excursions, teatre, concerts musicals i fins i tot una sessió de maridatge de vins amb formatges.

Altres entitats i associacions del poble també han col·laborat en els actes del centenari, com l’escola La Muntanyeta, els Gralles de Bellvei, Bellvei Ràdio, el Grup de timbals dels Diables de Bellvei, Bellvei Band, Les 3 Claus Musicals, els Tafaners, Ball de Bastons, Senderistes de la Muga, etc...

Una mica d’història

L’any 1918 va néixer l’embrió del que és actualment El Casal de Bellvei, amb la fundació de la “Sociedad de Trabajadores Agrícolas de Bellvey”, que s’ubicaria a les actuals instal·lacions de El Casal. Era un local on es reunien pagesos i treballadors de Bellvei, amb cafè, jugaven a cartes, organitzaven balls i concerts, etc. Amb la Guerra Civil, però el local va ser incauta passant a mans de la “Delegación Nacional de Sindicatos” fins l’any 1969.

L’any 1969 es va oferir l’immoble a la Cooperativa Agrícola de Bellvei per si li interessava comprar. La Junta Rectora de la Cooperativa va aprovar la compra del local, però, aleshores, l’Ajuntament de Bellvei, coneixedor d’aquests tràmits, es va avançar i va rebre l’escriptura al seu favor de mans del Delegado Provincial de Sindicatos.

L’Ajuntament va instal·lar una guarderia infantil al local i el cinema que hi havia l’explotava un empresari de El Vendrell. Quan aquest va decidir tancar el cinema, els veïns van realitzar pressions davant l’Ajuntament de Bellvei perquè cedís el local. A raó d’aquests fets, és quan a l’any 1977 neix la “Societat Cultural i Recreativa “EL CASAL” de Bellvei, constituïda per membres i hereus d’aquell Sindicat Agrícola. Es desallotja la guarderia infantil i per part de l’Ajuntament s’arriba a l’acord de cedir l’immoble a l’entitat.

Des de llavors, El Casal va esdevenir un dels espais culturals més actius del Baix Penedès, amb concerts, cinema, conferències, cursos, grup teatral, entre d’altres. Tot i això, degut principalment a la crisi econòmica, a l’àmplia oferta cultural i lúdica en altres poblacions de la comarca, i a les despeses que s’haurien de destinar a acondicionar la sala per acollir-se a la normativa vigent, l’any 2001 es va haver de tancar el cinema i la sala on es feien les principals activitats culturals. 

L'any 2014, però, es va signar una cessió a l'Ajuntament de Bellvei de la sala del cinema per a 50 anys. Gràcies a la bona predisposició del consistori i la junta de l'entitat,  s'arriba a l'acord de la cessió amb la condició de que l'Ajuntament es faci càrrec d'aquesta adequació, i així poder recuperar un local emblemàtic i tenir-lo a disposició de tot el poble. Com ha explicat l’alcalde, Fèlix Sans, “la voluntat de l’Ajuntament és recuperar aquesta sala per a poder-hi fer activitats culturals, per això estem en contacte amb la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Tarragona per poder obtenir més recursos per condicionar la sala a les noves normatives vigents”. 

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Una sentència dóna suport a una escola bressol que va denegar la matrícula a un nen no vacunat. El jutjat Contenciós Administratiu de Barcelona ha conclòs que els pares del menor obliden els drets dels altres, i pretenen imposar una opció minoritària -la de no vacunar-, per sobre del dret a la salut de la resta d'infants i les seves famílies

Què et sembla que una escola bressol pugui denegar la matrícula a un nen no vacunat?


Malament